En ny måned


Oktober er startet med køligere vejr og småregn. Hvis jeg måtte bestemme, skulle vi have nogle regulære regnbyger efterfulgt af nogle timers solskin. Det kan tids nok blive mørkt hele dagen. Det kølige vejr har jeg ikke spor imod - tværtimod finder jeg det forfriskende.

Det var oplagt at starte det første oktoberindlæg med oktoberstormhat/ aconitum carmichaelii, som ses på det første billede sammen med diamantgræs/ calamagrostis brachytria og på det næste sammen med rosen Sweet Pretty.


Jeg nupper lige endnu en rose: Belle  de Clermont er på sit tredje år i haven og gør det rigtigt godt. Blomsterne er smukke, stilkene har en fin, rødbrun farve og bladene er friske og mørkegrønne. What is not to love?


Tilbage til de blå farver: Aster Little Carlow har vundet flere priser i England, og det forstår jeg udmærket, selvom jeg har svært ved at definere, nøjagtigt hvad det er, der gør dens blomster så charmerende.


Parochetus communis/ blå kløver stortrives som bunddækkeplante, men leverer ikke ligefrem et hav af blomster. Til gengæld har bladene et fint mønster.


En tilfældig kombination: bladplanten er geranium Margaret Wilson, og den orange eller ferskenfarvede staude er en indianermynte/ anisisop/ agastache tangerine dream.

Denne gule fasanbusk/ leycesteria har en pudsig todelt vækstform, hvor den nederste afdeling ser lidt slidt ud og har mindre blade end den øverste afdeling. Sådan opførte den sig også sidste år.


Hvorfor ikke lade en humle udfolde sig i haven, når der er plads nok. De koglelignende blomster er så nydelige.


Til slut et lille udsnit af vores største glasbærbusk. Den er fuldstændig vild med 2020.

Kommentarer

  1. Ja mine glæsbær har heller aldrig været flottere end i år, så de må være vilde med 2020, min er da begyndt at blive noget større, selvom den ikke kan måle sig med din. Din fasanbusk har godt nok en sjov facon, min går mere i højden. Humle tør jeg slet ikke invitere ind i haven. Første billede er flot med de mange fine stormhatte, jeg har nok delt min for meget, der må gerne være flere samlet, kan jeg se.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det ser ud, som om 2020 er alletiders år for glasbær. Det er fristende at klippe den nederste etage på fasanbusken af. Det ser da godt ud med store grupper af stauder, men på den anden side er det jo også nødvendigt at dele dem engang imellem. Det er den klassiske balancegang.

      Slet
  2. Den blå asters er helt nydelig! Jeg tror at jeg må flytte mine, for de har ennå ikke blomstret. Den blå kløver har jeg sett på en blogg her i Norge, men den klarer seg ute her. Han hadde den inne om vinteren. Det er en fantastisk blåfarge på den :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Bare din asters når at blomstre. De blå kløverblomster er så nuttede, og overvintringen ude har vist sig ikke at være et problem.

      Slet
  3. Sikke nogle fine roser du viser. jeg er ret betaget af de mere enkle og farvekombinationen på nr. 2 er raffineret.
    Diamantgræs lever op til navnet og er bare smuk. - Og humle midt i græsplænen er nok den mest optimale placering for en så hurtigvoksende plante, men den er jo så dekorativ både i blade og humlekopper.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Rosen plejer ikke at blive så høj, men i år er den på højde med stormhatten, og det synes jeg også er en heldig kombination. Nåh, ja, det er humlekopper, de kaldes. Jeg har læst, at de friske skud af humle er lækre i madlavningen, men har aldrig selv prøvet at bruge dem.

      Slet
  4. ‘Margaret Wilson’ har nogle meget smukke blade. Jeg måtte lige google den for at se blomsterne, og de er bestemt også smukke.
    Humleplanter er dekorative og et spændende indslag i haven, men de kommer vist bedst til deres ret, når der er god plads, og det ser det jo ud til, de har i jeres have.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Margaret Wilson er bestemt en rigtig god staude. Udover det, du nævner, så er den tidligtblomstrende og breder sig ikke uhæmmet, som nogle storkenæb godt kan gøre. Nej, humle er ikke til mindre haver.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Vilka fantastiska växter du visar, rosorna är helt underbara. Ser ut som att du får njuta länge än, så många knoppar. Min Aster har inte slagit ut ännu, kanske står den för skuggigt intill häcken. Den brukar vara sen. Glasbärsbusken är väldigt fin.
    Idag är det grått hos oss, men inga stora mängder med regn.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Rosernes sæson hernede plejer vist at vare helt til december for nogen af dem. Det er så hyggeligt. I nat fik vi masser af regn, men i dag er det mildt og gråt.

      Slet
  6. Hej Marie

    Humle er der nok mange der er bange for, men der findes jo vildt mange sorter, hvoraf mange ikke er så voldsomme. I botanisk have i Kbh er der jo en permanent udstilling med nok en 40 forskellige. Carlsberg har sponseret:)
    Flotte kombinationer du viser! godt at se Sweet Pretty i godt selskab.

    Ha en dejlig søndag

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg var ikke klar over, at humle nærmest er en invasiv plante. Så er det heldigt, at vores eksemplar står isoleret i græsplænen. Hvis man husker at deadheade Sweet Pretty, blomstrer den stort set hele sæsonen.

      Slet
  7. Hei Elna.
    Sweet Pretty falt jeg helt pladask for. Vakker!
    Det er flere plante som ikke rekker å blomstre her i år. Bl.a. blå asters, sølvlys og hortensia. Kan kanskje ha noe å gjøre med frostperioden i mai..
    Glassbær busken frøs tilbake, så det ble hverken blomster eller bær. Men bladene har vakker høstfarge nå.
    Ha en fin uke/Eirin

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak i lige måde, Erin. Det er også min oplevelse, at visse planter ikke har udviklet sig og blomstret helt optimalt i år, samtidig med at fx roserne har været ganske forrygende. Enig, glasbærbuskens blade har virkelig en flot efterårsfarve.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid