i to dage

- har jeg ikke taget min sædvanlige runde i haven. I fredags knoklede vi med at udvide det gamle surbundbed med en bræmme rundt om forsiden af  bedet, og i går var vi først på plantemarked og derefter på familiebesøg, På sådan et par dage med høje temperaturer og solskin sker der virkelig ting og sager.

Hvis du er allergisk over for latinske navne, må du hellere stå af her :-}

Den første gudeblomst er den hvide/ dodecatheon media album.

Den første meconopsis er quintuplinervis, en lav stenbedsplante.

Iris lazica måtte godt have blomstret i februar-marts, men har altså ventet til maj.

Primula sieboldii med det forfinede, japanske udtryk

Diphylleia cymosa/ paraplyblad eller skeletblomst. Paraplyblad kaldes den pga bladenes form. Skeletblad henviser til, at blomsten bliver gennemsigtig i regnvejr.


Chloranthus japonicus ti højre er et køb fra sidste års plantemarked.
Beesia herunder er fra i år. Begge ynder at stå i halvskygge i skovbundsjord.


Her i haven har sæsonen med hundetand været i gang temmelig længe, og de tidligstblomstrende er nu ved at visne ned. Anden halvleg er til gengæld startet, men hvis det lune vejr fortsætter, bliver den sikkert ikke lang. En af dem, der blomstrer, er oregonum.


I Keith Wileys bog “Designing and Planting a Woodland Garden” er der et interessant og grundigt kapitel om erythronium, ikke mindst om forskellige nyudviklede hybrider, Det har jeg ladet mig inspirere af til at anskaffe de næste tre hundetand.

Erythronium Joanna - fordi den som mange hybrider er en kraftig og robust plante, og især fordi den som den eneste bliver mere og mere abrikosfarvet med alderen.


Erythronium Craighton cover girl - lyserød blomst og hurtigt klumpdannende.


Susannah - fordi den ifølge Keith Wiley bliver den største plante, helt op til 60 cm i højden, og kan danne op til ni blomster på en enkelt stilk, og derfor er en udmærket bedplante.


Indtil videre kan jeg nu ikke se den helt store forskel på den og Pagoda, som har mange år på bagen.


Rhod. metternichii får en overdådig blomstring i år

Ligesom den lyserøde camellia

Kommentarer

  1. Hold da op, hvor har du mange specielle planter. Jeg har ikke en eneste hundetand, men det må jeg vist have lavet om på:)Cameliaen er også smuk, men kan den overvintre udendørs?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er en hund efter lidt specielle planter. Ja, hundetand skal man da have. Denne camellia har stået ude i seks år uden problemer, blev dog dækket med grangrene, så længe det kunne lade sig gøre.

      Slet
  2. Jeg siger som Susanne... sikken rigdom af hundetand, jeg kan godt huske at jeg før har set de smukke billeder på din blog og tænkt at hundetand må jeg også have - men det er altså ikke sket endnu. Flotte billeder.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja for mig er hundetand blevet en vigtig brik i forårshaven. Jeg synes, deres blomster er så elegante.

      Slet
  3. Herj Marie

    Sikken nogen lækre tænder du viser. Og spændende kryds, Chris Clennet oplyser i "the genus Erythronium" at Susannah kun bliver 50cm mod Pagodas 60 - sådan kan eksperterne være uenige. Lækker spændende farve på Joanna!
    Og hvor er den da fin Chloranthus japonicus:)

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja,jeg viser tænder på den gode måde 😀 Keith Wiley udtaler sig vist kun ud fra de erfaringer, han har gjort i sin egen have, ikke nødvendigvis som ekspert. Chloranthus er nok også på sit toppunkt lige nu med blomster og skinnende, friske blade.

      Slet
  4. Ja varmen lokker dem frem af deres skjul og kulden får dem til at holde længere. Bare en dag væk er nok til, at der er sket en masse. Jeg vidste ikke, at der findes så mange forskellige Erythronium. Mine Meconopsis får vist ingen blomster i år heller.

    SvarSlet
    Svar
    1. Planternes udvikling cykler derudaf. Der findes vist 29 arter af hundetand og af krydsninger nærmest et utal. Du kan sagtens nå at få blomster i dine meconopsis. De større staudetyper viser slet ikke knopper endnu.

      Slet
  5. Jeg elsker latinske navn! Heller de enn de lokale navn, for de kan skifte fra sted til sted, i allefall her i Norge. De latinske navn er like i alle land.
    Så mange utrolig flotte tenner du har! Hvilken variasjon, og vakker camellia!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er ingen hemmelighed, at jeg også foretrækker de latinske navne, som du skriver er man på mere sikker grund med dem. Ja, vores klima passer nok bedre til hundetand end det norske.

      Slet
  6. Jeg kan blive ved med at beundre alle dine skønne og specielle planter. Hundetand har jeg kun i den helt almindelige gule udgave. Har læst om og set billeder af mange flere forskellige sorter, men er ikke kommet til at indføre dem i min have endnu selvom jeg er ret vild med dem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er herligt, at der er nogle, der kan lide at se på de planter, jeg selv er så glad for. Hundetand tilbydes desværre ikke ret mange steder her i landet, selvom nogle af dem er nemme haveplanter. De kommer desuden bedst i vækst, hvis de ikke når at tørre ud.

      Slet
  7. Så snygga växter du visar. Och jag är glad för latinet, de danska namnen om de finns hjälper inte mig :) Har sått Diphyllea flera gånger men utan att lyckas, får pröva igen tänker jag. Hundtänder är favoriter i min trädgård också.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, når skal kommunikere på tværs af grænserne, er latin uundværligt. Det ser ud,som om vi interesserer os for de samme planter, det er hyggeligt.

      Slet
  8. Hej Marie!
    Helt underbart, fantastisk blomning.
    Är så glad att jag äntligen lyckats få Hundtandsliljan att komma upp, och de har knoppar. Idag fick vi lite snö..brr.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
  9. Hej Maribel!
    Ja, Brr til den dumme sne. Det er snart på tide, at frosten pakker sammen for i år. Her har vi en forfærdelig nordenvind, men planterne trives alligevel.

    SvarSlet
  10. En virkelig fin serie billeder! Jeg kender slet ikke alle de planter, du viser. Derfor er det godt med de latinske navne, så kan jeg jo google mig frem til yderligere oplysninger, når jeg bliver nysgerrig.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Elna, og god fornøjelse med googlingen.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid