Rosenbed med buskroser



Lige fra første færd har jeg godt kunnet lide at plante roser rundt omkring i de forskellige bede. Ikke mindst buskroser har jeg altid holdt af, idet de i mine øjne er mere værdifulde som haveplanter end f.eks. mange af de storblomstrende roser. Med tiden bliver de til nogle pænt store planter, som optager rigtig meget plads på bekostning af deres naboplanter. Derfor indrettede vi for nogle år siden et bed hovedsageligt, men ikke udelukkende, beplantet med buskroser. Bedet er syd- og østvendt og let skrånende, og jorden er tung lerjord, kort sagt perfekte forhold for roser.
Den første, vi støder på, er rosa mundi med de Recht i baggrunden, begge engangsblomstrende som de fleste andre buskroser.

Raubritter, hvis små, kugleformede blomster er blandt mine favoritter.

Den storblomstrende rose Morten Korch fik jeg i fødselsdagsgave for to år siden. Sidste år åd rådyrene rub og stub, så den blev afskærmet med et net i år, og nu kan vi nyde de smukke blomster.


Heritage sammen med knoldet løvehale / phlomis tuberosa.

Fritz Nobis, en god, gammel buskrose, med det lækreste farvespil. Foran den står en lægestokrose/ althaea officinalis, som ikke er sprunget ud endnu.

Ghislaine de Feligonde vokser i et af Sørens flotte  stativer og dækker det fuldstændigt.


En mosrose, som jeg mener er Henri Martin, står inde midt i bedet, og i år ser man for lidt til de flotte, mørke blomster. Nu har jeg lige læst, at den har tendenser i retning af at ville være en klatrerose, så måske skal den have et stativ til de lidt vege grene.

Charles de Mills har jeg set flere rosenkyndige mennesker kåre som deres favoritrose. Det er den nu ikke for mig. Den trives nemlig helt utroligt godt, så jeg er nødt til at trimme den flere gange om året, for at den ikke skal komme helt ud af kontrol.


Her kommer tre roser, som lige er begyndt at blomstre, og som ikke er buskroser, nemlig Princess Alexandra of Kent, Leonardo da Vinci og Nostalgi.

Den sidste rose, jeg vil vise fra bedet, og den nyeste, er Belle de Clermont, som jeg har nydt billeder af på Høneballebloggen. Dens første blomst kommer herunder - ikke helt så flot som dem, jeg har set fra Samsø, men det kommer sikkert med tiden.

 Billederne af Princess Alexandra of Kent og Belle de Clermont fik mine øjne op for, at jeg tilsyneladende er inde i en fase, hvor jeg har en forkærlighed for blomster med en fliget eller kruset effekt, og der er der ingen, som slår Augusta Luise, som godt nok står i et andet bed.

Det overskyede vejr i dag er perfekt til at tage billeder; men himlen er efterhånden blevet mere og mere grå - se bare det sidste billede - og mens jeg har skrevet dette indlæg, har det da også regnet en lille bitte smule, ikke noget der gør nogen som helst forskel.

Kommentarer

  1. Så mange fine roser du har! Jeg hadde en gang Morten Korch, men den overlevde dessverre ikke her. Den har en nydelig farge. Nostalgi er også så fin med den lyse fargen midt inne i rosen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Roserne trives usædvanligt godt i år , men føj, hvor de stikker, når man kommer i nærkontakt med dem.

      Slet
  2. Jeg er noget i tvivl om det er Henri Martin, jeg føler mig ikke helt sikker. Jeg har to planter af den, som virker som hæk, så stor er den. De gror op af vores hegn. Jeg skal tage billeder af den til næste indlæg, så du kan se den.
    Og du har så fået Belle de Clermont, jeg synes, det er morsomt at se, som vi kan inspirere hinanden, det er jo det, der er det fine ved bloggene.
    Jeg er glad for Charles de Mills, men hos mig er han ikke så gammel i gårde, men han vil gerne vælte. Princess Alexandra af Kent er helt sikkert en yndlingsrose.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er også selv i tvivl om mosrosen. Den kunne også godt ligne den, der hedder Nuits de Young. Min søster har foræret mig den, så hun kender sikkert navnet. Charles de Mills tager al den plads, han kan få. I år tror jeg, at jeg er ekstra opmærksom på den udvikling, mange rosers blomster gennemgår, og der er Princess Alexandra of Kent også interessant.

      Slet
  3. Roserne har rigtig givet den gas i år, med blomsterne. Dog er nogle ikke så fine i løvet. Dine buskroser er velnok flotte. Mine står osse fint i år. de hører alle til de "historiske". Desværre bliver nogle af dem noget flosset at se på efter blomstringen. Hvad med dine? Sommetider har jeg overvejet at sætte latyrus op i dem til at pifte dem op i sensommeren.
    Heldigvis er det blevet køliger nu, selvom der ikke er kommet noget målbart regn.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo, jeg vil give dig ret i, at de kommer til at se temmelig flossede og medtagne ud. Så går jeg i gang med saksen og de tykke, torneafvisende handsker, så de er til at holde ud at se på, og det er bestemt ikke noget, de tager skade af. Latyrus som afløsere er en sjov idé. Jeg har i stedet for plantet nogle græsser og nogle stauder imellem dem, så der er noget andet at se på.

      Slet
  4. Hej Marie

    Det ser bare rigtig godt ud!
    Som dig er jeg også begejstret for det let krusede look.
    Belle de Clermont er en ualmindelig vellykket sag!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Karsten. Ja Lisbeth skal have tak for at have introduceret Belle de Clermont for os bloggere, eller måske er det lige så meget hendes yndlingsleverandør Jas, vi skal takke.

      Slet
  5. Dejlige rosenbilleder. Alle roserne er smukke, men jeg vælger billedet af Heritage sammen med knoldet løvehale som mit favoritbillede. Blomsternes farver klæder hinanden så smukt.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var også den kombination, jeg faldt for, da jeg tog billederne. Løvehalen kommer meget bedre til sin ret i selskab med roserne end i det staudebed, hvor den oprindeligt stod.

      Slet
  6. Lækre buskroser - dem har i godt nok fint held med.
    De andre er også skønne, jeg er selv fuldkommen vild med Morten Korch og Augusta Luise, som også er meget flotte i år hos mig.
    Min Heritage skrantede for nogle år siden i bedet og blev "reddet'" ind i en krukke og kom på rekreation i drivhuset. Nu er den fin igen - din er meget flot sammen med stauderne.
    Skønne billeder.

    SvarSlet
    Svar
    1. MK og AL er bestemt også blandt mine favoritter. Vores Heritage har pudsigt nok også været lidt skrantende indtil i år, hvor den står utroligt flot. 2020 er åbenbart det perfekte år for Heritage😊

      Slet
  7. Hej Marie!
    Vilken fantastisk syn med alla fina rosor i blom, doften måste vara himmelsk.
    Fastnade speciellt för den fina Ghislaine de Feligonde, vilken underbar ros.
    Vill gärna ha en ros i en ställning, och den ser ut att vara perfekt.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, rosernes duft på en varm solskinsdag er næsten overvældende. Ghislaine de Feligonde synes vi passer fint til et stativ, som ikke må være for lille
      , og dens farvespil er jo helt utroligt.

      Slet
  8. Jeg forstår din fascination af buskroserne. De giver en overdådig, ødsel frodighed, der emmer af 'gamle haver'.
    Jeg istemmer Elnas ros af kombinationen af løvehalens og Heritages farver.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Lisbeth. Rosenbedet er anlagt i en tidligere del af køkkenhaven, som vi ikke længere havde noget at bruge til. Det er vi begge to godt tilfredse med.

      Slet
  9. Hei Marie.
    Åh, så mange flotte roser. Innlegget har jeg alt sett flere ganger. Nostalgie er min favorittrose og min har ikke blomstret enda.
    God mandag.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Hanne-Lise. Nostalgi passer unægteligt bedre i størrelsen til din have end de store buskroser.

      Slet
  10. Hvor spændende - lige et indlæg som passer mig i dag, hvor jeg har været på planteskolen og se på buskroser. Jeg holder mig til buskroser og skal igang med et nyt bed. Idag faldt jeg for Fritz Nobis, ligesom Ghislane De Feligonde er en favorit som jeg allerede har anskaffet. De der små roser i klynger er min stil :-)
    Augusta Louise er sød.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid