1. december

- blev en smuk og lun dag med solskin og temperaturer omkring 8 grader, og solen oplyste det brogede græs (knoldet draphavre) på smukkeste vis, før den alt for tidligt gik ned.

Den hvide peberbusk og julerosen Jacob peger fremad mod det nye år ligesom skuddene af den første trillium og de tidlige pæoner.




Ellers vil jeg fokusere på tre stedsegrønne buske, hvoraf de to står ved siden af hinanden.

Det er den forreste ( abies koreana Kohouts Icebreaker), der normalt stjæler rampelyset med de iøjnefaldendende hvide nåle og den lidt uregelmæssige facon. Men i dag i solen begynder den lille fyr i baggrunden også at se ud af noget.

Når man zoomer ind på skuddene, åbenbarer der sig det fineste farvespil. Planten hedder pinus parviflora Shikoku.


På nettet florerer dette og lignende billeder af træet. Jeg kan godt se konturerne til sådan et træ i vores lille eksemplar; men jeg synes helt personligt, man piller glansen af de flotte nåle ved at beskære det på denne bonsaiagtige måde. Træet giver mig desværre associationer til en kongepuddel, der er gjort klar til hundeudstilling.

Ordet hund er en passende over gang til den sidste stedsegrønne plante, som nemlig hedder pinus strobus shaggy dog, og hvis man skal sammenligne den med en hund, er det ikke en kongepuddel, men en mynde, der falder mig ind.

Desværre gnubbede rådyrene sig op ad dens spinkle stamme den første vinter, så Søren måtte agere dyrlæge. Det specielle ved planten er, at den starter med at brede sig ud og først vokser i højden, når den har nået en vis alder. Jeg er bange for, at rådyrenes hærgen har sat en stopper for noget af den vandrette vækst.

Her kommer et billede, jeg har lånt fra nettet, og sammenlignet med det er vores  fyr klart mest tilbøjelig til at vokse i højden, med mindre da at topskudet er blevet kappet af.  De fleste haveejere foretrækker uden tvivl stedsegrønne planter med en harmonisk og kegleformet vækstform; men når man har pladsen til det, finder jeg det forfriskende med et islæt af alternative former. Jeg spekulerer bare på, hvordan den oprindelige heksekost har set ud. Den må have været en mærkelig gevækst på det oprindelige træ.

Lille Karoline kan også godt lide stedsegrønne buske, især dem, der står i nærheden af havedøren og fuglenes foderpladser.

Kommentarer

  1. Hej Marie

    Det må jeg nok sige, Sikken det er på vej, med både lulerosen og peberbusken i blomst. Jeg synes jo altid du er tidlig på færde men dette er da tidligere end vanligt?
    Herovre har det været totalt gråt hele dagen, og imorgen skal vi have heldagsregn.

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. De to planter plejer at starte tidligt. Måske er de en uge tidligere på færde, end de plejer. Så har vi jo været heldige med vejret, for solen skinnede hele dagen fra en uvant blå himmel.

      Slet
  2. Ja jeg skal da love for, at I har været heldige, solen nåede ikke til Samsø, men godt vi kunne nyde dine billeder. Som altid tidligt ude, men man kan heldigvis nyde, at foråret er på vej, når man ser dine billeder. Jeg giver dig ret i, at den klippede "kongepuddel" er lidt for meget.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vejrmeldingen sagde ellers gråvejr hele dagen, så vi var virkelig heldige. De nye skud vil uden tvivl se sådan ud i flere måneder, men alligevel er der noget forårsagtigt over dem. Pudlen er for stor og velnæret som bonsai i mine øjne.

      Slet
  3. Jeg likte kongepuddelen, men den passer nok best som en stor bonsai.
    Utrolig å høre om alt som er på vei opp hos deg. Her veksler det mellom kulde og varme om hverandre. I går var det 8 grader og det var jo deilig. Gleder meg til å se våren som snart kommer hos deg.

    SvarSlet
    Svar
    1. I de rette omgivelser kan pudlen sikkert se nydelig ud. Vi havde jo også frostvejr et par dage, men kulden nåede ikke at bide sig fast. Nu vender den vist tilbage sidst på ugen.

      Slet
  4. Hei Marie.
    Utrolig å se som kommer opp hos deg. Heldige du som får se sola. Her regner og regner det. Jeg er glad så lenge snøen holder seg borte.
    God søndag.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. I dag øsregner det også her. Det er en utrolig kontrast til dagen i går.

      Slet
  5. Fin peberbusk. Er den hvide tidliger end den rødelige?? Eller er du bare meget tidligt på færde med din??
    Jeg går osse og finder spiger, især der hvor hønsene har skrabet, de labander. Men forhåbentlig klarer planterne sig..
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, den hvide peber er langt tidligere end den røde. Det er sjov tidsfordriv i en ellers trist og grå have at prøve at spotte spirer, der rager op over jordoverfladen.

      Slet
  6. Jacob var väldigt fin! Det är om jag kommer ihåg rätt ett syskon till Jesko som jag odlar. Det vintergröna är värdefullt nu och jag kan dela din känsla för det hårt tuktade. I Japan såg jag hur det går till. Bambukäppar bundna till grenar för att få dem att växa åt rätt håll. Kontrollbehov som kanske gått lite långt ibland...

    Ha en fin vecka! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er nok det, der støder mig bed det bonsaiklippede fyrretrø, det overdrevne behov for kontrol. Der avles sikkert hele tiden flere og forbedrede juleroser.

      Slet
  7. Hej Marie!
    Ser ut som tidig vårvinter hos dig. Här är det grått just nu, men vi fick några fina soliga dagar i slutet av november. Lyx att få se lite blommor, kanske skall jag se om mina Julrosor blommar, men det är riktigt blött därute.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. De sidste to dage her har også været utroligt grå og våde. Så bliver den daglige rundtur uvægerligt hurtigere end på solskinsdage.

      Slet
  8. Jeg har aldrig før hørt om knoldet draphavre. Jeg synes, den ser flot ud på dit billede, så jeg blev nysgerrig og googlede den. Det ser ud til, at den vokser vildt enkelte steder, den er derimod ikke beskrevet som en haveplante. Der står, den kan være et besværligt ukrudt? Står den grøn hele vinteren?
    Karoline forstår at vælge de gode pladser.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Den brogetbladede knoldet draphavre er en udmærket haveplante, som danner knolde og skal deles en gang imellem, men jeg synes ikke, den breder sig for meget. Den står med bladene om vinteren og bliver lidt trist til sidst, inden de nye blade udvikler sig og ser forrygende ud.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid