nej, det er ikke en ny, blå form for dræbersnegle


- det er frugter fra død mands fingre/ blåbælg/decaisnea fargesii.

Der hænger stadigvæk en håndfuld oppe i træet.

De gule strå af en dværgpibegræs/ molinia af en eller anden art fangede eftermiddagens svage sollys.

Naboerne er berberis x admiration og abies koreana ice breaker.

Små berberisbuske holder jeg meget af, og denne her (atropurpurea nana) er nok den mindste.

Berberis thunbergii aurea nana har længe været mere grøn end gul i år.

I kameliaen, vi plantede ud i haven i sidste uge, er den ene knop sprunget ud. Det havde jeg sådan set ikke forventet.

I foråret fik jeg en bonuspose med frø af gyldenlak. Den har ikke været imponerende i sommerens løb; men nu står der nogle fine kviste og giver lidt farve i køkkenhaven. Erysimum cheiri 'Bowles Mauve' er en flerårig slægtning, som skal overvintre frostfrit. Den har blomstret i hvert fald i ni måneder, og dens blomst er rigtig fin.

                        

Kommentarer

  1. Der fik jeg en god oplysning, for den erysimum har jeg også, jeg har fået den foræret af Birgitte, tror jeg. Den må jeg have ind i pavillionen.
    Jeg har ingen berberis i haven, selvom jeg synes, de får smukke efterårsfarver, men jeg har en vis respekt for tornene, som jeg husker tilbage fra min barndom. Det var dog meget større buske.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja,gør det, den kan ikke tåle frost.jeg har ingen ubehagelige barndomsminder om berberis og derfor heller ingen problemer med at have den i haven, men kun i form af små buske.

      Slet
  2. Hej Marie

    Og det blomstrer stadig hos dig - imponerende. Jeg må vist ud med luppen for at finde lidt hos mig selv:)
    Gad vide hvor robust din Decaisnea er - den skulle kunne klare ned til -15 skriver de ser jeg?

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Det blomstrer endnu derude, men begynder tydeligvis at tage af. Desaisnea er fuldt hårdfør hos os og sår sig rigeligt. Det eneste minus er, at de frøplanter, vi giver videre, har svært ved at klare omplantningen.

      Slet
    2. Decaisnea har klaret vintre på -20 her hos os på sandjord med grus i.
      Jeg sår frøene i kasser, så klarer de omplantningen fint, men er lidt sart de første år.
      Din Kamelia har vist haft godt af at blive plantet ud.
      Hilsen
      Anne Marie

      Slet
    3. Alletiders! Jeg vil prøve den i Sverige:)

      Slet
    4. Jeg kan sagtens forestille mig, at det er lettere at omplante planter i kasser i forhold til planter, der har sat rod i vores lerjord.

      Slet
  3. Jeg har det som Lisbeth, for jeg har de samme erfaringer. Men Berberis som er små kan jeg godt like. Så flott blomst på din camellia. Overraskende at den har startet blomstringen så tidlig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Store, stikkende buske lyder heller ikke spændende. Jeg havde nærmest forventet, at kameliaen ville smide knoppen oven på stresset med at blive omplantet.

      Slet
  4. Berberis er helt dømt ude her, jeg husker også de stikkende buske fra min barndom. Mon ikke mange af os har et forhold til de planter, vi husker fra vores barndom, nogle holdt vi af og skal bestemt have i vores egne haver, og andre kan vi ikke lide. Du kan fortsat tage smukke blomsterbilleder fra haven!

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er åbenbart mange, som har mareridt om barndommens berberis. Antallet af blomster derude er dog støt dalende.

      Slet
  5. Hei Marie.
    Du kan enda ta flotte bilder fra hagen din. Da vi overtok her var hele hagen full av berberis med lange stikkende grener. Som små busker går det an. Flott camelia. God helg
    Hanne-Lise..

    SvarSlet
    Svar
    1. Solen var fremme i går, og så får man øje på mere end i det sædvanlige, triste gråvejr.

      Slet
  6. Hej Marie!
    Död mans fingrar, haha, den har jag inte sett förut, men det liknar, tror jag. Gyllenlack köpte jag några plantor, som har blommat fint hela sommaren, den vill jag ha fler av.
    Ha en trevlig helg!
    Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Blåbælg er et mere afdæmpet navn. Det er første år, vi har gyldenlak, og jeg tror bestemt, vi skal gentage successen.

      Slet
  7. Jeg har desværre aldrig set Blåbælg i virkeligheden, kun på billeder, men det er nogle fantastisk flotte bælge, den sætter. Og med en for årstiden uvanlig farve. Flot.
    Jeg har ingen dårlige minder om berberis, men undgår alligevel stikkerier i haven. Det er meget lettere at beskære buske uden torne. Men fine, små buske du har.
    Mange hilsener, Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kan kun være enig med dig i det, du skriver. Blåbælgen er efter min mening en udmærket opretvoksende busk, som ikke kommer til at fylde voldsomt meget, og bælgene er en sjov bonus.

      Slet
  8. Har fått lite berberis dille så jag tittar lite extra på de bilderna. Såg många fina arter i en park i Frankrike. Och jag har sått en del arter de sista åren. De har helt enkelt gått från ogilla till gilla :)

    Ha en fin helg! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Hurra, en forbundsfælle 😊 At så den har jeg endnu ikke prøvet.

      Slet
  9. Hej Marie!

    I mitt tidiga trädgårdsliv planterade jag en berberis som blev ett taggigt monster som jag lyckligtvis lyckades gräva bort. Det blev en läxa för mig och sedan dess har jag inte vågat mig på dem. Men de små buskarna med vackra bladfärger är faktiskt riktigt charmiga. Klipper du dem eller håller de sig små, kanske skulle jag våga testa?

    SvarSlet
    Svar
    1. Endnu har jeg slet ikke klippet de små berberis. 30 - 50cm angives i reglen som deres endelige størrelse.

      Slet
  10. Nede i Europa er berberis meget populære, så når der dukker nogle bittesmå sorter op,skal de jo lige prøves. Jeg har nu også to koreanske typer, som bliver 1,7m og 3m høje og næsten ingen torne har, men til gengæld masser af gule blomsterranker og spiselige røde bær. Ellers undgår jeg helst stikkere:har arbejdet for meget i roser som elev.
    Hilsen
    Anne Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Det bekymrer mig lidt, at berberis kan være vært for rust; men jeg håber ikke, det gælder dem, vi har i haven

      Slet
  11. Jeg har netop overvejet om jeg skulle skrive et indlæg om gyldenlakkens fortræffelige blomstring - det er ikke blevet til noget endnu. Men jeg købte tre planter i det tidlige forår og de var i blomst - og ja det har blomstrer uafbrudt siden og gør det endnu dog mere sparsomt. Så jeg synes at den er værd at købe hvis man hverken har penge eller plads til særlig mange planter.
    Du har sået dine i år så har du dem jo forsat næste år :-)
    Jeg holder meget af udseenet på de forskellige berberis, men deres torne er lumske - de generer måske ikke dig? Nåe nu ser jeg at man kan få tornefri, det må jeg undersøge.
    Flot Kameliabomst!

    SvarSlet
    Svar
    1. ok - stave kan jeg vidst ikke idag.......

      Slet
    2. Det skal jeg huske at fortælle Søren, så han ikke rykker dem op. De er nemlig sået i køkkenhaven, som er hans domæne. Der er sådan set ingen grund til at komme i nærkontakt med berberistornene, for buskene passer helt sig selv.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Hvad er du for en fætter?