små farveklatter i decemberhaven

Bortset fra de seneste få dage har vi ikke set meget til solen i december. Alligevel er julerosen Jacob sprunget ud, og i år er den ikke skæmmet af de ellers så hyppige sorte pletter.

Den næste helleborus faldt jeg for hos blomsterhandleren, da jeg skulle købe lys m.m.

Sædvanen tro vil påskeklokken herunder blive den første, der springer ud i det nye år.

I køkkenhaven kunne der godt plukkes en håndfuld hindbær, en enkelt morgenfrue har klaret at springe ud, og det samme gælder lathyrus.


Sidste år ved denne tid gjorde jeg status over, hvordan roserne så ud. Det er ret interessant at sammenligne med i år, hvor de med undtagelse af  fire roser kun står med knopper, som næppe kommer til at springe ud. Sommerens tørke har nok trods alt hæmmet dem en del. Her kommer Sally Holmes, Claire Austin, Leonardo da Vinci, Hot Chocolate, Munstead Wood, Troika, Barcarole, Eden og Mozart. 

Det er mere eller mindre de samme roser, der holder ud år efter år. Barcarole, Mozart, Viridiflora og Burgundy Ice er dem, der topper i år, mens Rhapsody in Blue mod sædvane skuffer fælt og ikke viser den mindste antydning af farve.
Viridiflora

 Burgundy Ice
Boikentræet, som jeg også viste i et indlæg sidst i november, ligner grangiveligt et guldæbletræ som dem, man læser om i eventyrene, når det rammes af solens stråler.

Kommentarer

  1. Hej Marie

    Du har nok ret i at det er sommeren der har givet roserne en lidt sundere livscyklus;) For det er jo ret dumt at blomstre i vinterhalvåret. Der kommer ihvertfald ikke mange frø ud af det.
    Anderledes er det jo med Helleborus, og jeg synes også at have bemærket at nogen af forårsløgene er begyndt at røre på sig.
    Boiken æblet tror jeg jeg vil prøve i Sverige...

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kan da have ret i, at roserne ingen fordel har ud af at blomstre helt ind i december. Jeg har også noteret mig, at en del løgplanter stikker grønne skud op over jorden. Boiken vil uden tvivl passe godt på sådan en mere naturpræget grund.

      Slet
  2. den er altså sjov den "grønne" rose. men nok ikke smuk.
    Mine efterårshindbær har osse bær på, men de er mugne, for lidt sol tænker jeg.
    Det kribler op flere steder med spiger og skud, nogle af vildtulipaner har hele blade oppe. Det kan ende med erentis til nytår.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er helt skørt med hindbær i december. Den grønne rose plejer derimod at blomstre længe. Hos os er erantis sen til at blomstre, så erantis til nytår tror jeg alligevel ikke på.

      Slet
  3. Hei Marie.
    Jeg misunner dere klimaet som dere har i Danmark. Roser i blomst på denne tiden er helt utrolig. Her står noen med knopper, men kommer ikke til å springe ut. Flotte helleborus.
    Fin kveld til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. De fleste af vores roser står jo også kun med knopper, som ikke vil springe ud. Det vil den tidlige helleborus derimod.

      Slet
  4. Når jeg ser på dine flotte blomster føles det nesten surrealistisk å se ut på snøen. I luftlinje er det tross alt ikke så langt herfra og til Danmark, men åpenbart langt nok.
    De hvite helleborus er så fine! De selges her nå, men i år skal jeg ikke ha noe ekstra å passe på enn det som er i kjelleren fra før. Tror jeg da ;)

    SvarSlet
  5. Den surrealistiske oplevelse deler jeg 100% bare med modsat fortegn. Hvis det er din plan ikke at købe flere helleborus, skal du nok lade være med at besøge plantehandler de næste par måneder ☺

    SvarSlet
  6. Hindbær...! Det er da godt klaret op til jul ;-)
    Mine lathyrus er væk for længst. Eller var det mig, selv, de hev rankerne væk her i efteråret?? De gav ikke rigtig noget i år.
    Jeg kan virkelig godt lide Boikentræet. Det kunne også ligne guldkugler - nu vi er i julemåneden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hverken vores hindbær eller vores lathyrus var nogen stor succes i år. Æbletræerne er en helt anden historie.

      Slet
  7. Jacob var vacker - jag stog och tittade på en planta förra veckan och funderade på om det var någon skillnad mot Jesko. Vackra båda två :) Håller med om att äppleträdet ser ut att bära guldäpplen - mycket vackert.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. For mig er det nærmest umuligt at se forskel på de forskellige nye juleroser. Måske handler det mest om blomsternes størrelse og blomstringstiden. Det er nemt at lade æbletræet selv pynte op til jul🙂

      Slet
  8. Hej Marie!
    Blommande Helleborus i december är en skön upplevelse och egentligen alldeles naturligt. På svenska heter de ju julrosor och det antyder att det är deras naturliga blomningstid under den mörkaste perioden på året. Men de andra växterna som bildar blommor borde väl sova sin vintersömn just nu? Såg igår att Iris reticulata visade gröna skott i rabatten här och det gjorde mig inte särskilt glad får jag säga. Jag öste lite jord över de gröna uppstickarna och talade om för dem att tidpunkten är fel.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, julerosen hører til om vinteren, mens alle forårsplanterne gerne må vente med at vise sig nogle måneder endnu.

      Slet
  9. Hej Marie!
    Helleborus är en favorit, och nu finns de i de flesta affärer som Julblommor. Men de håller inte länge inomhus. Att plocka hallon i december kan inte vara vanligt.
    Soliga fina bilder, ingen sol här men inte lika grått som det har varit.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Den helleborus, der fristede mig over evne, plantede jeg ud i terrassebedet, så vi kan nyde den inde fra køkkenet, men også i håbet om, at planten så vil få lettere ved at leve videre efter blomstringen, end hvis jeg lod den stå i potten.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring