årets overraskelse

Heldigvis bliver man positivt overrasket ganske ofte i løbet af et haveår. I 2015 var en af vores helt store overraskelser, at magnolia grandiflora Goliath blomstrede for første gang overhovedet i august -september. Blomsterne målte op til 27 cm i diameter.


Blomsten dufter kraftigt, og træet stammer fra Sydstaterne, så det er sikkert dens slægtning, Billie Holiday synger om i sit barske digt "Strange Fruit",


Frugtstanden ligner en kogle og udvikler røde bær, når den modner, hvilket de dog ikke har gjort på vores træ. De stedsegrønne blade har en skinnende forside og et brunt indument på bagsiden, som især træder frem i modlys.
Når / hvis vi får en periode med frost, skal magnoliaen have en fodpose af kompost og pakkes omhyggeligt ind; ellers overlever den ikke vinteren. Det besvær lever jeg gerne med. Blomster tør jeg ikke håbe på til næste år igen, da jeg går ud fra, det er det fabelagtige haveår 2014, der er skyld i, at den har blomstret i år.Dog står den faktisk allerede nu med 2 knopper, så man har da lov at håbe.Lige i dag er der ikke så meget i haven, der overrasker, måske bortset fra at troldnødden faktisk er sprunget helt ud i juledagene.Den er yderst diskret, så vi håber, at då- og rådyr ikke opdager den.

Hamamelis x Jelena hedder den.
 

Lidt overraskende er det også, at denne helleborus er så langt fremme i sin blomstring.

Det er hyggeligt at trække ind i drivhuset til freckles, når den uundgåelige regnbyge trækker forbi. Der er desværre trukket vand ind i drivhuskælderen - det er heldigvis vores største vandproblem;-)

Kommentarer

 1. Så flott den magnoliablomsten er! Utrolig stor blomst på 27 cm i diameter. Må være en stor overaskelse å se den, ja!

  SvarSlet
 2. Ja Freckles er meget fin, men sikken en gevinst med Magnoliaen, hvor er den fin og en smuk knop, jeg kan godt forstå, at det var en stor overraskelse, at den blomstrede.
  Jeg må ud og se, hvor langt min troldnød er nået.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en superoverraskelse. Bare du kan komme i nærheden af din troldnød for vand.

   Slet
  2. Det kan jeg godt, men ingen blomster endnu.

   Slet
 3. Hej Marie

  Ja, tror der er større vandproblemer andre steder - uha!

  En superlækker overraskelse - jeg er specielt fascineret af dens kogle!
  Herovre lover de nu dagfrost fra nytårsdagen, så måske fodposen skal i brug?

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne godt lyde, som om det bliver en opgave nytårsdag at dække magnoliaen til.Vandet danner store søer rundt omkring på markerne, men vi er sluppet nådigt.

   Slet
 4. Hej Marie.Det var da en dejlig overraskelse.Og en spændende magnolie er det da.Men et minus m at den ikke tåler frost........så på med fodposen i næste uge.
  Og dejligt at Helleborus allerede er så langt fremme.
  God sønag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hvis man vil have sådan et træ i sin jyske have, må man acceptere, at det skal beskyttes. Nu er det lige før, at helleborus sæsonen er gået i gang for alvor- dejligt.

   Slet
 5. En fantastiskt vacker Magnolia, obekant för mig. Det ser onekligen ut som tidig vår hos dig med Hamamelis och Helleborus i blom, häfftigt!

  Här blev det vinter idag, gott så, det är mera normalt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lidt vinter kunne jeg bestemt også godt tænke mig i stedet for alt det regnvejr, vi har haft på det sidste.

   Slet
 6. Spændende magnolia og meget smuk.

  Er det en du selv har sået?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Gitte. Nej, det kan jeg ikke prale af, at jeg har.

   Slet
 7. Hvor er det en smuk magnolia - både blomsten og bladene, jeg håber at den forsætter sine overraskelser og blomstrer endnu mere i 2016. Troldnøden er skøn - jeg vil så gerne have en, men har ikke nogle steder at plante den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber jeg bestemt også. Troldnød er ikke den letteste busk at få til at trives, er min erfaring, og du har ret i, at den kommer til at fylde en del, når den vokser til.

   Slet
 8. Hej Marie
  Hold op hvor er den flot din magnolia - forstår godt du vil gøre lidt ekstra for den.
  Min gule troldnød er også sprunget ud, og når jeg nu ser dine billeder kommer jeg i tanke om, at jeg sidste år da du også viste din troldnød tænkte, at jeg måtte ud og ha' fundet en rød (det må jeg få gjort noget ved) for den er rigtig fin.
  Fantastisk din påskeklokke er så langt fremme.
  God dag.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt at du nævner vores gule troldnød, Anita, for den gik pludselig ud i foråret efter at have blomstret fint. Vi ved ikke hvad der gik galt, men investerede i en rød i stedet for og håber, at den holder bedre.

   Slet
 9. Hvor er den røde troldnød smuk. Mener jeg en gang har set Monty Don fortælle om den i en udsendelse. Desværre har jeg næppe plads i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig. Den er smuk, og det er herligt med planter, som blomstrer på det her tidspunkt.

   Slet

Send en kommentar