omkring et hjertetræ

I mange beskrivelser af hjertetræet står der, at det er et spinkelt, sommetider flerstammet træ , som er ideelt til mindre haver. Vores ser sådan her ud, det er nok i hvert fald 8 meter højt, og jeg synes absolut  ikke, det kan karakteriseres som spinkelt. Det skulle da lige være i forhold til træer som eg og ahorn o.l.




 Dets rødder ligger meget øverligt, som man tydeligt kan se her. Det er ikke Søren, der har blandet træ og sten i belægningen.


På det næste billede kan man også se, hvordan rødderne ligefrem skubber fliserne opad.


 I de seneste år har vi i øvrigt fjernet en del grene, sådan at træet løftes op over  de omgivende planter




De første år efter plantningen af hjertetræet var det smalle bed nord for træet (se evt.  billede 3) særdeles velegnet til sarte skovbundsplanter; men nu har trærødderne indtaget næsten halvdelen af bedet. Denne glaucidium skulle egentlig plantes om; men det tror jeg er blevet umuligt, da den er blevet helt infiltreret af ganske solide trærødder.


Sådan så den ud i starten af maj. Man kan måske ane, at den er blevet lidt åben i midten. Mon man kan forynge planten ved at grave midten væk og erstatte det med jord og kompost?


Summa summarum: hjertetræet er et smukt træ, som vi ikke vil undvære; men i en radius af 2 meter er det træets rødder, der suverænt bestemmer. Nu går vi i øvrigt og venter på den karakteristiske jordbæragtige duft fra de nedfaldne blade.

Til sidst vil jeg gerne fokusere på staudebedet, som er ved at gå i "efterårsmode" og måske netop derfor understreger bøgehækkens stramme form.


Det er ikke fordi der ingen farver er mere, de er bare diskrete og afdæmpede, og derfor skal man tættere på for at rigtigt at se dem.
.


Som I andre nyder også jeg kæmpeverbenaen, som jeg lader så sig selv. 


Kommentarer

  1. Hvor har du altså en smuk have!

    Jeg har også en svaghed for hjertetræet, jeg har kun et lille eksemplar, men den er godt på vej. Det er så specielt at den dufter ligesom når der bages kager, især når efteråret kommer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det.Ja, duften fra hjertetræet er en helt speciel oplevelse.

      Slet
  2. Jeg har lige købt et, det står heldigvis fornuftigt, hvis det bliver så stort. Et flot træ i har. Og de andre billeder er også super.

    SvarSlet
    Svar
    1. Fint, at det står rigtigt hos jer. Jeg ville godt have vidst, at rødderne ligger så øverligt, da vi plantede vores.

      Slet
  3. Det var da nogen imponerende rødder jeres hjertetræ har. Jeg skal da have kigget nærmere på vores, men det er blevet flyttet en gang, så jeg tror ikke, det er så galt endnu. Det har endnu ikke lykkedes mig at få et hjertetræ med duft i bladene til min store fortrydelse, jeg har prøvet to gange nu.Der var også mange stammer på vores store hjertetræ, så vi beskar det en del sidste år, det pyntede.
    Græsset på næstsidste billede er fantastisk flot.

    SvarSlet
    Svar
    1. Faktisk troede jeg, at alle hjertetræers blade afgav duft, når de ramte jorden. Elefantgræsset hedder Dronning Ingrid, og jeg kan ikke lade være med at tænke på kontrasten mellem det høje græs og så den lille sammensunkne dame med knogleskørhed.

      Slet
  4. Jeres Hjertetræ er smukt, jeg kan godt lide at det er flerstammet og også at I stammer det op så der er luft for neden.
    Jeg havde i mange år et hjertetræ som jeg skiftevis holdt flerstammet og senere med 1 stamme og opstammet som et træ med krone og i den form var det spinkelt.
    Mit nuværende Hjertetræ står et helt andet sted og skal blive som dit og jeg har også skrevet elefantgræsset op for det er også flot, synes jeg.
    Generelt ser hele samlingen på det næstnederste billede super flot ud:-) Hvad er det for en busk du har stående foran rosen?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var interessant at læse om dine erfaringer med hjertetræet. Busken på det næstnederste billede er en glasbærbusk, som efterhånden er blevet så stor, at jeg overvejer at tage de ældste og største grene næste forår.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid