solskin i januar

- har vi bestemt ikke været forvænt med; men i dag kom det som lovet, og så skulle jeg da lige have undersøgt, hvordan det står til med blomstringen derude. Først og fremmest er der påskeklokker, som er sprunget helt ud, heriblandt denne, som jeg altid tænker på som den kinesiske. Det er den overhovedet ikke; men når solen rammer de røde blade, skinner de som fin kinesisk lak.

Også på indersiden er den helt speciel. Den burde efter min mening navngives, for den er helt sin egen, og frøplanterne bliver ligesådan.

Den næste er en mere sart skønhed, som desværre ikke er 100% sund. Derfor er det den første plante, hvor jeg fjerner de gamle blade, mange gange tidligt efterår, hvis jeg ser tegn på svamp.


Så er der de helt "almindelige" vinrøde. som også er tidligt på færde. Blomsterne er ret små, så de gule støvdragere virker tilsvarende større.

  Kødbær/ sarcococca blomstrer også, men yderst diskret.  Busken havde næsten mere  farve, dengang frugterne både var røde og sorte. 


Så er den hvide peberbusk langt mere i øjnefaldende, selvom den enkelte blomst er ganske lille.


Jeg har allerede set erantis på flere blogge, men vores er altid er sent på færde. Til gengæld pibler vintergækkerne frem alle vegne, og hvis det lune vintervejr fortsætter, vil de snart springe ud.

Allerede længe har man kunnet se de røde skud fra de tidlige staudepæoner stikke op over jorden. I drivhuset kan paeonia cambessedesia også være med. Til plantemarkeder støder jeg ind imellem på lykkelige ejere af denne pæon, som hævder at deres planter trives fortrinligt ude i haven; men mine egne erfaringer siger noget andet. Derfor bruger jeg den som krukkeplante, og som en ekstra sikkerhedsforanstaltning har jeg i år sat den i ly for vinterregn i drivhuset. Den kunne godt minde om en bonsaiplante med det kraftige rodsystem.

Det kunne ligne en tidlig dildplante, men er en fennikel. Alle planterne i vores fennikelbed fra sidste år står med sådan en grøn nyvækst. Det havde vi ikke lige regnet, men det er vist ikke helt uanmindeligt, har jeg læst mig til.

Kommentarer

  1. Det er en helt spesiell vinter den vi har nå, men det er jo veldig tidlig med blomstring hos deg alt nå.
    Jeg blir syk av lengsel etter påskeklokker når jeg ser dine. Den første du viser er veldig fin , ja!

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er næsten forårsstemning derude med fuglesang og mildt vejr og planter, der blomstrer tidligere, end de plejer. Jeg kan næsten ikke forestille mig, at vi får vinter i år.

      Slet
  2. Jeg har kun enkelte påskeklokker, der blomstrer nu, men der er mængder af knopper. Mine erantis blomstrer flot, men vintergækkerne er først lige ved at titte op. Krokus er også på vej dog ikke med synlig blomst endnu. Sarcococca forsvandt, da vi flyttede nogle rhodoer ud i læhegnet, da havde jeg lige glemt den, den var heller ikke stor. Der er knopper i den hvide peberbusk fra jer, men om det er blomster eller bladknopper ved jeg ikke.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der kan du se. Du er en af dem, hvis erantis har overhalet vintergækkerne. Sarcococca er da en beskeden plante, men alligevel et fint supplement til de vinterblomstrende buske. Det er spændende, hvad det er for nogle knopper.

      Slet
  3. Ja den er rigtig smuk den påskeklokke. Jeg har en der minder om den. den stammer fra "Spiren" ved Skælskør. Måske er de fra samme frøstamme. jeg har osse den erfaring at de hvide eller næsten hvide påskeklokker er lidt sartere end de farvede. Det er nok noget der følger med farven.
    Den hvide peberbusk er da lang fremme, så fin. det ligne små minisommerfugle på afstand.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gunvor. Det er også min erfaring, at de lyse påskeklokker er mest modtagelige for svamp, men kønne er de jo. Den første påskeklokke har jeg også set engang imellem på andre haveblogs. Jeg kan ikke huske, hvor min stammer fra.

      Slet
  4. Hej Marie

    Super lækker den første Helleborus, er den frøkonstant, som du beskriver det, kunne det da godt være en variant af en art?
    Tidlig blomstring denne vinter...
    De dele af Europa jeg ser, lider under det samme utidige lune vejr.

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kunne det nemlig godt, ja. Ligefrem lide under det lune vejr gør vi vel ikke; men anledning til klimamæssige bekymringer er det da bestemt.

      Slet
  5. Hei Marie.
    Nydelige helleborus. Her er det mildt og kuldegrader om hverandre. Ikke det beste for hagen. Kan heller ikke forestille meg vinter nå.
    God uke.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, de er fine, de nyudsprungne helleborus. Nordpå hos jer svinger temperaturerne, her er der bare lunt.

      Slet
  6. Det er vel nok fine blomster, du kan fremvise. Jeg har altid været vild med peberbusk - den hvide dufter også, ikke?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Lisbeth. Jo, peberbusken dufter; men her i januar bevirker den trods alt lave temperatur, at man skal stikke næsen helt tæt på blomsterne for at fange duften.

      Slet
  7. Jeg holder meget af helleborus, men har måttet sande, at de bare ikke gider bo i min have. De bliver lynhurtigt til nogle små, pistne nogle. Eneste undtagelse er min nyserod, som jeg en gang fik til et plantebyttemarked. Det ser oven i købet ud til til har lavet unger :)

    Håber stadig vi får sne, det er før sket vi først får det i slutningen af januar eller i februar...eller sågar marts måned, så håbet er stadig lysegrønt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Omvendt er de glade for vores lerjord. Nyserod er da også en fin plante. Man kan aldrig vide med dens sne. Nå før jo bedre, synes jeg, hvis det skal være.

      Slet
  8. Hej Marie!
    Julrosor eller helleborus är en favorit, gillar dem mycket. Har köpt ett antal, men de trivs inte så bra hos mig. Det är mest den vita Niger som stannar kvar. Så lärde jag mig igen något nytt, sarcococca, en buxbomsart, visste inte att de hade så vackra blommor.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Så har du det lige modsat de fleste andre helleborusejere, jeg kender, for de har næsten allesammen de største problemer med Niger. Sarcococca bliver jeg mere og mere glad for - den er både køn kræver ingen pleje overhovedet.

      Slet
  9. Härlig tur i din trädgård, jag kom precis in från en tur här. Vacker Helleborus och lite beroende på vem man frågar borde den kunna gå in under 'Pink Picotee Veined' eller 'Single Red Picotee'. Men sen finns det en Harvington-serie hos crocus-co-uk och en Prince-serie... Alla har mer eller mindre samma utseende. Har inte orkat reda ut när de bara ska delas in i färggrupper och när de får ges ett specifikt namn. Det finns många snarlika namnsatta - måhända är de meristem förökade annars borde de variera för mycket.

    Doftar din Sarcococca? Det är bland annat för doften jag skaffat en buske som inte är utplanterad ännu. Även hos mig tittar Galanthus upp före Eranthis och blommar oftast före också. Men i år är faktiskt ett par knoppar av Eranthis i jordytan. Ett par Hepatica har knoppar.. Men det värsta är de buskar som har alldeles för uppsvällda knoppar för att klara en rejäl frostperiod :(

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak alle de forskellige helleborusnavne. Dem vil jeg Google i en ledig stund. Ja, vores sarcococca dufter svagt, og duften bliver endnu tydeligere, når vejret bliver varmere. Forhåbentligt bliver alle de svulmende knopper ikke ødelagt, når/ hvis der kommer frost.

      Slet
  10. Hej Marie!

    Nu är din nya blogg riktigt fin, gratulerar till ett bra genomfört arbete!
    Julrosor har den mest osannolika blomningen men man bör titta dem i ansiktet för att se alla fantastiska detaljer. Namnen har jag gett upp, de korsar sig och frösår sig bortom alla gränser så då får de göra det.

    Ha det gott i det vårliknande vädret!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Gunilla. jeg kigger nu stadigvæk på alternativer og prøver dem af på en testblog, som jeg har oprettet til formålet.I grunden er det rigtig morsomt, at juleroserne krydser sig med hinanden og giver os noget variation helt uden at skulle betale for det :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid