decemberhaven

- er ikke et sted, hvor der sker en forfærdelig masse, men der dukker da nogle små skønheder op hist og her, som har taget fejl af årstiden. Det gælder f.eks. den stedsegrønne potentil med tilnavnet Nuuk og en gul primula.


Disse to blå stauder og den hvide lærkespore kan også lidt endnu.



Den mosklædte sten har fået et par gule gevækster, som viser sig at være bittesmå svampe ved nærmere eftersyn.


I køkkenhaven er ambrahækken blevet gul, men dufter stadigvæk af cola ved berøring. Den danner en tydelig kontrast til den friskgrønne persille, som vi storspiser af i år.

Blomstrer det grønne tag? Nej, det er vist tværtimod en sedum i efterårsfarver.

Alunrod er utrolig langtidsholdbar, i hvert fald en del af dem. Rio er ved at se trist ud på overfladen af bladene; men den flotte bagside får planten til at lyse op selv i gråvejr.


Ved vejen ned til Jenle, Jeppe Åkjærs hjem, som ligger ikke ret langt herfra, har denne velpolstrede mand med læderlap for øjet og halm om ben og knæ slået sig ned i år.

(Pudsigt nok er det vores lætræer, der kan ses i baggrunden midt i billedet.)

Det er vores lokale stenkunstner, som kalder sig Stenbonden fra Salling, der er ophavsmand til skulpturen. Personligt foretrækker jeg næsten det vikingeskib, han har opstillet ved indkørslen til sin private vej, men er generelt bare imponeret af hans evne til at se, hvad stenene gemmer på af muligheder.

Kommentarer

  1. Ja det er flotte sten, jeg tror nu ikke, at Jens Vejmand har været så velnæret, men det var så det kunstneren fandt i stenen :) Jeg synes også, at vikingeskibet er flot.
    Alunroden er fin at have, det er stadig flot. Klipper du ambrahækken? Jeg har en enkelt ambra fra Anne Marie, den trænger til en klipning, din hæk ser kortere ud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, måske var han ikke så velnæret; men en mager splejs ville det måske være sværere at hugge ud i stenen. Jeg klipper ambrahækken helt ned hvert forår, og hækken har jeg skabt ved gentagne gange at dele de oprindelige par planter med en skarp spade.

      Slet
  2. Vilken fin staty! Passar bra där han sitter ute på slätten, kul att era träd syns på bilden. Nu får jag också en bild av landskapet omkring er trädgård och det ser ut som om ni inte har grannar alldeles inpå er.

    Alunrot är användbara växter, här lyser bladen fortfarande rött trots att vi haft nätter med minusgrader. De är heller inte så känsliga när torkan slår till.

    Ha det bra Marie!

    SvarSlet
    Svar
    1. Statuen har noget pondus, som figuren sidder der ved vejen og skuer ud over landskabet. De nærmeste naboer bor 200m væk, hvis vi skyder genvej over marken. Ja, alunrod har mange gode træk.

      Slet
  3. Hej Marie

    Dejlige billeder - her har det været regnfuldt og gråt idag.
    Morsomt med svampen!
    Og Jens Vejmand ja - jeg havde også forestillet mig ham ret mager. Men dette giver en ekstra nuance på fortællingen:)

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Jens Vejmand levede nok af stuvede kartofler og stegt flæsk, så han kunne vel godt have udviklet et lag fedt til at modstå kulden.

      Slet
  4. Ja, han er pakket godt ind, den gode vejmand. Han under ham de godt, jeres lokale kunstner. Der ellers er dygtig.
    Jeg faldt nu ellers over din mossten, der er meget flot. Og endnu finere dekoreret med de små svampe.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Måske var det i sidste ende stenen, der bestemte, at vejmanden skulle være en solid figur. Mosstenen står helt frit, så det undrer mig, at der breder sig mos på den. Selv i sommeren tørke var den mosgroet.

      Slet
  5. Så flott statue! Jeg likte den sånn som den er, for den passet så godt til omgivelsene. En mager mann hadde ikke gitt samme tyngde ;)
    Alunrot er er favorittplante hos meg, og jeg tror at de fleste liker de.
    Mosesteinen er så fin.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret, en tynd mandsfigur ville ikke give det samme synsindtryk. Det er også mit indtryk, at alunrod er en populær plante.

      Slet
  6. Jeg har osse fået flere og flere alunrod de senere år. De er så gode, både i bede og i krukker.
    Det er altså fantastisk hvad en stenhugger kan finde i en sten. Både jens vejmand og vikingeskibet er da rigtig gode.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er vel især pga bladene, vi bruger alunrod i bede og krukker. Oprindeligt mener jeg, at den eneste alunrod, man så før i tiden, havde grønne blade og røde blomster, så der er virkelig sket en stor udvikling. Sten er simpelthen fascinerende, både i rå form og hugget til.

      Slet
  7. Hei Marie.
    Flotte statuer i sten. Tenk på den jobben som ligger bak.
    Alunrot er en favoritt her. Alltid på jakt etter ny plante.
    Fin kveld til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er uden et stort og hårdt arbejde at hugge i sten. Ja, vi bliver aldrig trætte af nye planter.

      Slet
    2. Det er uden tvivl et hårdt arbejde, skulle der naturligvis stå.

      Slet
  8. Det er sjovt som mange planter bliver ved i år, jeg har faktisk lidt svært ved at huske om det er meget usædvanligt, skulle måske gå lidt tilbage i billederne for at se om det ikke er sket før.
    Jeg kan god følge dig i, at stenhuggerens sten med skibet er flottere, men du har ret i at det er et imponerende arbejde begge dele.
    mvh
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Det gjorde jeg lige præcis forleden, altså undersøgte, hvad jeg havde på mine decemberindlæg sidste år, og visse planter går tydeligvis igen, f.eks. den blomstrende anemone. Stenhuggeren havde egentlig besluttet, at Jens Vejmand skulle være hans sidste figur, men nu har han fundet en sten, hvis muligheder frister ham over evne.

      Slet
  9. Lidt har bestemt også ret i decemberhaven og man bliver glad over at se lidt farver i alt det grå, især de små anemoneblomster er kære :-)
    Jeg havde ikke forestillet mig Jens vejmand som en tyk herre med hat og pæn jakke, men sikke en fin udsigt der er til jeres træer i baggrunden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, men på landet i gamle dage brugte man det fine tøj som hverdagsklæder, når det var blevet for slidt til at gå i byen i, eller hvis man arvede gammelt tøj, så Jens Vejmand er sikkert iført flere lag slidte trøjer og en tyk, aflagt ulden kavaj yderst, og det kan vel tilsammen give dette polstrede look. Vores lætræer opdagede jeg først, da jeg så billedet på computeren:-)

      Slet
  10. Hej Marie!
    Fint med något som blommar, de små blå ser nästan ut som porslin. Imponerande med stenkonst, där kan man inte hugga fel.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Marika. I mine øjne er stenfiguren perfekt udført.

      Slet
  11. Vacker blomning, anemonen var söt tittar extra på den eftersom jag tror jag satt fröplantor av den. Ja även om man inte gillar resultatet så kan man bli imponerad av kunskapen. Och att ta en sten och hitta rätt motiv är kunskap.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Anemonen udmærker sig også ved at have en spredt blomstring over hele sæsonen. Et lille minus er, at den ikke breder sig, i hvert fald ikke her i haven.

      Slet
  12. De små skønheder har du vist mange af i din have. De er nemme at holde af.
    Skibet er smukt udført, og det var godt set af kunstneren, at der var et vikingeskib gemt i den sten.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi prøver på at have noget kønt at kigge på hele året, og december kan godt være lidt af en udfordring. Det imponener også mig, at han kunne se, at der lå et skib og ventede på at blive opdaget.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid