noget om navne

Er det ikke underligt, at det kan være helt umuligt at huske navnet på visse planter. Klematis omoshiro er en af dem for mig.


Josephine er også et problem. Jeg husker tydeligt, den har et royalt pigenavn, bare ikke hvilket.

Ved andre planter er jeg ligeglad med navnet. Det gælder f.eks. denne orange azalea.

Den blå hosta herunder ærgrer det mig derimod, at jeg ikke kender navnet på, men udelukkende fordi jeg er blevet spurgt om det.

Ved sporebaldrian kan jeg sagtens huske det latinske navn, centranthus ruber, men ikke det danske, som ellers er et udmærket navn.

Andre danske navne er derimod direkte forvirrende, f.eks. sneklokketræ, halesia, og japansk sneklokke, styrax japonicus. Hvorfor ikke kalde dem halesia og styrax og undgå forvirringen? Det er da ganske mundrette navne, og træerne kommer jo fra fremmede himmelstrøg.


(Billederne af styrax er fra 28. juni sidste år.)

Hvad med meconopsis? Det virker naturligvis fjollet at kalde planten herunder Tibets blå valmue; men valmuesøster er til gengæld et fint navn, så hvorfor bruger jeg altid meconopsis? Tja, latin er jo universalsproget og et must, hvis man vil handle på nettet, og som ældgammel nysproglig student med latin har jeg ingen problemer med det - nogle gange er det faktisk det mest naturlige. Lige nu læser jeg The Self-sustaining Garden af Peter Thompson, hvor fatteren i nogle afsnit fremturer med at bruge de engelske plantenavne. Møgirriterende for en udlænding, siger jeg bare, selvom bogen i øvrigt er rigtig interessant.


Skal man bruge (latinske) navne på bloggen? Nogle gange navngiver jeg ikke engang planterne som f.eks.ved collagen herunder. Læseren er jo til hver en tid velkommen til at lægge en kommentar med spørgsmål. Det tror jeg, alle bloggere bliver glade for. På den anden side er inspiration en meget væsentlig - hvis ikke den væsentligste -  årsag til, at vi læser hinandens blogs, og man får nu engang mere præcis information gennem latinske navne.


I forrige indlæg viste jeg en koreakornel (eller er det japansk kornel?) og vil vise to mere i dag. Den første har vi navneskiltet til, nemlig cornus kousa chinensis.


For nu at fremture i det med navne, så kunne blomsterne tyde på, at planten har tilnavnet "butterfly".

Den anden kornel har vi ikke navnet på, hvilket ærgrer mig grusomt; men jeg gætter på, at den hedder teutonia.


Søren har frygtet, at vi er kommet til at købe et eksemplar mere af Satomi. Heldigvis viser blomsterbillederne, at det helt sikkert ikke er tilfældet. 






Kommentarer

  1. Hej Marie

    Jo, vi kender nok alle at have detr svært med visse navne.

    Det videnskablige -latinske- navn er nok det mest nøjagtige, og har den fordel at det er internationalt sådan at vore nordiske venner og andre bedre kan være med.
    Jeg bruger næste aldrig "Valmuesøster". Navnet ville også passe ret dårligt til eksempelvis en tornet Meconopsis pratii eller lignende.

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kan have ret i, at valmuesøster ikke passer lige godt til alle meconopsis. ja, latin gør det lettere at kommunikere med andre skandinaver.

      Slet
  2. Ja jeg har også lidt svært ved det med navne, jeg kan som regel genkende det latinske, så jeg klarer det, men det er ikke altid jeg kan huske stavemåden, så må jeg google :)
    Sjovt nok viser Elmer Aagesen lige den første clematis i dag på fb.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, dels er der navnet, dels stavningen. Klematissen skulle blomstre igen til august.

      Slet
  3. Det er et svært emne du har tager op. Selvfølgelig er de latinske navne de navne, vi alle kan finde planten under på nettet eller på planteskolen. Men der er også mange som overhovedet ikke har interesse i de latinske og kun kender de danske. Men jeg kan kun være enig med dig i, at på bloggene vil det være hensigtsmæssigt at bruge de latinske og supplere med det danske.

    Iøvrigt er dine korneller rigtig smukke. Jeg har ingen, men jeg ved så til gengæld heller ikke hvor jeg skulle placere dem lige nu. Jeg må nøjes med at nyde billederne af dine :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. tak for dine reflektioner. Kornellerne kræver meget plads, selvom de er små træer, idet de breder sig en del til siden.

      Slet
  4. Fine billeder.
    De latinske navne kan jeg nu slet ikke huske og mange af de danske heller ikke, men blomsterne kan jeg da nyde. Det er vel det vigtigste.
    Tak for kigget.
    Ha´ en god weekend.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, heldigvis kan man nyde blomsterne, selvom man ikke kan komme i tanker om deres navne.

      Slet
  5. Hej Marie.JA!!! jeg har det svært med de latinske navne.............men gemmer alle mine etiketter fra de planter jeg har købt.Så kan jeg altid gå tilbage og se navnet.
    Din klematis omoshiro er bare SÅ smuk.
    Og dejligt at man altid kan få information på bloggen af alle de vidende havemennesker..
    God weekend Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Det gør jeg også, altså gemmer etiketterne, men en enkelt kan jo smutte, og så er det godt at kunne spørge i blogland.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid