en septemberrundtur


Til dagens indlæg har jeg været rundt i forskellige afsnit af haven for at finde motiver og startede på gårdspladsen, hvor en tyrkisk hassel har fået blomster i toppen. Det drejer sig om clematis serratifolia, som jeg såede i 2017. Jeg kan ikke se forskel på selve arten og den variant, der sælges som Golden Tiara.

Næste etape kommer, når hasseltræet har smidt sine blade og står tilbage med grå krøller i toppen i form af klematisbuskens frøstande.


Ved indkørslen er det clematis rehderiana, der blomstrer på livet løs. Det er ikke længe siden, den blev kraftigt beskåret, men den er hurtigt vendt tilbage til fordums styrke.



I skovhaven er der også en klematis, der blomstrer, nemlig Mary Rose. Den har ellers set ud, som om den var ved at visne væk i tørken, så blomsterne er lidt af en overraskelse. Den har haft godt af regnvejret og bør nok have en fodpose af kompost, hvis den skal kunne vende tilbage til næste år.

Det gamle staudebed, som efterhånden må kaldes et blandet bed, har en rygrad i form af tre ens rosenstativer. Når man ikke er et geni til slyngroser, er det heldigt, at stativerne også i sig selv er dekorative.


I udkanten af surbundsbedet blomstrer to forskellige cyclamen, og i selve bedet er en mørkbladet sølvlys sprunget ud og dufter noget så lifligt.




Inde midt i surbundsbedet gemmer der sig endnu en blomstrende alpeviol.

Fra frøsåningen i 2018 stammer druemunken actaea pachypoda misty blue. Først på sæssonen var bladene mere blå, end de er nu; men en  lille nuanceforskel til den gamle og grønne actaea pachypoda, synes jeg godt, man lige kan ane. 


Når det handler om dahlier, må jeg tilstå, at jeg ser lige så meget på løvet som på blomsterne, og dem, der har mørkt løv, er absolut mine favoritter. De bidrager i mine øjne med en masse til det bed, de står i, mens de grønbladede simpelthen er kedelige som bladplanter, altså i mine øjne. Andre kan jo have en anden opfattelse. Men f.eks. Twynings After Eight er da en smuk plante, og så er knoldene utroligt stabile at overvintre. Nå ja, dens helt enkle blomst er da også køn.


Jeg sætter punktum med en typisk efterårsstaude, månestråle/ kirengeshoma palmata. Planten, som er gigantisk, havde jeg egentlig planer om at halvere i foråret; men det er ikke altid, ens planer når at blive ført ud i livet. Måske til næste år.

Kommentarer

  1. Jeg er så enig med deg at jeg liker også de dahlia med mørke blader. Blomstene kommer jo ikke før langt ut på sommeren, og da kan en glede seg over bladene lenge før blomstringen. Flotte cyclamen hos deg. Her blomstrer mine også.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, nemlig. Selvom de er bittesmå, er cyclamen en værdifuld haveplante til at lyse op og skabe liv på denne tid af året.

      Slet
  2. Sikken en perlerække af flotte blomster - og blade - du viser!
    God idé med klematis i toppen af den tyrkiske hassel, og ikke mindst den fine lysegule sag der klatrer rundt langs indkørslen. Flotte rosenstativer har du også, og de danner en fin baggrund i bedet, men de små alpevioler er sandelig også fine.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak, Ulla. Det er godt med noget kønt at kigge på nu, hvor de visne blade begynder at lægge sig på græsplænen.

      Slet
  3. Ja din månestråle er altid fin, står den i skygge eller sol, min står i sol og leverer slet ikke varen. Det gør sølvlys heller ikke, det undrer mig, men i år er der kun en blomst, skønt jeg har fire planter. Mit yndlingsbillede er staudebedet med de flotte stativer, sådan nogle gad jeg godt have. Der er du heldig med Søren, til gengæld kan jeg få Bent til at fælde træer ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Månestrålen står et sted, jeg vil beskrive som midt imellem fuld sol og halvskygge. Mit gæt er, at din jord er for tør til, at den rigtig kan trives. Stativerne er nok de flotteste, Søren har lavet, og de store planter i staudebedet var begyndt at dække for synet af dem, så jeg har været godt i gang både med saks og spade. Vi kan kun være godt tilfredse med vores handymen 👍

      Slet
    2. Du har nok ret i, at det er for tørt her. Ja stativerne er bare flotte, og vi har god grund til at være tilfredse med vores handymen, Bent har lige væltet 2 træer mere, et i går og et i dag.

      Slet
    3. Den mand er helt ustoppelig☺

      Slet
  4. Det er imponerende, at du har sået en clematis i 2017 der nu er så stor. De to sensommerblomstrende clematis er i det hele taget imponerende - der er ikke så mange klatrende nu, synes jeg.
    Jeg ved det godt, men det er meget tydeligt, når jeg ser din brune sølvlys og druemunken, at mine desværre er noget sølle skravl, efter at vi fjernede skyggen fra en stor magnolia. Jeg håber, de vil overleve, mens jeg arbejder på at få nye trækroner til at skygge, men åååhhh det tager tid.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Indtil nu har den første klematis været helt upåfaldende, så vi blev temmelig overraskede, da vi fik øje på blomsterne i trætoppen. Ja, hvis de to stauder skal stå i fuld sol, skal de sikkert vandes i en uendelighed for rigtigt at trives. Jeg kan lige se for mig, hvordan du hver dag er ude og opfordre dine træer til at sætte turbo på væksten.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Det finns så mycket fint hos dig, så jag vet inte riktigt var jag skall börja. Klematisen i hasselträdet är helt fantastisk, och den andra gula som blommar hej vilt. De trivs verkligen. Har i år lyckats med att få en Summer Snow att klättra upp i mitt krikonträd. Upptäckte att en annan klematis har hittat upp i toppen alldeles själv. Månestrålen är fin och frodig, dina rosenstöd är så vackra, så det behövs inga rosor till dem.
    Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Marika. Det er alletiders som haveejer at blive overrasket af planter, der helt uden hjælp finder ud af at udfolde deres blomster, som de to klematis har gjort. På en måde nyder jeg de tre stativers struktur ekstra meget lige nu, hvor efteråret giver haven et præg af begyndende forfald.

      Slet
  6. Hej Marie

    Ja, det var en imponerende stor Kirengeshoma - det er jo noget af en favorit!
    Jeg er også begejstret for din sølvlys - de mørke er bare så lækre!

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, kirengeshoma er en elegant staude, selvom den er stor. Grønne sølvlys er nok mere mine favoritter; men enten blomstrer de næsten ikke, eller også er de besværlige at få til at trives

      Slet
  7. Det er nogle fine klematis. Det pynter fantastisk når de klatrer op i træer. Jeg synes også at de mørke dahlier pynter på en anden måde. Bishop of Llandaff har været en favorit. Jeg har også en mørk sølvlys men den er ikke begyndt at blomstre endnu. Jeg flyttede den fra fuld sol til lidt mere skygge sidste år, så der er ikke så mange blomster og de er måske lidt bagud. Håber den er glad for dens nye plads.

    SvarSlet
    Svar
    1. Biskoppen har jeg desværreikke længere. Den har ellers et fint spil mellem løv og blomster. Tror du ikke, din sølvlys lige skal i gang igen efter flytningen? Det lyder, som om den nu står det helt rigtige sted.

      Slet
  8. Din månestråle er fantastisk stor og smuk. Det ville næsten være synd at halvere den, for den står som en stor, fin busk op ad den røde mur. Takket være de smukke blade pynter den hele sommeren, men højdepunktet er selvfølgelig, når de lysegule blomster kommer frem.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er rigtig nok, at Månestråle næsten mere står som en busk end som en staude. Og som du skriver, er dens blade også smukke.

      Slet
  9. De er så søde dine clematis op og ned af træer rundtom. desværre kan de fleste clematis ikke li min have. Eller osse nusser jeg ikke nok om dem hmm.
    Det er da næsten synd at lade alt for tætte planter vokse op de skønne stativer... De er så flotte i sig selv.
    Jeg foretrækker osse de mørktbladet dahlia. Jeg sår næsten hvert år Bishops children. De er så fine og enkle.
    Altså en busk af Månestråle. Og jeg var så stolt af min var begyndt at se ud af noget. Den mangler noget volumen endnu, kan jeg se,, hihi.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Nusse om vores klematis gør jeg absolut heller ikke. Det er, som om de enten trives fint, eller også gør de det slet ikke. Ligesom dig har jeg et par gange sået Bishops Children, og det får faktisk lyst til at gøre igen til næste år. Jeg vil afsløre en ulækker hemmelighed om månestrålen: jeg bruger et af bladene til at rense saksen, efter at jeg har været på sneglejagt😖

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Hvad er du for en fætter?