torsdag den 3. januar 2013

græsser i januar


I juleferien klippede jeg en del elefantgræsser ned, hvis blade allerede var begyndt at blæse rundt i haven på en særdeles irriterende og ucharmerende måde. Græseksperterne advarer ganske vist mod at gøre det for tidligt, da vand og fugt kan trænge ned i stråene og få planterne til at rådne; men visne blade overalt blev altså for meget for mig.

Heldigvis er der græsser, som stadigvæk pynter i haven, f.eks Molinia caerulea dauerstrahl, som er en fantastisk plante. Først et septemberbillede og dernæst et billede fra i dag.
Kæmpehavre, stipa gigantea, er stedsegrøn. Det er frøstande fra gul ensian, der står foran græsset.

Sesleria autumnalis, blågræs, har limegrønne blade, som bliver gullige om vinteren og opfanger selv den svageste solstråle. En rodebutik? jeg er vild med den.


Sesleria caerulea er mere diskret og ordentlig. Den får sorte blomsteraks tidligt forår.

Slangegræs, som savner noget farvemodspil om vinteren.


Star holder sig frisk hele vinteren ser upåvirket ud af frost og sne; men til foråret venter der en større soigneringsopgave.

Carex comans frosted curls 

Carex morrovii  "ice dance"

Carex m. variegata

John Grimshaw skriver på sin blog , at Calamagrostis × acutiflora Overdam for ham var årets plante i 2012. Vores har desværre ikke set ud af noget som helst, så jeg har googlet mig til disse billeder.Jeg kunne ikke stå for dette morgensyn med en svag, rosa solbræmme, drivhuset og æbletræet med (rådne) æbler på grenene.

Til allersidst den hvide peberbusk, som kommer mest til sin ret, når sneen er væk


10 kommentarer:

 1. Fine fotos. Jeg har først dette efterår plantet mine første græsser, så jeg skal lige have læst lidt på pleje og væsen hos de forskellige inden jeg griber saksen;0)

  Dejlig dag og mange hilsner fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej - tak for din kommentar og held og lykke med dine græsser. Jeg synes, de gør noget specielt for haven.

   Slet
 2. Nej, hvor er den peberbusk skøn! Jeg er ikke så god til græsser - men godt at få inspiration hos dig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, blomstrende buske på den årstid bliver man virkelig glad for. jeg synes egentlig ikke, græsser skal behandles anderledes end stauder.

   Slet
 3. Du har mange fine græsser, jeg er ved at få flere, men mangler mange i forhold til dig. Den bedst hos mig for tiden er brun star, den står så smukt i solskinnet. Dauerstrahl skal vist på listen, den er smuk.
  Mine elefantgræsser står fint endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes også, at elefantgræsserne plejer at holde hen i februar, før de begynder at blive irriterende, men det er anderledes her i år. Den brune star kan jeg ikke se for tiden, da den er blevet dækket af grangrene som nabo til nogle sarte planter.

   Slet
 4. Hej Marie.Dejlige billeder af alle dine græsser.Jeg har haft elefantgræs for nogle år siden,men synes den blev alt for stor til vores have.
  Men i år har jeg købt 6 forskellige nye græsser der ikke bliver alt for høje.Og plantet dem mellem mine stauder,og det er jeg rigtig glad for.Bla. Ice Dance som jeg har sat i foråret i mit nye bed,og den står lige så fint her om vinteren.
  Godaften til dig Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det giver sikkert et fint supplement til dine stauder, at du har plantet græsser. Det er rigtig nok, at elefantgræsser kræver meget plads.

   Slet
 5. Din Carex m. variegata er da underskøn!!
  Hvor er det flot når de sådan står nogle stykker sammen :-)

  God aften til dig,
  Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. God aften til dig. jeg er enig - det pynter på græsserne, når de stor flere i en flok.

   Slet