Grødevejr er billedvejr - en tur i Hullet

Men det er solskinsvejr absolut ikke. Derimod er der ikke noget bedre end kombinationen af grødevejr og solskinsvejr til en rundtur både i haven og ude i naturen her i maj måned.
I dag kan jeg ikke lade være med at starte indlægget med endnu et billede af opstammede Leonardo da Vinci. I år er den overhovedet ikke blevet beskåret og har alligevel nærmest den flotteste form nogensinde.

Også genvalg til to træpæoner. Rockii har udviklet sig til præcis sådan en busk, som jeg oprindeligt drømte om.


Og de flotte blomster i shima nishiki er begyndt at blive lidt bløde og konturløse på den  charmerende og primadonnaagtig måde, der er så  karakteristisk for fyldte træpæoner.

Meconopsis/ valmuesøster mistede jeg mange af sidste år på grund af tørken, og de mange forskellige frø, jeg havde sået, spirede aldrig. Heldigvis havde jeg nye frøplanter på vej i flamingokasser, så kontinuiteten er sikret.

Nu er alliumsæsonen godt i gang.  I år har jeg investeret i krydsningen Purple Rain, og den ser lovende ud.
Blå lærkesporer trives næsten lidt for godt her i haven. Heldigvis holder de sig fint oprejst.

Nyudsprungne bregner er et lækkert syn. Her er det kirkegårdsbregne/ polystichum setiferum 'Divisilobum' og mangeløv/ drypteris erythrosora.


Fodblad/ podophyllum falder nok ikke i alles smag. Personligt holder jeg meget af deres forskellige bladformer og -farver, og Spotty Dotty gengælder følelsen og sår sig selv lystigt. Den store frøplante er nogle få år gammel, og den lille er helt ny fra i år.


På valgdagen i dag drog vi på havevandring efter at have stemt. Turen gik til Hullet i Harre, som er en af de få åbne haver her i Salling. Haven er enestående smukt beliggende, og ejerne har virkelig forstået at skabe en harmonisk vekselvirkning mellem den omgivende natur og den kultiverede have. Vi kan bestemt anbefale et havebesøg.


Kommentarer

 1. Ja det er en smuk have, men det er jeres bestemt også. Du har så mange fine ting. Jeg er overrasket over rosen, det er godt nok tidligt, at den er i fuldt flor. Jeg har mange knopper tæt på blomstring, men ingen udsprungne. Det er vidst meget tidligt i år, eller har den stået i drivhuset i vinter?

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er bestemt glade for vores egen have, men Hullet er altså noget helt specielt. Ja, rosen har overvintret i drivhuset.

   Slet
 2. Hej Marie

  Jeg er jo helt vild med de nye 'Spotty Dotty' frøplanter, synes du den er rimeligt frøkonstant?
  Ærgerligt med dine Meconopsis, men godt der var nye på vej, gad nok vide hvordan det går med mine to i Sverige..
  Hullet ser rigtigflot ud!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg synes, frøplanterne ligner hinanden og moderplanten. Hvis vi får den samme sommertørke i år, tror jeg desværre, jeg må opgive at have meconopsis i haven. Vores veletablerede hvide planter er f.eks. forsvundet på nær en enkelt.

   Slet
 3. Hej Marie!

  Jag gillar nog de mesta av de växter du visar, här dök endast en Meconopsis upp i år men jag skyller på torkan. `Spotty Dotty´ är jättefin som bladplanta, vill gärna ha en sådan också men just nu finns ingen plats. Du har en särdeles vacker trädgård, hoppas du vet det. Bregne eller ormbunkar som det heter på svenska är en prydnad för varje trädgård.

  Fina bilder av en tjusig trädgård, det är inspirerande att göra trädgårdsbesök i andra trädgårdar, inte minst kanske man uppvärderar sin egen trädgård, lätt att bli hemmablind när man går där med näsan nära marken dagligen.

  Ha det så gott Marie!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var helt sikkert tørken, der dræbte mine meconopsis. Tak for dine rosende ord, Gunilla. Jeg er helt enig med dig i, at det er særdeles inspirerende at besøge andre haver, og at det kan give et anderledes perspektiv på ens egen have.

   Slet
 4. Uha er lidt misundelig på dine Blå Lærkesporer. Mine frøs helt væk, men nu er de da på vej igen, men om der kommer blomster ved jeg jo ikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, som tiden går, opdager vi vist og her planter, der har taget skade af nattefrosten. Jeg ved heller ikke, om de kan levere en forsinket blomstring, eller om den er forpasset.

   Slet
 5. Hej Marie!

  Ja, det er helt sikkert at dere har en vakker hage! Spotty Dotty har jeg nettopp kjøpt, og håper at den vil trives her også. Din rockii er helt fantastisk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Marit. Jeg krydser fingre for, at din spotty dotty vil trives og blive stor og flot.

   Slet
 6. Hvor er de søde de blå lærkespore, den må skrives på ønskeseddelen.
  Jeg er osse de senere år blevet opmærksom på bregner. Men de er de alm. jeg har kun endnu, men der flere på seddelen. Den Spotty Dotty er godtnok sjov. Kender den slet ikke, den skal vist undersøges nærmere.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, lærkesporerne er søde, og spotty dotty er sjov. Det er simpelthen herligt, at der findes so mange forskellige planter, og det gælder også bregnerne

   Slet
 7. Hej Marie,
  Skønne billeder du har taget fra din have og fra "hullet". Bregner fasinerer mig også. Specielt når de er på vej frem har de skønne former og farvespil. Sjov Spotty Dotty.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Anne. Ja, du har ret, bregner er et tydeligt bevis på, at gode haveplanter ikke nødvendigvis skal have iøjnefaldende blomster. Man skal bare lukke øjnene op.

   Slet
 8. Det er en smuk have, I har set. Det er fint, når en have smelter sammen med den omgivende natur. Det ser så enkelt ud, men i virkeligheden er det nok både svært og arbejdskrævende, at skabe en fin overgang.
  Din Leonardi da Vinci er utrolig smuk og harmonisk i vækst.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er helt sikkert blevet lagt rigtig mange kræfter i at forme Hullet, sådan som haven fremstår i dag. De vildere dele af den fungerer netop fint, fordi der er slået græsstier rundt omkring som kontrast.

   Slet
 9. Uh, hvor er min Spotty dotty bagud. Kun to blade. Men de er der dog.
  Dine nye allium ser lidt mere åbne ud end de 'vanlige'. De ser i hvert fald godt ud. Allium må jeg opgive her i haven. Mærkeligt, men de VIL ikke. Nogle kommer et par år. Sidste år lagde jeg fem hvide, og de har kun givet 10 gule blade og intet andet. Så kan det også være det samme.
  Hullet har jeg besøgt et par gange. Fantastisk sted med bakker og sø. Dejligt gensyn.
  /Lisbeth

  SvarSlet
 10. Når jeg tænker tilbage, tror jeg sådan set også, at min spotty dotty var en langsom starter. Ja, den her allium er mere luftig. Lige netop de høje hvide allium er heller ikke vildt frodige her. Hullet er fantastisk, og så bliver de ved med at udvikle haven. Det er jeg vild med. En have, der er gået i stå, kommer let til at virke lidt træt.

  SvarSlet
 11. Hej Marie!
  Både din ros och dina trädpioner är så vackra, du har mycket fint i din trädgård. Trädgården ni besökte ser ut att vara något alldeles extra, och pricken över i är de svarta svanarna.
  Ha en fin ny vecka /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din positive kommentar, Marika.Jeg faldt også pladask for de sorte svaner.

   Slet
 12. Hei Marie.
  Flott Leonardo da vinci. Bregner er så flotte og de gjør mye av seg i hagen.
  Flott hage dere besøkte.
  God uke til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
 13. Hei Marie.
  En slik Rockii busk drømmer vi også om...Vakker!! Foreløpig er vår ganske liten.
  Vår Spotty dotty ble flyttet sist sommer, og kom flott i år, med fem blomster, og så kom dessverre frosten. Men nå vet vi at den trives der den står.
  Besøkshagen så flott ut:-)
  Ha en riktig fin uke/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ret sjovt at have sådan et 'parforhold' til en langsomt voksende plante. Vores spotty dotty moderplante fik også et svirp af nattefrosten.

   Slet

Tilføj en kommentar