septemberindtryk

 
crocus sativus

September 2020 har været en utroligt fin måned til havearbejde. Det er helt vildt, hvad vi har fået fra hånden i form af omplanting og deling og sågar bortsmidning af planter, som ikke greb den sidste chance, de havde fået. Kun 3 mm regn fik vi i den sidste ombæring, så jorden er tør mange steder, når vi kommer lidt ned. 
Colchicum byzantinum 'Innocence'

Dagens indlæg starter med løgblomster, som vi nok ellers især forbinder med vinter og forår; men de efterårsblomstrende løgplanter må vi bestemt ikke glemme. Safrankrokussen tror jeg hvert år er forsvundet; men pludselig så står den rundt omkring og blomstrer. Safrantrådene er meget iøjnefaldende. Måske burde jeg plukke dem ind.

Den sarte høsttidløs kunne sagtens klare sig ude i haven; men som krukkeplante kan man meget lettere nyde det fine farvespil, som den disker op med.

Nerine ' Marnie Rogerson' holder derimod kun kort tid plantet ud i haven, mens den trives fint i en krukke. 

For ikke ret længe siden viste jeg de røde frøstande i åkandemagnoliaen/ magnolia sieboldii. Nu gør de orange frø tydeligt opmærksom på sig selv; men jeg lader dem sidde. I 2013 såede jeg nemlig frø af stjernemagnoliaen, og i dag syv år senere er de to overlevende træer kun 34 cm høje. Det er et tidsperspektiv, som ikke virker ret tillokkende.


Næste afsnit skal handle om to klematis, som på en gang har noget til fælles og alligevel er vidt forskellige. Clematis rehderiana vokser vildt og voldsomt i træer og buske ved vores indkørsel.  Det er en gruppe tre klematis; men i år undlod jeg næsten at beskære den. Det går nok ikke to år i træk.




Den anden er clematis jouiniana præcox, som også undertiden kaldes tæppeklematis. Den fylder næsten lige så meget som rehderiana, men lægger sig henover jorden og de planter, den eventuelt måtte støde på.


Et afsnit om nogle hårde elementer: For nogle dage siden fandt Søren denne "bagel" ude i marken oven på en udgravet bronzealderhøj. Han tænker, at det muligvis kunne være en såkaldt tenvægt; men de fleste af dem stammer fra Middelalderen, har vi fundet ud af, og hvorfor skulle den så lige ligge oven på en bronzealderhøj? Stenen er utroligt fint forarbejdet, og de fleste tenvægte er lavet i andre materialer end sten, så her har vi et spændende lille mysterium.

Sommetider må man indgå kompromis, og det gjorde vi med vores bænk i skovhaven. Det har været umuligt at finde en tro erstatning for det ryglæn, der skulle kasseres, og vi havnede på en udformning, som har ført til, at den har fået navnet slangebænken. Ryglænet er hentet ved fjorden, mens alle de andre dele stammer fra vores egen have. Alt i alt er vi godt tilfredse med resultatet og har allerede delt den første øl siddende på bænken:-)


Om efteråret er det, som om den brogede etagekornel dukker op og siger "se på mig". Jeg tænker, at det er sådan, fordi farverne omkring den bliver mere og mere afdæmpede, samtidig med at himlen bliver mere og mere blå.



Kommentarer

  1. Så vakre crocus du viser! Crocus sativus er helt nydelig. Morsomt med funnet. Det er ikke godt å vite hvor gammelt det er.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg var virkelig heldig med at fange krokusblomsterne. Søren har kontakt til det lokale museum og vil nok bede dem om at komme med et bud på, hvor gammelt fundet er.

      Slet
  2. Den brogede etagecornel er meget flot, den faldt jeg for, bænken er jeg nu også begejstret for, den er fin igen. Tæppeclematis er virkelig flot, ja og så alle dine colchicum, jeg har kun en slags af dem. Jeg venter på, min paraply magnolias frøstande, de er kæmpestore, det bliver spændende, men jeg skal så ikke prøve at så dem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Lisbeth. Jo, selvfølgelig skal du så magnoliafrøene, hvis du har lyst. Du er jo også meget yngre end mig😊

      Slet
    2. Det tror jeg nu ikke er helt rigtigt😏

      Slet
  3. Kornellen - längtar efter att mina ska bli så stora - din var så vacker. Stenen var spännande visst kittlar det fantasin vad den har varit med om. Crocus och tidlösor är vackra men jag tyckte att bilden från infarten? med stensättningen i kanten, de gröna buskarna och så det klippta var väldigt vacker :)

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Carina. Kornellen er lidt langsomt voksende i starten - det husker jeg tydeligt. Hvad infarten, som du kalder den, angår, så tror jeg, at den stramt klippede hæk har stor betydning for, hvordan helheden opleves.

      Slet
  4. Søde "nøgne jomfruer", "høsttidløs".. jeg har de store blå, og er sådan lidt bobbob ved dem. Nu er jeg glad for dem de lyser sådan op, men om foråret er jeg irreteret på dem, fordi de lægger ned over de sartere forårsplanter og kvæler dem. Så nu er de ved at blive forvist til under busketer og i yderkanter. men der står de nu osse flot.
    Den er god den bænk. jeg kan godt se slangen.
    Sjov sten. det er altid spændende hvad der kan kommer frem af jorden.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, om foråret er jomfruernes blade megairriterende, og jeg må tilstå, at jeg fjerner dem, længe før de er begyndt at visne. De blomstrer nu fint nok alligevel. Vi synes også selv, bænken er blevet ok, når vi nu har nødt til at ændre på designet.

      Slet
  5. Hej Marie

    Efterårs crocus er nu noget særligt - sjovt at have sin egen safran!
    Spændende med jeres tenvægt - nu kan størrelsen være svær at bedømme, men den virker ret stor - måske til rebfremstilling - og fiskenet?

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg tror også, jeg vil indsamle safran i år. Tenvægten er temmelig solid og tung, så måske har du ret.

      Slet
  6. Jeg har aldrig kunnet bestemme mig til, om jeg kan lide høsttidløs, fordi formen for mig er indbegrebet af forår. Men blomsterne er bestemt smukke.
    Clematisserne er fantastiske. Sikken et blomsterflor ud over det hele.
    Ølbænken / slangebænken er et fint islæt - det samme er den smukt forarbejdede sten. Forhåbentlig er den ikke danefæ, men noget I kan beholde.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. På en måde kan jeg godt forstå, at du har det sådan med efterårsløgene. Børnebørnene håber, stenen er danefæ og en masse penge værd, men vi foretrækker naturligvis at kunne beholde den.

      Slet
  7. Sjovt med bænken der fik et nærmest arkitektonisk udtryk - meget flot! Og nu kan I sidde og slange jer der:)
    Dine efterårskrokus er meget smukke og den gule klematis som slanger sig rundt i buskadset er jo fin med sine små lysende blomster, men den må være besværlig at holde i ave. Indkørslen er smukt komponeret!
    Spændende hvad det er for en forstenet bagel I har fundet. Flot er den i hvert fald, så jeg håber I kan få lov at beholde den. Danefund kan vist godt være lidt besværligt, men man vil jo gerne have den historie der hører med.
    Etagekornellen lyser flot op med sin elegante grenbygning.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Ulla. Vi synes selv, det var godt fundet på at samle støttebenene i midten😇 Vi har bestemt at se, hvad de siger på museet i morgen og satser på, at det ikke er danefæ.

      Slet
  8. Etage kornellen er godt nok flot - nu husker jeg at jeg har set den i flere haver i England også :) Hvor ser det godt ud med bænken :)
    Mon ikke den store klematis skal klippes lidt til vinter, så den ikke kvæler det hele - det er imponerende med sådan en vækst.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi nyder bestemt synet af etagekornellen og spekulerer lidt på hvor høj den kan blive - helst ikke alt for høj. Jo, klematissen skal helt sikkert klippes tilbage til vinter.

      Slet
  9. Det er vel nok en smuk forarbejdet sten. Jeg er spændt på at høre mere om den. Bænken er blevet flot, et helt kunstværk. Det er også fint, I deler en øl på bænken, men lov mig ikke at kalde den noget i retning af “fars og mors ølbænk”. Hvor spændende med hjemmedyrket safran, så kan du bage luciabrød.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. I eftermiddag på museet får vi forhåbentligt en masse at vide om stenen. Vi er lettere over, at projektet med en ny bænk endte så godt, og den kommer ikke til at hedde ølbænken. Vi er landet på slangebænken, og det holder vi fast ved.

      Slet
  10. Hej Marie!
    Härliga bilder av både crocus och colchicum. Köpte mina första tidlösa i år. Den ena blommar så fint, lyser upp i rabatten. Härligt med klematis som svingar sig upp på andra växter. Har planterat en Summer snow intill krikonträdet, den har tagit fart i år, och syns högt uppe i trädet. Men måste rensa lite i krikonträdet, så klematisen syns bättre. Så vacker kornellen är, den lyser i solen. Bänken blev riktigt fin.
    Ha det bra ! Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Marika. Jeg skulle lige google krikontræ (kræge på dansk). Jeg kan sagtens forestille mig, at det ser godt ud med en hvid klematis i træet. Du har ret i, at kornellen suger sollyset til sig.

      Slet
  11. Jeg er vild med både bænk og sten - bænken er da så fin, og sikke et fund med stenen.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid