første augustweekend

I fredags hentede vi vores parasol af pileflet, som efterhånden var blevet så skrøbelig, at der måtte noget nyt fletværk til.

Oprindeligt er den købt på Sjælland; men på det årlige forårsplantemark ved Gimsinghoved har vi et par gange snakket med Jytte Kaltoft Brodersen, som hvert år har en bod med pileflet, og i år påtog hun sig så opgaven med at forny parasollen, og det synes vi, hun er sluppet utroligt godt fra.


Lørdag gik med tiltrængt oprydning og tilbageskæring af afblomstrede planter. Søren ville dog gerne have min assistance for en kort bemærkning, da han lige ville fjerne et par grimme grene på det tibetanske kirsebærtræ. Så kort blev bemærkningen nu ikke, for inden vi så os om, lå der nærmest grene svarende til et halvstort træ på græsplænen. Beklager billedkvaliteten - grenene var næsten på vej væk, så jeg måtte tage billedet, selvom der var stærk sol.

Det tog nu ikke særlig lang tid at rydde op efter operationen, og da plænen til sidst også var blevet slået, var alle spor stort set væk. Et før-billede fik jeg som sædvanligt ikke taget.

Nu kan den flotte stamme virkelig nydes fra alle vinkler, og parasoltræet/ psiadopitys verticillata er ligesom kommet fra skammekrogen og ud i lyset. Før hang der kviste fra kirsebærtræet ind over det og generede.
              

Bedet under kirsebærtræet kom desværre ikke helt uskadt ud af processen. Den smukke, blålilla lobelia X gerardii skulle lige til at springe helt ud; men den kan vist lige så godt skæres tilbage først som sidst, da mange af stilkene er knækket nede ved jorden.


For tiden klager mange haveejere, der bor i et landligt miljø, over de millioner af tidselfrø, der flyver ind i haverne, så jeg vil afslutte indlægget med billeder af to tidsler, som jeg selv har indført i haven. De har begge nærmest en kravlende vækstform og passer nok ikke alt for godt i et traditionelt staudebed. Den første er berkheya purpurea/ afrikatidsel, som jeg såede i 2016.

Den anden hedder Cirsium purpuratum og blev sået i 2015 af frø fra Gøteborg Botaniske Have, som desværre ikke længere distribuerer frø.

Tidslen har sået sig selv i et surbundsbed lige ved siden af det oprindelige plantested. Desværre skygger dens store blade for de små surbundsplanter, der egentlig har førsteret til pladsen, så jeg er lidt i tvivl om, hvad jeg kan gøre ved det udover at fjerne de mest generende blade. På den anden side er det spændende at se, hvordan planterne selv finder ud af at overleve bedst muligt.

Punktum for i dag sættes med et billede af rosen Burgundy Ice, som krydrer sine flotte blomster med en håndfuld hvide kronblade.

Kommentarer

  1. Hej Marie

    Det ligner en sport din Burgundy ice - den klare adskillelse mellen det hvide og det mørk lilla er meget anderledes. Hele 'ice' serien er jo markant ved at være nærmest sport efter sport. Måske er det kun denne blomst - men hvis det gentager sig er de da morsomt!

    Ha en dejlig søndag

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det gør det. Vi har ikke haft fænomenet før, men vil selvfølgelig holde øje med, om der kommer flere.

      Slet
  2. Det pynter jo å få tynnet litt innimellom i veksten på div. planter. Det er utrolig fort gjort å glemme å ta et før bilde. Jeg vet alt om det ;)
    Tistler hører ikke mine favorittplanter. Det er veldig mye tustler og frø her også. De spirer så lett og dukker opp overalt :(
    Den du har sådd selv er jo veldig fin.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det pynter, og der er en tendens til ydtyndingen griber om sig, når man endelig får sig taget sammen til at gå i gang. Det er næsten ærgerligt, at tidsler ikke kan bruges til noget som helst ud over insektføde, når de nu er så livskraftige.

      Slet
  3. Puha ja der kan nemt ske lidt skader, når man bare liiige skal fjerne en gren, men bortset fra skaderne blev resultatet jo godt. Den smukke stamme skal helst kunne ses ligesom parasoltræet. Ja det er nogle ganske anderledes tidsler, du viser her, de kan ikke rigtigt sammenlignes med en mark af tidsler, hvor vinden bærer dem alle ind i haven. Her ligner græsset snart sne, så mange er der.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det kan der nemlig. Jeg har endnu ikke oplevet, at vi ikke har været tilfredse, efter at vi har beskåret træer. Det giver altid en masse luft og lys. Du helt ret i, at det er vidt forskellige tidsler, der er tale om.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Vilket fint parasoll, så snyggt. Vad trevligt att se Berkheya Purpurea, den stod upp som en tennsoldat i rabatten på Kew. Burgundy Ice ser helt fantastisk ut, trevligt med de vita inslagen. Är det vanligt eller har det bara råkat bli så?
    Din trädgård är vacker och trädet blev fint.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. I Kew har berkheya måske stået i mere sandet jord, for i vores lerjord er den slet ikke opret. Det er første gang vi ser sådan en tofarvet blomst i rosen. Det er spændende, om der kommer flere.

      Slet
  5. Hei Marie.
    Flott parasoll og en flott uteplass å slå seg ned for å ta en pause.
    Ikke dumt å la stammene komme mer til syne. Det blir også mye luftigere.
    Burgundy Ice var helt nydelig.
    God uke til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har vænnet os til at have parasollen i havebilledet, så det var fint at få den tilbage. Nu har jeg ryddet op i bedet under træet, og det føles meget mere lyst nu.

      Slet
  6. Parasollen blev ju jättefin och körsbärsträdet ser verkligen fint ut efter beskärningen. Berkheya har jag sått och nu när den blommat är jag supernöjd. Sådde C purpureum med frön från samma källa som tyvärr aldrig grodde. Men jag lyckades med C erisithales och den är en vacker gul sak. Jag är bara rädd för tistlar som sprider sig med rotskott.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, vi er selv meget tilfredse med begge dele. Det er ærgerligt, at Gøteborg ikke længere sælger frø. Der var altid mange spændende arter blandt deres frø.

      Slet
  7. Det er hun virkelig sluppet godt fra, hvor er parasollen fin 😀
    Det har med at gribe om sig, når man går i gang med saven, men bare resultatet er godt, gør det jo ikke noget.
    Der er så mange fine tidsler, jeg havde engang den første du biser, men den var ikke så glad for vores jord. Cirsirum, synes ikke den hedder det samme som din, har jeg og den trives godt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Både hun og vi er også virkeligt godt tilfredse med resultatet. Vi ser gang på gang, hvordan der er nogle planter, som trives godt i den jord, vi kan tilbyde dem, mens andre slet ikke gør det. Den kloge indser vel til sidst, at der er nogle spændende planter, som bare ikke skal gro i ens have; men det har jeg lidt svært ved at lære.

      Slet
  8. Hei Marie.
    Kirsebærtreet ble flott når stammene kommer fram. Kjenner oss igjen i det å starte med et par greiner, og så, tar man den så tar man den, og så dessverre ganske ofte, glemmer vi før bildet.
    Parasollen ble virkelig flott, supert at det går å få satt istand en slik:-)
    Ha en fin uke/Eirin

    SvarSlet
    Svar
    1. Du beskriver meget præcist, hvordan en beskæring ofte forløber🙂 Heldigvis er parasollen bygget op af et jernskelet. Det gjorde nok processen lettere at gå til.

      Slet
  9. Hvor er parasollen blevet smuk. Det var godt, I fandt en dygtig pilefletter, for parasollen er værd at bevare. Den har en smuk form, og den enkle stang, der er stukket ned i en parasolfod, der er i niveau med stenbelægningen, får den til at se så let og svævende ud.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Du beskriver den simpelthen så fint!

      Slet
  10. Hej Marie. Flot pileflet:) Vi har nærmest haft snevejr med tidselfrø, men vi kan ikke skyde skylden på andre end os selv, da de fleste frø kommer fra vores 'blomstereng':) Det tibetanske kirsebær ser flot ud, og Burgundy Ice overrasker med hvide kronblade, for det er vel ikke normalt? Hilsen Susanne

    SvarSlet
  11. Tak for kommentaren, Susanne. Så vildt er det heldigvis ikke her med tidselfrø; men jeg har godt lagt mærke, at det nærmest sner med frø rundt omkring. Nej, vi har ikke set hvide kronblade i rosen før nu; men når jeg googler den, dukker der en del lignende billeder op, så det må åbenbart ligge i dens gener.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid