fredag den 2. januar 2015

januarsysler

Forventningens glæde er et utroligt væsentligt element i mit haveliv. Lige nu går jeg og venter spændt på, hvilke frø jeg får tilsendt fra de frøformidlinger, hvor jeg har lagt billet ind. Imens tager jeg jævnligt turen omkring sandbedet og glædes over livstegnene dernede.

Thomas på 3 har jo fjernet nogle af navneskiltene og derved givet mig lidt af et puslespil. Heldigvis kan jeg godt lide en udfordring, og hvorfor i grunden samle på vintergækker, hvis man ikke kan kende forskel på dem.

En anden tilbagevendende januarting er et tjek af, hvordan det går med den skælformering af  martagonliljer, som jeg startede 6. oktober. Sidste år skrev Jan Jacobsen, at martagonliljer er forholdsvis vanskelige at formere på den måde, så ca 30 småliljer fra 40 skæl må siges at være et rigtig godt resultat.


Formentlig går der 4-5 år, før liljerne blomstrer, så for at speede processen op med et år putter jeg de små løg i køleskabet et par måneder, før de bliver pottet op. De sidste skæl får lige en chance mere.
Jeg var for doven til at notere navnene, men husker, at Claude Shride var en af dem.
Her er lige et link til en artikel om emnet til dem, der måtte være interesseret.

Juleroserne vælter frem rundt omkring i haven, men det varer nok lidt, før de springer ud for alvor.

Jødekirsebærrenes frøstande er heldigvis stadigvæk dekorative, selvom de har været udsat for frost og sne og masser af regn.

             
Jeg har flere steder set mariehøns siddende på planter og udsat for vejr og vind, hvilket undrer mig, for vi mangler ikke just grene og kvas o.l., hvor de vil være mere beskyttet.


14 kommentarer:

 1. Godt du har tålmodigheden til alt det, både finde ud af, hvad planterne hedder, når Thomas har fjernet nogen af skiltene, men også til at så skæl fra martagon liljer, når det varer så længe, inden du ser resultater. Men tålmodighed til at så er jo netop det, der er en af dine forcer.
  Jeg har også set mariehøner rundt omkring i haven.

  SvarSlet
 2. Nu har jeg jo heldigvis projekter i gang i forskellige stadier, så der er hvert år nogle konkrete resultater at glædes over.Du har nok ret i, at langtidsprojekterne passer bedst til mit temperament, for såning af etårige planter siger mig sådan set ikke ret meget.

  SvarSlet
 3. Galanthofil er vist ikke det værste at være smittet med selvom det ofte er en livslang "lidelse"
  Den bryder ud i foråret er ganske klart. Jeg vil glæde mig til at følge de fine planter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en årstidsbestemt lidelse. og den gør heldigvis ikke ondt. Det er nu heller ikke ligefrem sådan, at jeg har høj feber, vil jeg ikke mene.

   Slet
 4. Hej Marie

  Det ser da bare rigtig godt ud - du risikerer at få vildt mange Claude Shride om et par år - i Sverige tager det 4 år fra frø til blomst for mig og en 3 år med skæl, der tilfældigt er revet af.
  Fin link! Evans er noget af en kapacitet.

  Ha en dejlig aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil være yderst tilfreds, hvis der kun går 3 år. Jeg kender ikke meget til Evans, men synes, han virker yderst kompetent og erfaren - og lidt humoristisk.

   Slet
 5. Godt nytår.
  Spændende indlæg om formering af martagonliljer, og super fine billeder.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde. Ja, jeg synes jo, det er fedt, at affald kan blive til fine liljer.

   Slet
 6. Spennende med formering av martagonliljer! Det har jeg aldri prøvd på, men ser jo at du har lykkes veldig godt. Kanskje jeg skulle prøve det en gang :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Man taber jo ingenting ved at forsøge. Hvis jorden var til det, kunne man nok opnå nogenlunde det samme udendørs; men vores jord er for leret og kompakt, så skællene ville sikkert bare rådne.

   Slet
 7. Hej Marie.Utrolig tålmodighed du har med dine liljer................men spændende er det.Jeg har to martagonliljer i haven som jeg nyder hvert år.
  Her pibler juleroserne også op af jorden...............skønt når de blomstre.
  Rigtig god weekend til dig Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, tålmodighed er en nødvendighed i mange situationer; men belønningen her er jo en dejlig stor gruppe af yndlingsliljerne - det ville være for alt dyrt at købe dem på planteskolen.

   Slet
 8. Fantastisk med det sandbed, jeg ærgrer mig lidt over at jeg ikke har kælet lidt mere for de forskellige vintergækarter jeg har købt de seneste år.... flere af dem kommer simpelthen ikke igen, og jeg ved godt at de ikke fik optimale betingelser.... men det kniber med plads... ihvertfald af de gode pladser :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du beskriver ret godt nogle af mine bevæggrunde til at få lavet et sandbed. Det er så ærgerligt at miste små (og ofte også dyre) løg ude i bedene.

   Slet