oktoberelementer


Oktober er på mange måder en herlig måned. De grønne farver gulner, bærrene gløder, og duften af blade på den fugtige jord er krydret og delikat. Samtidig med blomstrer små perler som de vedbendbladede cyclamen.

Også roserne blomstrer stadigvæk på livet løs. Sally Holmes fik alle knopper spist af rådyrere sidste år, så i år har vi beskyttet den med et net , som de ikke har lyst til at sætte tænderne i.


Barcarole er en mere aristokratisk rose, som producerer færre blomster på de lange stilke.

Som jeg skrev indledningsvis er bladene begyndt at gulnes, og den, der fører an i vores have, er hjertetræet
 
Hjertetræets blade drysser ned over et stort område, når blæsten tager fat, og en af de planter, som bliver pyntet, er denne specielle lille koreagran.

Tæppedannende tapurt har også fået en flot gul efterårsfarve: den står temmelig tørt, så jeg forventede egentligt, at bladene bare ville visne.

Den eneste plante, der indtil videre har fået glødende efterårsfarver er den gule azalea/rhododendron.

Busken står i det nordøstligste hjørne af matriklen og kan nydes fra en af Sørens bænke i konkurrence med hjullågen ud til marken.

På det næste billede kan den stadigvæk skelnes henover stubbedet.

Normalt spekulerer jeg ikke meget over, hvilken stil der kendetegner vores have; men en gang imellem standser jeg op og prøver at se den med fremmede øjne. Mange hylder cottagehavestilen; men jeg mener absolut ikke, at jeg har den slags romantiske tendenser. Alligevel kom jeg i tvivl, da jeg fotograferede dette motiv fra køkkenhaven, som dog er Sørens domæne, vil jeg skynde mig at tilføje.  Der er vist noget umiskendeligt cottageagtigt over det, må jeg vist erkende.

I det næste billede af den gamle del af prydhaven er cottageelementerne vel ikke umiddelbart synlige; men hvad så, når man zoomer ind på det store staudebed med pikstensstierne? Så begynder cottagestilen vist igen at gøre sig gældende. Nå, pyt. Det er heller ikke så vigtigt at definere stilen. I virkeligheden tror jeg, der er mange forskellige elementer i de fleste haver, og der er sikkert ikke ret mange, der er rendyrkede eksempler på den ene eller den anden stil. De fleste haveejere søger inspiration og stjæler ideer med arme og ben alle mulige steder fra, og det er helt fint for mig.



Kommentarer

  1. Ja vi finder vel nærmest inspiration hos hinanden. Jeg har i hvert fald lært meget af din havestil, selvom min ikke ligner, vi har begge nogle af de samme planter, nogle havde du først og nogle havde jeg først :) det er nu rart med inspiration. Vi holder begge af efterårets farver, husker jeg fra artiklen om jeres have i Haven. Efteråret er bestemt en skøn tid. Hjertetræet er ualmindelig smukt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, gensidig inspiration er guld værd. For os to gælder det vel nok især planterne snarere end den måde, vi har indrettet vores haver på. Efteråret har også denne mere afslappede stemning, fordi alt drosler ned, og samtidig kan man alligevel godt få et projekt fra hånden, hvis man har fået en idé, som helst skal føres ud i livet.

      Slet
  2. Tja bare man selv er glad for havens stil er det vigtigste. Så er det vel ligemeget hvad den hedder på "fint"
    de er ualmindelig yndige dine cyklamen. Er de virkelig helt vinterfaste?
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo, det kan man vel sige. På den anden side kan jeg godt lide at træde et skridt tilbage og prøve at analysere, hvad jeg har gang i. 100% hårdføre er cyclamen hederifolium.

      Slet
  3. Så flotte bilder fra deres hage! Dine cyclamen er så fine, og får de dessverre ikke til å klare seg ute her. Det er så synd, for de er så vakre. Jeg får nyte synet av dine 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er ærgerligt, at du ikke kan få dine cyclamen til at overvintre ude. Du har da ellers flere gange haft held med at holde liv i planter, som ikke burde overleve vinteren ude på dine breddegrader.

      Slet
  4. Hej Marie

    Jeg kan godt forstå hvad du mener, og cottagestil er jo et meget bredt begreb, men jeg synes nu din have rummer så meget mere, så den er da umulig sådan at sætte i bås.
    Gode billeder du viser - de løvfældende rhodoer er nu flotte!

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Karsten. Det var nok nogenlunde den samme konklusion, jeg selv kom frem til. De løvfældende har jo af gode grunde ikke meget at byde på om vinteren, men resten af året er de bestemt værdifulde planter.

      Slet
  5. Vi er jo heldigvis forskellige, men jeg forstår godt, at du også analyserer en gang imellem, og billedet med stauder foran en lille hytte er bestemt cottagestil, men resten af haven byder jo på mange andre ting. Jeg kan sådan set godt lide, hvis der er flere 'stilarter' rundt om i haven. Måske ikke sammenblandet i samme bed, men i hver sit rum / på forskellige sider af huset og sådan... Fx staudebed, skovhave, rosarium/rosenhave, frugthave, alpint, eller hvad man nu kan finde på at kalde det alt sammen.
    Jeg morer mig jævnligt med at enhver have inkl. min egen, for at finde ud af, hvad det er for et eller flere elementer, der giver det udtryk, jeg kan lide/ikkelide - for dernæst at bruge det som ny inspiration - jeg stjæler nemlig også med arme og ben.
    Dine første efterårsfarver er flotte, og bladene i den lille gran er lige sådan, jeg elsker efterår - det er nok i din skovhave :-) og selv om jeg jo ikke opfatter roser som efterårsagtige, så må jeg sige, at den lille Sally Holmes er aldeles yndig.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Der skulle stå at jeg morer mig med at ANALYSERE enhver have - men det har du måske gættet

      Slet
    2. Ja, der kunne ligesom ikke stå andet☺ Det er sikkert meget forskelligt, hvordan haveejere forholder sig til deres have. Nogle baserer alt på følelser, mens andre er mere analyserende. Der er ingen tvivl om, at jeg tilhører den sidste gruppe og har meget sjov ud af det. En rendyrket cottage have ville jeg overhovedet ikke føle mig hjemme i. Som det er nu, kan man vel sige, at jeg leger med stilen et par steder.

      Slet
  6. Hej Marie!
    Du har en vacker trädgård med många fina inslag och spännande växter. Så fint på de två sista bilderna, där man ser en hel rabatt. Du överraskar mig med dina inlägg, de fantastiska rundturerna från juli, besök i lunden med vackra buskar och träd. Din trädgård har så många uttryck, varje inlägg känns som att stiga in i en ny trädgård, det är spännande att följa. Kanske delar av cottagehave, men inte enbart.
    Riktigt fin grind.
    Ha det gott! Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for din positive kommentar, Marika. Det er meget inspirerende for arbejdet med bloggen at fornemme, at indlæggene bliver værdsat.

      Slet
  7. Jeg faldt helt og aldeles for billedet med Sørens bænk, hjullågen, den efterårsfarvede busk og udsigten ikke at forglemme. Hvor er det smukt - og personligt.
    Når jeg ser bjælkehuset med græs på taget, kan jeg ikke lade være med at tænke cottagehave. Men bortset fra det, er det ikke lige cottagehave, jeg først tænker på, når jeg ser billeder fra jeres have. Jeg tror, I har helt jeres egen havestil. Jeg beundrer jer for, at på trods af at I har så mange forskellige planter i haven, virker den alligevel meget disciplineret og på ingen måde rodet eller usammenhængende.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak fordi du har taget dig tid til at forholde dig til billederne og mine overvejelser. Det sætter jeg stor pris på. Især det sidste, du skriver, glæder mig virkelig; for jeg må nok tilstå, at jeg har noget af et samlergen - fx har jeg mere end 10 forskellige stormhatte rundt omkring - og samlerhaver har jo ry for at være uharmoniske og uden interesse for andre end samlere.

      Slet
  8. Cyclamen är så fina nu och så den långa perioden med de vackra bladen. Det är härligt. Du har många vackra blickfång och utblickar i trädgården - det spelar egentligen ingen roll vad det 'ska' kallas. Har läst om 'Barcarole' på flera ställen nu och det verkar vara en mycket vacker ros att odla.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, betegnelsen er til syvende og sidst mindre vigtig. Det er til gengæld meget givende at reflektere over, hvordan man har indrettet sig. Barcarole startede i drivhuset, men det blev vi hurtigt trætte af. Vi laver nemlig ikke mange buketter.

      Slet
  9. Uanset hvad du kalder stilen er indlægget en dejlig hyldest til efteråret! Jeg har jo ikke set din have, men holder meget af det legende man ser på billederne.
    Som piet Hein skrev:
    Lille kat, lille kat, lille kat på vejen
    Hvem er du, hvem er du?
    jeg er sgu min egen!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din poetiske kommentar😊

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring