Tredje søndag i advent


Mit forrige indlæg var resultatet af, at jeg udnyttede den ene times opklaring, vi har haft i december, og lige siden har vejret været gråt i gråt. Jeg har virkelig ondt af de mennesker, som oven i det måske også døjer med depression og/eller coronarelaterede problemer eller har haft triste oplevelser i privatlivet. Vejret er i sig selv nedslående nok.
I dag trodser jeg mørket, og derfor virker nogle af billederne temmelig grynede og uskarpe. Sådan er december 2020 nu engang.

De fleste rosenknopper har opgivet ævred. Deres knopper kommer ikke til at springe ud, og kronbladene har fået den specielle kornede struktur, der er karakteristisk for denne årstid.  Det ses tydeligt på Geoff Hamilton herunder, mens både Mozart og Ghislaine de Feligonde fortsat nogenlunde ligner sig selv.

Humlekopperne er dekorative i tørret tilstand, fandt jeg ud af forleden, da jeg passerede forbi vores plante. Gad vidst, om de kan bruges i dekorationer, eller måske falder de fra hinanden i varmen.

Den gode, gamle havefuchsia er en trofast haveplante, som står temmelig tørt i baggrunden af et bed og lever et liv i ubemærkethed.  Man må tage hatten af for, at den alligevel har en ganske nydelig blomstring her i december.


Så gør salvia Amistad mere opmærksom på sig selv, omend de mørke blomster savner noget sollys for virkelig at kunne ses.

Den lave, hvide sommerfuglebusk fascinerer mig hvert år i den mørke tid, fordi den står og lyser op med sine sølvgrå, nye skud.

Hortensiaen herunder har usædvanligt gule blade i år og lyser også op.

Det gør disse hjemmelavede stiklinger ikke så meget. Deres farvespil er til gengæld mere raffineret.

Sensommerbedet har et dystert præg i mine øjne, især fordi solen ikke er til stede til for alvor at fremhæve de varme nuancer.Personligt bemærker jeg især hirsens søjleagtige form midt i billedet og så tamarisken med de grønne nåle til venstre. Den kæmper vi en kamp med stort set hvert år for at finde frem til en vækstform, der spiller sammen med græsser og kæmpeærenpris.

Det sidste billede (taget i modlys) viser vores gamle skulpturelle Boiken æbletræ, som beholder mange af sine æbler på grenene et godt stykke ud på vinteren. Fuglene er først for alvor interesseret i dem, efter at frosten har blødgjort dem.

                         



Kommentarer

  1. Ja det er sjovt, at når vi mangler solen, finder vi helt andre motiver i vores haver, nogle som ofte bliver overset, og som egentlig ses bedst med øjnene og knap så godt gennem kameraet.
    Det er godt nok håbløst mørkt hele tiden, men vi kan ikke gøre noget ved det, kun trøste os med, at vi ikke lider af vinterdepression og lignende skavanker. Coronaen i sig selv er deprimerende nok.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, coronaen er mere end rigeligt. Gad vide, hvornår smittetrykket for alvor mindskes.

      Slet
  2. Jeg er helt enig med deg, for vinterdepresesjon er et kjent fenomen, og med kanskje isolasjon pga. Corona blir det nok ikke bedre nei.
    Det er oppmuntrende å se dine bilder. Ditt gress er jeg grønn av misunnelse over 😉
    Her er det regn hver dag i tillegg til det grå været. Nå skal jeg pynte juletreet rekordtidlig, og kanskje det løfter humøret litt 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Når du har regn oven i købet, må man sige, du får, så hatten passer 😖

      Slet
  3. Der er farver trods den mørke tid. heldigvis, ellers ville det da være helt umuligt.
    Der kom blå stykker himmel sidst på eftermiddagen, med en skarp kant på skytæppet. Flot at se, men solen nåede ikke frem. Opklaringen kom for sent. Men det var da opmunternde og flot at se den korte tid det varede.
    sjovt med det gamle æbletræ. hvordan er det for menneske at spise? Et madæble? Dekorativt er det.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi hungrer virkelig efter noget lys og allerhelst noget solskin, så var lidt heldig i eftermiddag. Æblet er et hvinende surt madæble, som kræver store mængder sukker, så jeg har aldrig brugt det. Vi overlader det til fuglene.

      Slet
  4. Hej Marie

    Ja, de der sidder alene i karantæne i en lejlighed.. De har det ikke nemt i denne grå tid.
    Du har da alligevel fundet nogen gode motiver. det er et godt år for den oversene blomstring - det er vel rekord hos dig?
    Ghislaine de Feligonde kan da ikke andet end begejstre!

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Ingen tvivl om at nedlukningen rammer nogle mennesker meget hårdere end andre. Det er en udfordring at finde egnede motiver i decemberhaven, men også ganske morsomt. Ghislaine er bare suveræn.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Det kan inte vara skoj att sitta ensam och inte få besök. Bara att hoppas på att det tar slut. Vi som kan gå ut i trädgården, är lyckligt lottade, trots gråväder.
    Ghislaine de Feligonde står på min önskelista, har sett den på flera bloggar, och den verkar helt fantastisk.
    Ha en fin vecka /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, de mennesker har jeg også forfærdeligt ondt af. Rosen kan jeg kun anbefale, men man skal huske, at det er en kraftig busk.

      Slet
  6. Jeg lider heldigvis ikke af vinterdepression, men jeg må indrømme, at jeg synes, det trækker tænder ud i år. Nok en kombi af mange ting - bl.a. mangel på lys og sol. Forleden gik jeg ud, alene fordi jeg havde en slags ondt i øjnene af lysmangel. Det har jeg dog aldrig prøvet før. Sol eller sne, om jeg må be'.
    Din sommerfuglebusk er fantastisk, som det ligner små blomster.
    Og ellers er æbletræet i modlys meget, meget smukt.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg oplever også, at mørket virkelig trækker tænder ud i år. De sidste to dage har jeg givet mig tid til at nusse lidt i haven, og det har bestemt bekommet mig vel - faktisk lidt i stil med dig, der måtte udenfor en tur. Busken og træet Harbo på ingen måde sæson nu, så man kan godt sige, at de leverer en bonusgevinst.

      Slet
  7. Hörde på nyheterna här att olika självmordslinjer har en rejäl ökning av inkommande samtal i höst. En väldigt tråkig utveckling!

    Gråvädret är inte så kul så sista veckan har jag istället börjat renovera ett mörkt rum i källaren - sysselsatt är alltid bra :)

    Fina bilder av fina växter!

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er fuldstændig rigtigt. Hvis man er i stand til at holde sig beskæftiget, har bedre mulighed for at bekæmpe mismodet, end hvis man bliver handlingslammet og helt mister initiativet. Hvordan man reagerer, er man nok ikke 100% herre over selv.

      Slet
  8. Det er dejlige farveglimt her i den grå tid. Både Hortensia, Fuchsia, Salvie og roser er da en stor opmuntring her hvor vi har fået under 1 times sol at se i december. Jeg synes græsbedet ser flot ud, og vejret (belysningen) kan du jo ikke gøre noget ved.
    Tak for flotte billeder!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. I går trængte solen igennem skyerne, da den gik ned, men det er efterhånden blevet et sjældent syn.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring