Figur-grund

Da jeg underviste gymnasieeleverne i psykologi, havde vi stor fornøjelse ud af at analysere cases, billeder og hjemmesider m.m. ud fra den såkaldte gestaltpsykologi. Selvom det er ikke en supervidenskabelig retning baseret på forsøg og statistikker, er de forskellige gestaltlove utroligt velegnede til at beskrive, hvordan vi oplever vores omverden, og det er de, fordi de er baseret på den antagelse, at vi mennesker er aktivt strukturerende og meningsdannende i vores møde med verden omkring os. Det er vi simpelthen nødt til at være for ikke at drukne i et virvar af input.
Billedresultat for  figur grund
humanact.dk/

Figur-grund loven siger, at vi ikke kan opleve en figur uden samtidig at opleve dens baggrund, og hvis de to ikke er klart definerede, kommer vi i tvivl om, hvad der er hvad, og bliver forvirrede. Mon ikke vi allesammen kender Rubins vase eller tegningen, hvor man på skift kan se en heks og en ung dame. Men nu er min blog jo en haveblog, og derfor har jeg valgt at udfordre jer med trætegningen herover.
Hvad har det med rhododendron Temple Belle at gøre? Jo, i 11 måneder står den ubemærket som en del af den grønne baggrund; men i maj tager den revanche og træder i forgrunden som en figur og kræver at blive bemærket og beundret.      
  
Sådan opleves de fleste blomstrende planter sikkert - de er havens dronninger for en kort stund og træder så tilbage i ubemærketheden. Schlippenbachiis tid er snart ovre, nu hvor bladene er begyndt at springe ud. Heldigvis vender den stærkt tilbage til efteråret med sit flotte løv.                         

Blommetræet har gang i det samme stunt - som det eneste  blomstrende træ træder det frem fra gruppen af frugttræer.

Gud ske lov blomstrer alle surbundsplanterne ikke på samme tid, for så ville resultatet være en strukturløs oplevelse af en masse farvelade, hvor den enkelte plantes særpræg ville forsvinde.  Augustinii  Electra er valgt for sin blå farve, men gør sig ellers ikke voldsomt bemærket. Jeg er bange for, den står for tørt.

De mest iøjnefaldende planter er ikke nødvendigvis de mest spændende. Polygonatum x Betberg har jeg holdt øje med hele foråret - mange ville nok gå forbi den uden at ænse den.  For dem er den en del af grunden, mens jeg oplever den som figur. Den starter meget mørk og bliver efterhånden olivengrøn. Fed plante!


Den mørke akeleje/ aquilegia viridiflora oplever jeg på samme måde som storkonvallen. Oprindeligt stod den i spaltebedet, hvor den faktisk var en diva, især set i modlys. Den holder ikke evigt, så man skal huske at så den jævnligt, hvilket heller ikke er et problem.


Guldkop/ hylomecon japonica - igen en yndig staude, som ikke råber op. Den skal nydes nu, for snart visner den ned.

I drivhuset står denne lille opstilling, og selvom de gule fruesko og små narcisser umiddelbart tiltvinger sig opmærksomheden, er det nu blevet den lille uanselige clematis coactilis, jeg straks søger med blikket.

Min pointe:  figur-grund loven gælder for os alle, men hvordan den forvaltes afhænger af den enkelte. Når vi besøger en have, møder vi det samme og ser alligevel ikke det samme og givetvis slet ikke det samme som ejeren. Efter besøget, hvis det ellers har været interessant, kan vores måde at forvalte figur-grund loven på meget vel have ændret sig, fordi vores plante- og haveopfattelse har ændret sig.
Sådan kunne man utvivlsomt også argumentere i forbindelse med vores haveblogoplevelser.
 

Kommentarer

  1. Ha ja det var en sjov måde at lave et indlæg på, for vi ser alle forskelligt, selvfølgelig også afhængig af tidspunktet på året. Jeg er bestemt også glad for, at alle mine rhodoer ikke blomstrer på samme tid, det ville se gyseligt ud. De mørke og de stribede planter mister ofte det specielle efter blomstringen, akkurat som min smukke Phaladephus Aureum, som bliver helt almindelig kedelig efter blomstringen. Jeg kan godt se, at jeres schlippenbachii har en helt anden farve end min har. Til gengæld ser jeg ikke smukt efterårsløv på min.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tænker også, at årstiderne holder os på tæerne og tvinger os til ikke at se alt for enøjet på haven. En uforanderlig barokhave ville jeg ikke kunne holde ud at leve i eller med. Det er rigtigt, at de specielle bladfarver oftest er et forårsfænomen, så vi må sørge for at nyde dem, mens tid er.

      Slet
  2. Ja, det var en spennende vinkling på et innlegg :)
    Vi ser alle forskjellige ting, ja, og mennesket er et sammensatt vesen. Psykologi er er spennende emne.
    Vakre blomster du viser, og den blå rhododendron har så vakker farge.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, vi er sammensatte og samtidig heldigvis modtagelige for forandringer, nogle dog nok mere end andre. Ja, Electras blomst er fin. Vi skal have planten flyttet for at sætte mere skub i væksten.

      Slet
  3. Sjovt nok kunne jeg gennem indlægget kun fokusere på trætegningen, og de sammenligninger du kommer med;-) På et tidspunkt var det transparente/udflydende på mode indenfor binderi verdenen, og det gav så mange muligheder for at lege med former farver mm, men alligevel var der fokuspunkter hele vejen igennem. Jeg har også modtaget psykologi på hf, og er af den type der kan genkende sig i meget, men har hørt at det er normalt gennem sådan et forløb, med en væsentlig interesse fra kursistens side.
    Interessant indlæg Marie!
    Hilsner Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Anette. Selvom jeg har lavet indlægget, kan jeg jo overhovedet ikke kontrollere, hvordan du reagerer, mao hvad du ser som henholdsvis figur og grund.

      Slet
  4. Jeg måtte da se alle planterne en gang mere for det var træet med alle ansigterne der fangede i første omgang...jeg kom til 10 ansigter...er det nogenlunde rigtig. Masser af lækre planter var der jo også da jeg lige fik kigget en ekstra gang.

    SvarSlet
    Svar
    1. Måske er der 10, hvis man accepterer nogle meget skitseagtige ansigter. Godt du også fik set planterne.

      Slet
  5. Hej Marie

    Ja det gælder da bestemt også for haveblogs, mine foretrukne er jo netop dem der giver nye vinkler og perspektiverer.
    Andre er måske mere til det trygge forudsigelige?

    Spændende Polygonatum - Hvad mon det er en hybrid af?

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er sikker på, at der findes begge slags læsere. Ifølge Wikipedia er Betberg en krydsning mellem multiflorum og odoratum fundet i naturen tæt ved den tyske by af samme navn. Hvordan den så er blevet chokoladebrun i udspring, ved jeg ikke.

      Slet
  6. Hej Marie!

    Attans att jag ibland får sådana svårigheter med att förstå språket. Jag anar att jag går miste om något intressant. Jag har arbetat nästan hela mitt vuxna liv med människor som lever på livets skuggsida så jag är intresserad av mänskliga beteenden.

    Så vill jag ge dig beröm för den vackra surjordsplanteringen, den är bedårande!

    SvarSlet
  7. Når vi skriver om planter og bruger de latinske betegnelser, har vi normalt ingen problemer med at forstå hinanden; men når teksten bliver mere abstrakt, kan der nemt opstå problemer. Det oplever jeg også. Surbundsbedet topper naturligt nok i disse måneder.

    SvarSlet
  8. Hej Marie. Åh jeg elsker at læse om vores forskellige måder at opfatte på. Det er så interessant og en meget stor visdom at give videre. Tak.

    SvarSlet
    Svar
    1. Fedt at du har haft fornøjelse af at læse mit indlæg, Birgitte.

      Slet
  9. Det var et rigtigt spændende indlæg. Det er altid sjovt, når andre tager billeder fra ens egen have, for så kommer der tit nogle motiver ud af det, som man aldrig selv havde fundet på at fotografere.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har du helt ret - det var et godt eksempel på figur-grund loven.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid