natur/kultur

Da børnebørnene var på sommerferie, havde Thomas på 7 år netop bidt mærke i debatten om natur versus kultur og ville vide, om dette og hint var det ene eller det andet. Svaret på den slags spørgsmål er slet ikke så ligetil. Tag f.eks. en grøftekant eller midterrabat. Umiddelbart ville jeg kalde den natur; men forholdene er jo menneskeskabt, og grøftekanterne bliver slået mindst en gang om året. Når kommunen så oven i købet vælger at tilså dem med en speciel frøblanding, bliver det virkelig svært ikke at definere dem som kultur.

Her i Vestjylland er heden et andet oplagt eksempel på, hvor kompliceret denne skelnen kan være. Oprindeligt opstod den jo som et resultat af svedjebrug, hvor bønderne nedbrændte den oprindelige vegetation for at skabe mere agerland.  I dag er den blevet en national klenodie, som vi værner om med  landskabspleje, for at den ikke skal springe i skov. Ude på heden føler vi os - helt med rette - omgivet af en vældig og storladen natur, selvom bevidstheden om stedets kulturhistorie nok burde være mindst lige så nærværende.

Kongenshus Hede, august 2019

I juni 'besteg' vi Lyshøj, som ligger på Blichers hjemegn. De gamle, vindblæste træer på højen er et smukt syn, som utvivlsomt ville være mindre smukt, hvis ikke højen blev holdt fri for uønsket vegetation og træerne omhyggeligt trimmet engang imellem. Naturen får altså en hjælpende hånd ind imellem.

Lyshøj, juni 2019


Området omkring Jenle, Jeppe Åkjærs digtergård, som ligger naturskønt ned til Astrup Vig, forvaltes i dag af Skov- og Naturstyrelsen, som har lagt en del af området ud som såkaldt urørt skov. Det må da være 100% natur, tænker jeg umiddelbart. Men se bare denne oversigt over, hvad man må og ikke må i en urørt skov:

Forbudt i urørt skov:

Skovdrift
Fjernelse af træer og dødt ved

Tilladt i urørt skov:

Naturpleje for at gavne biodiversitet, herunder afgræsning med større dyr for at opnå en mere naturlig dynamik  
Friluftsliv for borgerne
Bekæmpelse af invasive arter
Fældning af træer der er til gene for trafikken, friluftslivet, fortidsminder eller udgør en sikkerhedsrisiko
Jagt og fiskeri


Jenle, august 2019

Med al respekt for selve projektet så kan man i min optik ikke uden at øve vold mod sproget bruge ordet urørt som betegnelse for en skov, hvor alle de tilladte aktiviteter finder sted, og jeg er ret chokeret over at se, hvor tydeligt det er, at naturen implicit ses som et rekreationsområde for os mennesker. Så  implicit er det nu heller ikke, for selve formålet med tiltag som urørt skov beskrives af Naturstyrelsen selv som, at Naturstyrelsen på sigt kan give naturen et stort løft og derved kan tilbyde borgerne en helt ny og vildere naturoplevelse.



Så hvordan skelner man overhovedet mellem natur og kultur? Det har mange kloge filosoffer skrevet mange begavede værker om, men nok ikke på et plan,  hvor en 7-års dreng (og hans bedsteforældre) kan være med. Den bedste definition på begrebet natur, som jeg har fundet i denne sammenhæng, er den følgende, at  "naturen refererer til fænomener, som aldrig udelukkende er menneskeskabte. I enhver anvendelse af ordet natur synes der at være en reference til noget i udgangspunktet ikke-menneskeskabt, uagtet at også noget menneskeskabt kan inkluderes, og i mange sammenhænge bliver inkluderet."




En bæverdæmning er uomtvisteligt natur, mens en dæmning bygget af mennesker lige så uomtvisteligt er kultur, men uheldigvis for Thomas medfører den definition, jeg er landet på, jo også, at hans spørgsmål ikke nødvendigvis altid kan besvares  lige så entydigt med  enten natur eller kultur, men med et både-og. Sådan må det vel være i et land som Danmark, hvor stort set al natur består af  kulturlandskaber.

Kommentarer

  1. Sikke betragtninger en lille dreng kan sætte i gang med sit spørgsmål. Meget interessant at læse om dine betragtninger. Jeg har ingen kloge ord at tilføje :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Sådan er det at have en Spørgethomas i familien:-)

      Slet
  2. Hei Marie.
    Fint med spørsmål fra barn som gjør at man virkelig må tenke:-)
    Takk for fine bilder av vakker "natur", og tanker omkring natur og kultur.
    Ha en god helg./Eirin

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja,børn lader sig ikke spise af med tom snak. Tak fordi du kiggede indenfor.

      Slet
  3. Hej Marie

    Ja der er da lidt af en selvmodsigelse i naturstyrelsens definition - den brug de lægger op til, vil jo gøre området til kultur.
    Da jeg oprindelig købte hus i Sverige, troede jeg området var meget natur, men jeg har siden måtte erfare at der snarere er tale om forvildet kultur.

    Ha en dejlig aften
    Flotte billeder du b

    SvarSlet
    Svar
    1. Lige præcis, Karsten. Det var interessant med dine erfaringer i det svenske. Deroppe må der ellers være mere natur i forhold til kulturlandskaber.

      Slet
  4. Ja, det kan bli mange tankerekker ut av det et barn spør om. Min yngste sønn var konstant full av spørsmål i oppveksten :)
    Her i Norge har vi noe som kalles husmannplasser. Det er der hvor det en gang for lenge siden var hus og hage. De er i dag helt igjengrodde, men der kan en finne forvillede planter som en gang var i en hage. For de som ikke vet noe om bakgrunnen vil jo oppfatte det som vill natur for det kan se sånn ut.

    SvarSlet
  5. Børn kan virkelig holde os på tæerne, hvis vi ikke bare vil give en sludder for en sladder. Måske er Karstens have i Sverige sådan en husmandsplads.

    SvarSlet
  6. Hej Marie!
    Härligt med ett barnbarn som är vetgirigt och vill lära sig.
    Ibland är inte svaren så enkla.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
  7. Intressant fråga... Jag funderar på om det är skillnad mellan ett svenskt naturreservat och ett danskt? Och det är det nog. Här får man bara använda det för fritidsaktiviteter som inte skadar - dvs Mountainbike, ridning och annat är no, no. Och röjningen som görs är att ta ner träd som kan falla över någon som går längs reservatets leder.

    Precis som hos Marit har vi många övergivna små gårdar på skogen. Och för mig blir det en återgång till natur när torpet lämnas att rasa och där naturen sen tar tillbaka jorden.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Der må simpelthen være forskel på Sverige og Danmark i denne sammenhæng alene på grund af størrelsen af naturområder. Jeg vil også kalde de forladte gårde for natur, når den vilde natur har taget over. Samtidig er det yderst interessant at kende noget til deres historie.

      Slet
  8. Jeg må sige, at både du og dit barnebarn har sat nogle tanker i gang hos mig. Men jeg afholder mig fra at komme med min definition, fordi jeg kom til at tænke på vores tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der fik ørerne i maskinen hos den samlede presse, fordi han kom til at sige, at for ham er en kornmark natur.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, man skal passe på med at udtale sig, især når der er klima- og miljømæssige aspekter indblandet.

      Slet
  9. Et på alle måder herligt og tankevækkende indlæg :-) Musvitten er natur, men den bor i min fuglekasse. Ikke let.
    /Lisbeth

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid