onsdag den 22. juli 2015

Hvad skal man dog mene

om Claire Austin? Den er sund og blomsterrig, og blomsterne er supersmukke i alle faser af deres udvikling.

MEN vækstformen lader meget tilbage at ønske. Den udvikler laaaange, slatne lianer af nogle stængler, som lægger sig vandret eller hænger slapt ned i jagten på lys. Her ses den fra sin bedste side, sydsiden, mens de andre tre sider får mig til at tænke på  Hr. Schwanns frisure i Matador. Jeg vil ikke ligefrem kalde den "a feeble collapsing mess", som jeg så på et haveforum, men er helt enig i den har "a rangy, uneven growth habit and tends to flop over on itself if not pruned regularly." Det kan faktisk ikke siges mere præcist.
Til næste år skal den simpelthen skæres kraftigt tilbage som en storblomstrende rose.

Lilium canadense rubrum sprang over blomstringen sidste år. I år nyder vi synet fra køkkenvinduet.


Og en martagonlilje har fundet Geoff Hamilton som støtte.

På den østvendte mur på gårdspladsen blomstrer new dawn sammen med de to klematis romantika og Betty Corning.


Om foråret blomstrer en koreana samme sted, hvilket ikke er alt for smart, selvom den leverer  forårsfarver, da den tilhører en anden beskæringsgruppe end disse to klematis.


18 kommentarer:

 1. Hej Marie

  Englænder har sådan et godt udtryk: "Garden worthy". Hvor man ser på planten som et hele.
  Austin plejer jo nok at have styr på de dele, men måske er det begyndt at gå lidt for hurtigt? Claire Austin er vist ikke så gammel?
  Lækker rød canadense!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Austin har nok altid prioriteret blomster og duft og evt. sundhed og så lagt mindre vægt på væksten.

   Slet
 2. Min claire austin laver samme nummer, og er absolut i farezonen mht udskiftning til efteråret.... Gad vide om den ku finde ud af at blive plantet i en roseobelisk eller lign? For blomsterne er jo pæne!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt ærligt, så tvivler jeg på det, fordi stilkene er så vege. Ellers kan jeg godt se en lille slyngrose gemt inde i rodebutikken. Hvis du prøver med en obelisk, så vil jeg skære den hårdt tilbage, og så kan vi jo sammenligne vores resultater.

   Slet
  2. Hmm overvejer at sætte en martine guillot i stedet.... Man burde kunne udnytte Ca's tendens til at hænge.... Give den et vase formet stativ som tvang den højere op så grenene kunne 'vælte' ud over kanten? Hmm der tænkes.hilsner

   Slet
  3. Jeg kender ikke martine guillot, så den måtte jeg lige google. Den ser fin ud, men er vel mere rosa, der hvor Claire Austin er så lækkert gul.

   Slet
 3. Claire Austin er virkelig yndig, indtil du viser væksten - aj, hvor ærgerligt - jeg er vild med de udtryk du har set om den;))

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er ærgerligt, at planten er så uskøn, og jeg er tydeligvis ikke den enste, der har oplevet det.

   Slet
 4. Jeg kjøpte min C.A. i fjor, og er ikke så imponert jeg heller, men jeg liker den gulhvite fargen på den. Må nok prøve å beskjære den endel til neste år. Vi får sammenlige alle vi som har denne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg vælger også at beskære den kraftigt, så får vi se, hvordan den reagerer på det.

   Slet
 5. ... nå, så blev jeg så klog... Jeg har ellers været på nippet til at forelske mig i CA, men det med den tynde grenvækst og hængende blomsterhoveder huer mig ikke, så jeg vil nøjes med at nyde din. Blomsterne er nu aldeles yndige, og duften sikkert også, men der skal altså være helhed i sagerne, ikke? Jeg ville nok også forsøge mig med et eller andet stativ, som CA kunne "vælde" ud over.
  Give it a chance :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, det er ikke nok, at blomsterne er skønne, planten skal også være harmonisk. Måske skal rosen flyttes - det er i hvert fald under overvejelse.

   Slet
 6. Jeg tog konsekvensen af dette sidste år, og satte Claire Austin op af rionet i rosenlysthustet, det går rigtig fint, den skal bindes op, men det gør ikke noget. Smuk er den, men jeg må sige, at Wollerton old hall som står ved den anden side af nettet er smukkere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bare en helt anden farve, man får med Wollerton Hall. Jeg synes stdigvæk rigtig godt om Claire Austins leg med gule nuancer.

   Slet
 7. Og jeg var faldet for Claire Austin, manglede bare at finde pladsen;-) men nu skal det ikke være når jeg læser flere har samme erfaringer som du. Købte mig en chippendale rose for nylig og ved første blomstring kunne den ikke selv holde sine hoveder, så den er arrangeret med kæppe og snor, da går lidt af al den anden glæde af en forøvrigt sund plante med meget smukke og duftende blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selve blomsten er da også forrygende smuk efter min mening, men man er nødt til at tage højde for de vege grene, hvis man vil have succes med den.

   Slet
 8. Din erfaring med Claire Austin var fin å få. Vi vurderer et par nye roser neste år, og da tror jeg ikke den passer der vi skal plante dem. Ellers var New Dawn, sammen med den mørk blålige klematisen flott!
  Ha en fortsatt fin sommer :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det glæder mig, at mit indlæg kunne give jer noget nyttig information.

   Slet