Forrygende septemberuge

 


Vejret i den forløbne uge har været helt suverænt og perfekt til havearbejde. Jeg havde planlagt at bruge dette indlæg til at gennemgå alle de aktiviteter, jeg har haft gang i, men indså, at resultatet ville blive en enormt lang og uinteressant  liste, så det gik jeg lynhurtigt væk fra.

De første to billeder viser de sjove frugter i cornus kousa China Girl og en fem cm høj iris, som er en stort kontrast til de sibiriske iris, som har bredt sig så vildt i år.

Iris lacustris

Tørken i 2018 gjorde det af med stort set alle vores etageprimula. Derfor såede jeg nye i år, og som det ses på billedet, trængte de nye planter til at blive plantet ud.

Nogle af dem endte i skovhaven, hvor en rhododendron var blevet syg og måtte graves op.

Et fælles job var at lægge flis ud på gangene i skovhaven og gangene langs med bøgehækken.

Yndlingsbænken trænger hårdt til en foryngelseskur. Det er kun sædet af guldregntræ, der er frisk.  Derfor er vi på udkig efter et nyt armlæn.

De milde vintre har bevirket, at lampepudsergræsset/ pennisetum hameln er begyndt at overvintre. Denne her har fået selskab af selvsåede matrem.

De næste billeder er "bestilt" af Ulla (Frk. Anemone) og viser to gulblomstrende bispehuer, som trives udmærket under et østvendt tagudhæng. Den første hedder frohnleiten og er nok den kraftigste. Bomsterne er rent gule, og billedet er taget i dag.


Den næste hedder sulphureum. Det første billede er fra i dag, og forskellen i løvfarven har noget at gøre med, hvor tørt planten står. Den grønne del til venstre får en gavmild mængde regnvand fra et nedløbsrør, når det regner. Billedet efter blomsten er fra 6. maj i år og illustrerer, hvor flotte farver disse bispehuers løv har om foråret.



Jeg lyst til også at nævne rubrum med de kønne hvide og røde blomster. Efter min mening er den lige så fint et bunddække som de andre to, selvom den nok er en smule svagere i væksten. Det kan på den anden side også være en fordel, for især Frohnleiten har en enorm grokraft.

Kommentarer

  1. Ja de sibirisk iris er blevet noget vilde i år, jeg har foræret væk i bunkevis, der er stadig mere at forære væk af. Epimedium har jeg købt flere af, men jeg er ikke lige heldig med dem alle, de danner ikke bunddække, måske er der for skygget. Jeg er imponeret over dine. Jeg synes ikke, at hækken er så høj, som den plejer at være, er den blevet beskåret?

    SvarSlet
    Svar
    1. Dem, jeg har vist, danner bunddække, men jeg har da også nogle, som kun danner en klump. Det er vores "nye" bøgehæk, jeg viser i dag. Den gamle er nærmest dobbelt så høj.

      Slet
  2. Så fine bilder av dine bispeluer! De ser virkelig ut til å trives hos deg. Du er jo en mester til å så frø, og dine primulaplanter ser veldig fine ut 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Bispehuerne trives nærmest helt vildt. Til næste år håber jeg, at vi igen kan nyde blomster i etageprimulaerne.

      Slet
  3. Hos os har det også været skønt vejr til enhver form for udendørs aktivitet. Undtagen i dag, hvor det var tåget samt overskyet og koldt indtil kl 15. Jeg havde aftalt en formiddagsskovtur med en veninde, og uh, hvor blev vi kolde, da vi sad i tågen og drak kaffe. Nu er der dejligt i haven igen.
    Cornusbærrene et superflotte. Spiser du dem?
    Mange hilsner Lisbeth

    SvarSlet
  4. Vejret svinger i disse dage. Når solen skinner, er det helt fantastisk. Jeg har prøvet at spise frugterne, men der er ikke meget smag ved dem.

    SvarSlet
  5. Hej Marie

    Sikken en fin lille Iris - Iris lacustris! Den kendte jeg ikke, men iris der blomstrer så sent er da bemærkelsesværdige:)
    Alletiders med god reklame for Epimedium - jeg deler din begejstring!

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Den lille iris er åbenbart truet i sit habitat omkring de store amerikanske søer. Epimedium er nok en plante, som man gradvist lærer at holde af både på grund af løvet og de små, elegante blomster.

      Slet
  6. Det er virkelig en skøn tid, og meget kan nås i haven. Hvor er det nogle fine billeder du viser. Bispehuer er jeg ikke nået til endnu, for jeg har altid haft den fordom, at de var langsomtvoksende, men nu burde jeg måske forsøge.
    Din yndlingsbænk er rigtig charmerende, og jeg håber I finder det helt rigtige armlæn til den, når den skal fornys.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er ikke noget bedre end at husere i haven på sådan en smuk septemberdag. Bispehue er måske lidt langsomme, som du skriver, men jeg synes jo, de er værd at vente på. Jeg krydser virkelig fingre for, at vi finder et nyt armlæn.

      Slet
  7. Låter härligt att kunna avsluta en bra vecka men en lång lista över avklarade saker :) Sockblommorna är magnifika. Tyvärr försvann min Iris lacustris i vinter så jag får börja om sökandet och när det lyckas hitta en bättre växtplats.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er herligt at kunne sætte flueben ved afsluttede projekter. Hos os står iris lacustris i spaltebedet. Den trives ok, men kunne sikkert godt lide at stå mere fugtigt.

      Slet
  8. Hvor er det en skøn bænk, og den er helt sin egen. Den må I passe godt på. Jeg håber, I finder det rigtige stykke træ til armlæn.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det håber jeg også, vi gør; men der findes ikke mange stammer med det sving, vi har brug for.

      Slet
  9. Tusind tak for at vise mig dine bispehuer i forskellige sæsoner. Jeg er helt med på dette planteforslag og det er virkeligt et kønt løv om foråret og så fint grønt resten af sæsonen. Rubrum har jeg selv en lille plante af. Den gør ikke meget væsen af sig, men fin er den.
    Ja, det har været en skøn september uge, som er blevet godt brugt hos jer, kan jeg se. Spændende med hvad I får udbedret bænken med.
    Den lille iris er rigtig fin.

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme, Ulla. Ja, bispehuerne trives fint der; og har noget forskelligt at byde på i løbet af året ; men selvfølgelig findes der andre planter, som kan klare sig lige så godt.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Hvad er du for en fætter?