Er haven også tidligt på færde?

Der er generel enighed om, at vi nærmest har forårsagtigt vejr for tiden, og medierne er allerede begyndt at snakke om varmerekord for januar. Det har fået mig til at gå tilbage i tiden på bloggen for at se, om det også kan registreres i blomstringen.

Helleborus er nu altid tidligt på færde, og allerede 13. januar sidste år kunne jeg skrive et indlæg udelukkende med deres blomster, så på det punkt er alt ved det gamle. Nogle år bliver deres blomster mere eller mindre ødelagt af  et konstant skifte mellem frost og tø; om det også vil ske i år, ved vi jo ikke endnu.


Det er i øvrigt morsomt at se, hvor forskelligt de enkelte blomster har prikkerne fordelt, og hvor mange af dem de har, hvis de da overhovedet har nogen.

Den grønne med røde prikker er ligesom i sin helt egen farvekategori.

I det samme indlæg fra d. 13. januar sidste år viser jeg vores  hvide peberbusk med begyndende blomstring, og den er tydeligvis meget længere fremme i år. Når jeg så går tilbage til 2012, så var den allerede fuldt udsprunget i december, så der er ikke rigtigt en klar tendens.

Hestehov blev nævnt for nogle dage siden i en vejrmelding som et eksempel på en blomst, der er sprunget tidligt  ud, og det er den også her på matriklen. Sidste år omtalte jeg det ikke før d. 25. februar.


På samme måde viste jeg pachyphragma på dette stadie d. 21. februar sidste år. Omvendt så storblomstrede den 3. februar 2016, og der er vi jo nået til om fem minutter. Så hvad skal man konkludere på det?


Et nærmest identisk billede af vintergækkerne langs vejen fandt jeg i et indlæg fra d. 26. februar 2016.

Hepatica lever ikke forfærdeligt længe her i haven; men når de blomstrer, sker det normalt omkring 1. april, så her kan man tale om en tidlig blomstring, der vil noget. På den anden side er det første gang, den gror lunt og trygt foran en træstamme, så det er reelt håbløst at sammenligne blomstringerne.

En anden relevant plante i denne sammenhæng er cyclamen coum. I 2019 viste jeg den i blomst d. 16. januar, så det er næsten dødt løb.


Konklusionen på min lille undersøgelse må blive, at udviklingen 2020 på nogle punkter er nogle uger foran andre år; men entydigt er det ikke, og om der er tale om en tendens, der er kommet for at blive, må tiden vise.
Iris lazica blomstrede overhovedet ikke sidste år. 
I år er der en enkelt blomst i den store plante

Kommentarer

  1. Fra mitt perspektiv ser det veldig tidlig ut hos deg 😉
    Dine helleborus er så vakre, og det er en fryd å se de. Tenk å ha de i blomst allerede nå! C. coum fikk jeg til å blomstre her i fjor, så de er jeg spent på om kommer igjen. Mine ligger under masse løv, så jeg vil ikke se de på lenge uansett. Bladene på coum er veldig fine. Cyclamen har en veldig stor variasjon i bladene sine.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er tydeligt om vinteren, at vores haver ligger i forskellige zoner. Der ligger mange spændende ting gemt under bladene i din have.

      Slet
  2. Hos mig syntes det nu nok at være længere fremme en normalt. Men der har da været år hvor vi har haft en "nytårs erentis"..
    De er smukke dine påskeklokker. og de minder mig om gav mig en dobbelt i krukke sidste år. Jeg plantede den ud i gårdhaven,, men oh skræk, hvilken en af dem er det, det kan jeg ikke huske. der er flere der ikke har vist blomsterknopper endnu. Hvis den har været drevet frem, kan den vel godt springe et år over med blomstringen.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er også min erfaring, at man ikke skal forvente den samme flotte blomstring, når man plantet krukke planter ud i haven.

      Slet
  3. Ja der har været flere år, hvor det har været lige så tidligt. Det kommer jo også an på, hvad man sammenligner med. Hvis det er med den gang, vi var unge, så er det mega tidligt. Jeg husker sne på min fødselsdag i marts stort set hver år, men det er noget helt andet. Dengang sprang bøgen jo også først ud til pinse, nu springer den ud 1. april.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det kommer helt an på, hvad man sammenligner med. Min horisont har været de seneste ti år, og der synes jeg, det har kørt op og ned. Men sne får vi tydeligvis mindre og mindre af.

      Slet
  4. Hej Marie

    Jo, det er tidligt. Foreløbigt har denne vinter været rekordvarm i det meste af Europa. Masser af vintersportssteder har måttet holde lukket fordi det simpelthen regner. Både nordpå og i mellemeuropa.
    I havene er billedet mere nuanceret, mange planter har jo også et indre ur eller kræver en vis dagslængde for at ville gå igang. Andre kører bare løs når tilfældet nu byder sig til.

    Spændende bliver det om vi overhovedet får rigtig vinter!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Det indre ur betyder utvivlsomt rigtig meget for planternes adfærd. Det bliver sværere og sværere at forestille sig, at vi får rigtig vinter, jo længere tid det milde vejr fortsætter; men selvfølgelig kan det ske alligevel.

      Slet
  5. Jeg tror din Anemone er en Hepatica transsilvanica (ungarsk Anemone) og det er helt normalt at den blomstrer nu. Det gør min i hvert fald hvert år.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har du utvivlsomt ret i, og den er købt hos dig. Det er en nydelig, lille forårsbebuder.

      Slet
  6. Hellebourus har det rigtig godt i år hvor frost ikke får dem til at falde sammen hele tiden. Heldigvis er de robuste og vil rejse sig hvis der skulle dukke vinter op.
    Jeg har aldrig før klippet græs i januar, som jeg lige har skrevet om på bloggen, og jeg har heller aldrig før set japanske kirsebærtræer blomstre på denne årstid, men da jeg kørte min søn hjem til København Nordvest for en uge siden, så jeg de lyserøde blomster og blev faktisk helt trist ved synet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det ser ud, som om rigtig mange træer reagerer på det milde vejr med at springe ud, og jeg vil give dig ret i, at det virker helt forkert. Jeg lagde netop mærke til i dag, at græsplænen er utrolig frisk og nærmest smaragdgrøn at se på.

      Slet
  7. Hej Marie!
    Vackra Helleborus, hoppas få tag på några till på årets mässa. Hade en som blommade i december, men det är inte ovanligt. Blåsippa och snödroppar brukar jag få vänta på till mars - april. Idag har vi regn och skall eventuellt få snö senare i veckan.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Når man kigger nærmere på, hvornår blomsterne springer ud i vinterperioden, synes jeg, det er påfaldende, hvor meget det varierer fra år til år, og ofte er det svært at se, hvad årsagen er. Her i Danmark går vi også og kigger op for at se, om der dog ikke kommer noget sne. Det savner vi.

      Slet
  8. Hej Marie
    Jeg tror du har ret i, at klimaet og haverne de seneste ti år har vist samme varme tendenser, omend der naturligvis er svingninger, men jeg tror også, at de sidste ti år har været varmere end tidligere perioder.
    Som jeg lige skrev på Lisbeths blog (countryliv), så hørte jeg forleden om en vognmand, der plejer at bruge januar til at salte i. I stedet er han nu blevet bedt om at slå græs. Det har han aldrig prøvet før. Og hans kunde næppe heller :-).
    Jeg synes selv, jeg oplever flere forårstegn end før. Bl.a. grønne blade på mit æbletræ. Det er garanteret første gang.
    Her hos os er der ingen tegn på vinter forude, så jeg krydser mere og mere fingre for, at det ikke pludselig kommer.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Grønne skud på æbletræer i januar virker komplet naturstridigt. Så er det mere acceptabelt, at løgplanter blomstrer tidligere,end de plejer. Lidt sne kunne jeg godt tænke mig, men på den anden side er det meget lettere for os og mindre skadeligt for planterne, hvis det milde vejr bare fortsætter.

      Slet
  9. Hei Marie.
    Det kan tyde p at vintrene blir mildere. I 1989 hadde vi også en varm vinter og nesten ikke snø.
    Her blomstrer også julerosene ute i bedene.
    Ute regner det, men det skal bli kaldere og vi skal få snø. Vi får se.
    God tirsdag.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er imponerende,at du kan sætte et årstal på den milde vinter. Jeg husker mere flere vintre, hvor vores private vej skulle ryddes for sne og undervisningen blev aflyst på mit gymnasium på grund af snevejr.

      Slet
  10. Smukke blomster du viser. Den Iris er helt vidunderlig. Der er masser derude lige nu. I en gammel havebog er der også beskrevet mild januar - så måske er det et tilfælde der optræder engang imellem. Jeg håber på en omgang frost. Desværre har jeg allerede set flere små snegle - dræbersnegle...de skal væk

    SvarSlet
    Svar
    1. De tidlige blomster liver jo op i den mørke tid, men man kan samtidig ikke lade være med at spekulere på, hvor meget vintervejr der vil komme. Tak for advarslen om snegle. Jeg vil straks i dag tjekke under de gummimåtter, vi har liggende som sneglefælder.

      Slet
  11. Spændende betragtninger! Blomstrende hestehov i januar, har jeg da vist aldrig set. Men hvor er det en flot plante. Jeg forbinder den mest med gamle herregårde og voldgrave. Har du den inde i haven?

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Helt enig! Hestehov er en flot plante, først blomsterne, og derefter kommer de store, flotte blade. I engen ved kirken har de grønne hanblomster allerede blomstret i flere uger, og det er bestemt også helt nyt for mig.

      Slet
  12. Gick tillbaka ett antal år bland mina bilder och det som är en tydlig skillnad är Iris reticulata-grp... Det är många som blommar redan nu. Gamla bilder visar att jag tidigare fotat dem i slutet av februari, kalla år i mitten slutet av mars. Eranthis blommar - hos mig är det mycket tidigt. En Helleborus hybrid har blommat över och flera andra är betydligt högre och mer utslagna där jag annars bara brukar ana knoppar. Så jag tror skillnaderna märks mer där temperaturen tidigare legat runt 0 eller strax under. Den här vintern har legat runt +10. Men nu ska det bli lite frost i veckan som kommer.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har nok ret i, at det er springet fra frost til plusgrader, der gør udslaget. Vi bor temmelig tæt på Limfjorden, og det holder helt sikkert vores vintertemperaturer forholdsvis milde, hvad enten klimaet har forandret sig eller ej.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed