selvsåning

Inspirationen til  dette indlæg har jeg fået fra Marikas indlæg i tirsdags, og når jeg fokuserer på emnet, dukker der forbløffende mange selvsåede planter op i bevidstheden. Den hvide cyclamen starter jeg med, fordi det nok er min favorit i flokken. Den oprindelige plante står midt i gruppen.

Den dobbelte matrem sår sig selv over hele havesæsonen rundt omkring - også en køn plante.

Den hårdføre begonia evansii dukker op sent, men får alligevel skabt frøplanter.

Frøplanten i baggrunden er heldig, for krukken, hvor den har sået sig selv, skal i ly i drivhuset til vinter.

Mandstro sår sig selv helt vildt, så jeg burde i virkeligheden skære den tilbage nu, for ellers får vi mandstro overalt, og de små frøplanter danner lynhurtigt en genstridig pælerod.

Her har den diskret sået sig selv sammen med frøplanter af den gulbladede indianermynte "golden jubilee" og nogle purpursolhat.

I det forrige indlæg viste jeg en høj guldbaldrian, og endnu ved jeg ikke, om den sår sig selv; men det gør denne lave og tidligereblomstrende guldbaldrian/patrinia gibbosa, dog ikke mere, end at det er rart at kunne placere småplanter af den rundt omkring. Derfor klipper jeg ikke frøstandene af den; jeg synes nu også, de er dekorative.

Heuchera - sandsynligvis den storbladede brownies - har vi en del frøplanter af i år.

Ampel-pileurt/Polygonum Capitatum tager jeg ikke frø af længere, for den klarer såningen selv.

Podophyllum spotty dotty formerer også sig selv ved hjælp af frø. Frøplanten her har hele fire blade.

På gårdspladsen står der to frøplanter af nicotiana langsdorphii, som mærkeligt nok har forskellige blomsterfarver, når man kigger ind i blomsten.
                         

Kommentarer

  1. Har du noen gang fått modne frø av Spotty Dotty som du kan plukke inn? Den er så fin. Nydelige cyclamen også. Tenk at de selvsår seg så godt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, jeg har aldrig prøvet at gemme frø fra spotty dotty, selvom der dannes en lille hybenlignende frugt. Det er herligt, at den lille cyclamen sådan sår sig selv. Vi har nu også masser af hjælpsomme myrer i jorden i nærheden af dens voksested.

      Slet
  2. Et meget spændende emne. Du er heldig med de cyklamen, som breder sig så fint. På alle billeder står de selvsåede så dekorativt mellem de andre, det kan ikke gøres bedre ved selv at plante. Flotte billeder af dekorative plantesammensætninger. Du har flere, som jeg gerne vil have indført til selvsåning i min have. Jeg holder meget af de planter, som dukker op uventede steder i haven, som planterne selv finder gode steder. Det kan være svært at udtynde, f.eks mandstro, som står så flot i bedet i billede nr. 6.
    Hilsen fra Mette.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har helt ret i, at det er, som om de selvsåede lige kan finde det perfekte sted, hvor de pynter på helheden, og også i, at mandstro er en af de mere besværlige at styre og regulere. Samtidig er den jo en af de flotteste planter med den stærke blå farve både på blomster og stilke.

      Slet
  3. Selvsåning kan være både godt og skidt, det er i hvert fald bedst, hvis man kender sine frøplanter og ikke luger det hele op. Min enkelte matrem har ikke selvsået sig i år til gengæld har den hvide lærkespore for en gang skyld sået sig selv flere steder, det plejer den ikke hos mig. Cyklamen må meget gerne så sig, det er den vist også begyndt på, men der går nogle år, inden det kan ses rigtigt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, man skal bestemt ikke gå over gevind med lugningen, hvis gerne vil have selvsåede planter. Både hvid og gul lærkespore sår sig flittigt, men er jo også supernemme at hive op, hvis det bliver for voldsomt. Med cyclamen synes jeg, man er nødt til at acceptere lidt bar jord omkring planten for at få gang i selvsåningen.

      Slet
  4. Hej Marie

    Det er morsomt med de selvsåede, jeg lader dem også gerne stå!
    Jeg er specielt glad for de mange martagonliljer i sverige og de mange digitalis!
    Er spotty dotty frøkonstant?

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Digitalis tager jeg ligesom for givet, selvom det er lidt utaknemligt af mig. Martagon har jeg ikke set så sig selv, det gad jeg ellers godt. Spotty Dotty er frøkonstant, ja.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Härligt när växterna förökar sig själv. Heuchera skulle gärna få föröka sig, köpte några nya igår. Akleja och digitalis brukar klara sig själv, och gladast är jag nog när Julrosen blir fler. Har en som blommar nu. Dina cyklamen är så fina.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er dog heller ikke alle heuchera, der sår sig selv her i haven. Mine favoritter i år har været små frøplanter af trillium.

      Slet
  6. Hej Marie!

    Jag får nog erkänna att jag inte är överförtjust i självsådder men dina cyklamen är ju helt fantastiska så sådana självsådder skulle jag mer än gärna välkomna.

    SvarSlet
    Svar
    1. jeg kan godt se, at selvsåning nok ikke passer helt godt ind i dit havekoncept. Løgplanter, der breder sig, passer sikkert bedre.

      Slet
  7. Härligt med frösådder men jag kikar lite extra på cyclamen... Ser bland mina att det har bildats frökapslar och nu håller jag tummarna :) Ska kolla frökapslarna hos 'Spotty Dotty' men annars räcker det att den blommade väldigt vackert i somras.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Cyclamens frøkapsler er også dekorative. De fleste podophyllum skal vist sås, mens frøene er friske - første gang Spotty Dotty blomstrede, blev jeg bøde overrasket og imponeret over dens smukke, store blomst.

      Slet
  8. Synes ikke rjeg har ret mange planter, der er selvsåede...i hvert fald ikke så det bliver en plage....måske lige undtagen den mandstro jeg såede sidste år...Jeg skal da lige love for den har smidt frø i år. Jeg lader dog de fleste af småplanterne stå vinteren over. Så kan nogle blive fordelt i haven til foråret.
    Jeg har oplevet enkelte småplanter af hasselurt, akeleje og lodden løvefod...og min store hvide ridderspore, men ellers ikke rigtig.
    Nå ja...og min havetidsel hiver jeg +200 småplanter op fra hvert forår. Af samme grund overvejer jeg at klippe hovederne af i år, inden de begynder at smide frø.

    SvarSlet
    Svar
    1. Så når du tænker efter, ender du alligevel med en del selvsåere:-) Jeg har kun omtalt et lille udpluk af dem, der er tydelige lige nu, og hvis jeg startede med dem, der sår sig selv i foråret, ville jeg ende med en laaang liste.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid