nye bede m.m.

Her stod for tre måneder siden en væmmelig gylletank.

Vi er så småt begyndt at beplante området, men venter, selvom det kribler i fingrene (i hvert fald i mine), en måneds tid endnu med de planter, der skal graves op og flyttes. Det skal bl.a. disse her og nogle græsser.

Et andet nyt bed har vi kreeret på nordsiden af et raftehegn inde i haven. Det er tiltænkt orkideer og andre planter, som ynder lignende vækstvilkår. Det vil aldrig blive et farverigt indslag, men alligevel et bed fyldt med yndlingsplanter.

Det har betydet, at en række bronzeblad måtte lade livet.

Det gamle staudebed er ret så afdæmpet i denne tid; men jeg vil lige vise, hvor godt det ser ud, når Søren har givet bøgehækken sin anden studsning.

En lille skrøbelig bourbonrose ser ikke ud af meget i det store billede.

Også avnbøgehækken er blevet studset.


Benveden er fyldt med farvestrålende bær.

 


Snart er det glasbærtid. Vores store, gamle busk (Callicarpa bodinieri var. giraldii) har allerede udviklet sig fra anonym til interessant, og det er lige før, bærrene har udviklet deres flotte farve.


Vi har desuden en noget mindre, men mere elegant busk (Callicarpa dichotoma Issai), som kun lige er begyndt på sin blomstring. Jeg håber på fine bær i år.
 


I dag kom jeg i tanker om, at jeg her på bloggen har forsømt geranierne, som ellers er så gode. Derfor en collage med dem, der blomstrer nu.





Kommentarer

  1. Det er altid sjovt at anlægge nye bede. Meget flot klippede bøgehække!

    SvarSlet
  2. ja, og fylde dem med planter. Hækkene må gerne være en stram ramme om de mere skødesløse planter.

    SvarSlet
  3. Hej Marie

    Ja, at fylde bedene med planter er så fyldt med mulighedder. Og når du også tager fra andre steder i haven, så kommer der også ny dynanik og mulighedder der, det er jeg ikke altid selv hurtig nok til...

    Bronceblad er ellers fin - men det nye skygge(?)bed kan jo blive fabntastiskt!

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. I dag plantede jeg nogle japanske saxifraga cortusifolia typer i det nye bed. https://shop.alpine-peters.de/saxifraga-herbststeinbrech-oktoberle.html er et link til en spændende tysk planteskole med et fristende udvalg af den slags planter.

      Slet
  4. Hej Marie

    Ja, det er en fin specialplanteskole, jeg har tidligere købt hos dem da en god have og plante-ven skulle anlægge et større stenanlæg. - Glæder mig til at se planterne det er nogen meget specielle hybridder de fører nu!
    en anden er www.sempervivumgarten.de

    SvarSlet
    Svar
    1. Uha, flere fristelser - bedet er faktisk allerede næsten fyldt op.

      Slet
  5. Det bliver en smuk afløser for gylletanken med alle de varme farver. Det gamle staudebed ser også fantastisk ud med sine dæmpede farver. Ja det kan være svært at vente på det bedste tidspunkt til at flytte rundt. Jeg kan heller ikke nære mig nu, hvor vi i det mindste har fået lidt regn. Foreløbig har jeg prøvet at nøjes med at flytte pinselilje- og tulipanløg.

    SvarSlet
    Svar
    1. Løg ville jeg nu også flytte nu uden dårlig samvittighed. Hvis vejret fortsat er fugtigt i denne uge, begynder jeg også at flytte de andre planter.

      Slet
  6. Herligt med nye bede, det kan vi lide. Mine glasbær har det ikke for godt i år, det er blevet for tørt for dem. Jeg har vandet dem lidt, men det er vist ikke nok. Der kommer ikke bær på dem alle, jeg har 4. Det ser flot ud med Sørens nyklippede hække.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tørken har klart slået hårdere på Samsø end her i Salling. Glasbærrene ser ud, som om de trives ekstra fint med den milde vinter.

      Slet
  7. Dejligt med sådan en blomstrende afløser for gylletanken. Hvor ser jeres gamle staudebed fantastisk ud. Nu ellers flot med de bronzeblad, med det andet lyder rigtig spændende. Hvor er du bare god til at planlægge dine bede!

    Så fine geranium, jeg tog nogle frø nede i engen(et sted en smider haveaffald) sidste år fra en geranium, og kastede dem ud her i foråret, på et bestemt sted, nu er der kommet lidt planter, og en med en enkelt rosa blomst, er lidt stolt;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Mine bede er nok en kombination af planlægning og tilfældigheder, og i år har stauderne drillet, sådan at blomstringen er blevet forskudt flere steder i stedet for samtidig. Sådan nogle selvproducerede planter er de allerbedste.

      Slet
  8. Hej Marie.Jeg har det ligesom dig.................kan ikke vente med at plante nye blomster ud i bedene..............og er spændt på hvad du viser i bedet ved plankeværket.
    Men dit gamle bed synes jeg er meget smukt i douce farver............og med hækken i baggrunden.
    Min ene glasbær har heller ikke så mange bær..............har ellers vandet.
    I næste uge skal jeg forhåbentlig i gang med mit nye bed til vores æbletræ.
    God dag Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror også, at jeg tager hul på udplantningen i næste uge. Vi har regnvejr næsten hver dag, så vand burde efterhånden ikke være en mangelvare mere. Det lyder hyggeligt med et bed under æbletræet.

      Slet
  9. Sikke et godt bytte med et nyt staudebed i stedet for gylletanken. Og ja, ih hvor ser det godt ud med en nyklippet hæk.
    Er det en Sankthansurt med sorte stilke, du har på det 7. billede (med avnbøgehækken) ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Dine øjne er vel nok skarpe. Ja, jeg mener bestemt, det er den sankt hansurt, der hedder matrona.

      Slet
  10. Hej
    Den staude på foto 2 med de hvide kugler, hvad hedder den?
    Det er ganske rigtigt Matrona med de mørke stilke.
    Jeg må nok hellere fiske min glasbær Issai frem af glemsel, så den kan komme til kræfter igen.
    Det er dejligt med nye bede, som man kan boltre sig i. Jeg har lige fået to nye, som skal fyldes. :o)
    Hilsen
    Anne Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Stauden er actea pachypoda - på engelsk kaldes den dolls eyes pga den lille sorte plet på bærret. Ja, jeg synes issai er rigtig fin.

      Slet
  11. Ikke et dårligt bytte - et staudebed i stedet for en gylletank:-) Og waauu siger jeg til dit dejlige staudebed med den nyligt klippede bøgehæk i baggrunden - smukt bed:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes også, staudebedet er fint at se på, selvom farverne er meget afdæmpede, og snart begynder løvet jo at tage farve, så bliver det anderledes igen.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid