Forårsstemning


I dag, da jeg gik en formiddagstur, var der forårsstemning i luften; men sådan  skulle det også gerne være i starten af maj. Vi trues med regn i dag - igen igen - men indtil videre er vi sluppet fri.  For et par dage siden oven på en omgang regn opdagede jeg til min fortvivlelse, at vi flere steder simpelthen er inficeret med små snegle - flere hundrede har jeg klippet over i løbet af ganske få dage. så Ferramol står nu allerøverst på min indkøbsseddel.
Skovhaven var stedet, hvor jeg startede min rundtur. Rhododendron orbiculare har været dødsdømt i en del år efterhånden, men har en ganske nydelig blomstring i år. Foran den står en duskkonval/ smilacina racemosa.


I den modsatte ende af skovhaven er det lundgylden/ smyrnium perfoliatum, der dominerer. Dens genbo er en kulsukker.
Trillium vaseyi


Bregner hører naturligt hjemme i en skovhave. Her kommer to forskellige venushår/ adiantum. Jeg mener at kunne huske, at de før i tiden blev brugt som stueplanter. Nu er indemiljøet sikkert blevet for tørt til det.

 "grønkålsbregne" (athyrium filix - femina 'Caput - Medusae')

I selve haven er det det blomstrende skovfogedtræ, der dominerer. Det fungerer også som bed and breakfast for flere forskellige småfugle. At dømme efter blomstringen, vil vi få travlt med at fjerne nedfaldsæbler.



Den sidste og største kamelia er sprunget ud. 

Når det gælder stauder, er den fyldte trillium nok den flotteste lige nu. Den har trillium luteum som nærmeste nabo.


Bispehuer har vi mange af, og jeg ville ønske at deres små blomster var lettere at fotografere. Her kommer Amber Quen, som er en bunddækkende type.

Ildvortemælk/ euphorbia griffithii står i et bed, hvor den den får lov til at brede sig en del.

Til sidst en blomstrende kvæde/ chaenomeles Yukigoten

Kommentarer

  1. Hej Marie,
    Endnu en omgang skønne billeder fra din have. Jeg sidder her og bare nyder regnen, hos mig var det allerede tørt i skoven, så jeg glæder mig over vand fra oven, de relative høje temperaturer og den megen vind har virket meget udtørrende på jorden.
    Jeg glæder mig til min chaenomeles Yukigoten bliver lige så stor som din, jeg er vild med de creme farvede blomster. Fantastisk camelia, den er godt nok stor. Og Trillium kan man aldrig få for mange af.
    Til gengæld er det frygteligt med alle de dræber snegle overalt, jeg må vist også ty til Ferramol, de har slet ingen respekt. Havde ellers glædet mig til plantemarked i Struer i går, men var syg, var du ikke der? I år var vejret da bedre end sidste år, hvor vi frøs med anstand.
    Sig til hvis I vil ud og se rhodoerne, der er mange der blomstrer, måske om en uges tid.
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Dorte. Her er vi nu ikke helt klar til mere regnvejr, men vi bliver jo ikke spurgt. Nej, jeg kom ikke til Struer, fordi vi havde gæster, og det er første gang i mange år, at det er sket. Det er så ærgerligt at skulle bruge tid og opmærksomhed på de lede snegle.
      Vi vil meget gerne komme og se dine rhododendron i blomst, og om en uges tid passer os fint.

      Slet
  2. Ja R. orbiculare står fint i år, ser det ud til. Heldigvis går sneglene ikke i rhodoerne. Jeg var hos Per i fredags, de har taget liljeskud og hostaer hos ham, det er så ærgerligt. Vi har haft regn hele formiddagen. Du har som altid fine billeder af dejlige planter som trillium, bispehue og alt det andet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, gud ske lov er der mange planter, som sneglene ikke kaster sig over. Mange planter overlever også fint, selvom de har været angrebet af snegle, men de ser bare så kedelige ud, når deres blade er fyldt med sneglehuller.

      Slet
  3. Det er som i en drøm å se bilder fra din vårhage. Det er jo ekstra frodig i din hage nå etter alt regnet. Rhdodendron Obiculare har jeg også utrolig nok. Jeg husker at vi solgte adianthum i den blomsterbutikken jeg arbeidet i, og den ble solgt som stueplante ja. Så du husker riktig 😊
    Dine fylte trillium er så fine. Jeg er veldig glad i trillium, og håper at de snart blomstrer her også.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg mente nok, at venushår har en fortid som stueplante. Trillium er jeg også særdeles glad for, og vi har så mange forskellige i haven, at trilliumsæsonen faktisk er ganske lang.

      Slet
  4. skønne billeder, alt er så frisk nu og dine camellia og trillium og og er så dejlige.
    Jeg nød regnen i dag, trods alt. Overfladen var faktisk tør, solen og blæsten har været hård de sidste dage. Sneglene, de små bæster, har haft gemt sig i det tætte grønne. I dag har det været nemmere at hapse dem uden at skulle dykke ned i grøntæppet. Heldigvis kan jeg mærke jeg har haft sneglefælder sat op siden februar. Og der blev drysset grus omkring de nye liljer, da de blev plantet, så de har overlevet indtil nu. Men et lille hundrede stk. om dagen klipper jeg da stadigvæk. Det er en evig kamp.
    Jeg hørte nattergalen i nat, så nu er det rigtig Maj forår.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, maj har den der helt specielle friskhed, som er så charmerende. Det er bare ærgerligt, at sneglene skal spolere idyllen. Wow, nattergalen, den gad jeg godt høre.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Helt fantastiskt, det är så vackert i din trädgård. Skulle inte få något gjort, bara gå omkring och dofta på blommorna och titta på allt det vackra. Har du en korkek, då skulle jag sätta mig där som tjuren Ferdinand och bara njuta.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Det forekommer mig, at foråret i år er specielt fint og friskt, men sådan opleves det måske i virkeligheden hvert år 🙂 og du har ret I, at det gælder om at nyde det.

      Slet
  6. Ja, der er forårsstemning for alle pengene! Bregner kan man vel ikke have for mange af, og de er jo så herlige nu hvor de ruller sig ud. Venushår har jeg engang haft, men ikke Medusas hoved, som ser helt hysterisk ud:-) Dine forskellige treblad og bispehuer er så fine og med kamelia og æbler der blomstrer i højden kan man vel ikke ønske sig meget mere... Bare herligt Marie!
    Ildvortemælk er en sjov fætter. Min har sendt et højt skud op midt i en buksbomkugle i år, men man tilgiver dem meget fordi de er så effektfulde.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Bregnerne er så finurlige, de har så meget til fælles og kan samtidig være helt forskellige. Du har ret I, at det er en fornøjelse med de forskellige trækroner, der nu danner tag over haven. Ja, ildvortemælken er virkelig effektfuld og livskraftig, men heldigvis også nem at regulere.

      Slet
  7. Ja der er ægte forårsstemning i din skovhave - meget smuk. Jeg er selv forfalden til bregner og bispehuer. Man får bare lyst til at øge beholdningen med nye sorter. Din ildvortemælk er meget dramatisk - fin ide at give den god plads.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det første kig tror jeg ikke, jeg for alvor har lagt mærke til før i år. Man vænner sig nok efterhånden til at vende blikket i de samme baner, når man går sine rundture. Bregnerne udvikler sig meget forskelligt, har jeg lagt mærke til. Nogle står allerede nu helt friske og nyudsprungne, mens andre knap nok er kommet i gang.

      Slet
  8. Hvor er det smukt det store skovfogedæbletræ. Det har en smuk form, og det står så fint midt på græsplænen. Det er ærgerligt, at skovfogedæbler ikke er gemmeæbler, for de har en dejlig smag, og æblehøsten ser ud til at blive overvældende.
    Kvæden har nogle meget smukke hvide blomster. Det er næsten altid de røde, man ser, men jeg synes, de hvide er meget kønnere.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Skovfogedtræet holder vi ekstra meget af, fordi vi er ret sikre på, at det oprindeligt blev plantet som et værnetræ og derfor må være over 100 år gammelt. Æblerne skal plukkes på det helt rigtige tidspunkt for at smage godt, synes jeg. Ja, i mine øjne er den hvide kvæde også kønnere end den røde.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En våd og kold rundtur.

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Blæst og sol