Mens vi venter på stormen Otto


- har jeg samlet sammen til et indlæg og starter med den vinterblomstrende cyclamen coum. Mange siger, de har cyclamen på grund af det flotte løv; men jeg er nu også umanerligt glad for de raffinerede, små blomster, som det desværre er ret så besværligt at tage billeder af.


Vi har begge to holdt øje med denne dorothealilje/ leucojum vernum og bildte os ind, at den var alt, alt for tidligt på færde.

Men da jeg gik en rundtur i dag, blev jeg meget klogere, for den stod på spring  overalt, f.eks. var gruppen herunder allerede godt i gang med blomstringen, selvom den står særdeles skyggefuldt.

Påskeklokkerne ser umiddelbart hvide eller cremefarvede ud, men gemmer på en overraskelse.

I spaltebedet har adonis blomstret længe, og nu har den også udviklet sit fligede løv, og det pynter mellem de hårde sten, synes jeg. 

Også i spaltebedet er iris Lady Beatrix Stanley lige sprunget ud.

I græsrabatten ved vejen er hestehov/ petasites pludseligt langt fremme.

En supertidlig forårsbebuder, som jeg hvert år holder et vågent øje med, er de skinnende lakrøde knopper i den tidligste staudepæon.
paeonia weitschii woodwardii

Noget af det allerlækreste, jeg spottede i dag midt i de visne blade, var knopper og løv i en lærkespore. Hvilken farve blomsterne får, er umuligt at sige, for de forskellige farver krydser sig uhæmmet med hinanden.
corydalis solida


Til slut en nyanskaffelse, som jeg længe har haft på ønskesedlen, selvom stueplanter på ingen måde er min spidskompetence. Enten glemmer jeg at vande dem, eller også tror jeg, at jeg har glemt det, og kommer til at overvande dem, så fremtiden ser ikke alt for lys ud for den nydelige orkide. Heldigvis så jeg et indslag på YouTube, hvor eksperten udtalte, at paphiopedilum efter hendes mening er den letteste orkide at have med at gøre. Vi får se.

Kommentarer

  1. Jeg nyter alle dine flotte vårtegn, for det er en sann velsignelse å se de når jeg ser ut vinduet her. Ja. C. coum har så fine blomster og blader. De er veldig søte. Velkommen i orkidéklubben! Var du på samme sted som Lisbeth og kjøpte den? Jeg så i hennes innlegg at de hadde den der, og da tenkte jeg på deg 😊
    Lykke til med den!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hellere forårstegn end et lag sne på nuværende tidspunkt. Det var din orkidé og Lisbeths billeder fra orkidégartneriet, der fik mig til at søge på nettet igen engang, og nu var der bid på Plantoramas hjemmeside. Det ligger i Viborg 45 minutters kørsel herfra, og da vi alligevel skulle til Viborg den dag, smuttede jeg ind og sikrede mig det flotteste eksemplar. Orkideerne er importeret fra Holland, står der på skiltet.

      Slet
    2. Ja, det er jeg helt enig med deg i. Så bra at du fikk kjøpt en i nærheten da. Min har blomstret i nesten to måneder nå, og det er imponerende synes jeg 😊
      Ja, de er nok importert derfra som nesten alle andre orkidéer som selges.

      Slet
    3. Jeg var ikke klar over, at Holland er førende inden for orkideimport. I dag tekkede jeg potten og kunne hælde vand ud. Med andre ord: Jeg må simpelthen passe på ikke at overvande den. Plantorama, hvor jeg købte den, skriver vanding højst en gang om ugen. Hver mandag har jeg bestemt, at jeg tjekker potten og ser, om det er tid at vande den.

      Slet
  2. Det er lækkerier du viser her. De er bare så yndige de fine cyklamen. De ser så sarte ud, men hvis de er vinterblomsterende, så må de jo være ret så seje.
    Jeg opdagede osse nogle af mine dorothea liljer er langt fremme i dag. Og faktisk osse enkelte af påskeklokkerne. Våriris har bare de skønneste blå nuancer. Og dine er da meget tidligt på færde?
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Efterhånden kan man næsten ikke længere blive forundret over, hvor tidligt foråret begynder at kunne ses. Mange af de små cyclamenblomster er lidt medtaget af vind og vejr, men selve planterne er helt uskadt. Sidste år blomstrede de næsten ikke, hvorfor ved jeg faktisk ikke.

      Slet
  3. Jeg har hørt, at der også er Dorothealiljer oppe i min gamle have. Adonis blev væk i flytterodet, så jeg er ikke sikker på, at vi fik den væk, det vil vise sig, når vi rydder op i garagen, hvor mange af mine planter står nu.
    Hestehov har vi mængder af i grøftekanterne herovre, så mange har jeg aldrig set, men der er tilsyneladende ingen i min have, det gør ikke noget, for nej hvor de breder sig.
    Til sidst et råd, hvis dine orkidéer føles tunge i potten, så hold vandkanden væk. Er de lette vil det gerne have vand. Det allerbedste er at dyppe dem i en spand regnvand, så de kan suge det, de har brug for.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for rådet om, hvordan jeg skal vande orkideen. Det med at lade den suge vand selv, tror jeg godt, jeg vil forsøge mig med. I mange år havde vi kun en enkelt klump dorotealiljer; men da jeg delte den, eksploderede de, og nu er de rundt omkring. Hvis du alligevel fi der en potte med tørre adonisløg, når du kommer til bunds i de medbragte potter, så har de sikkert ikke taget skade af at springe et år over.

      Slet
  4. När det gäller Cyclamen coum så håller jag med dig. Jag njuter också mest av blomningen som är så fin att följa nu. Leucojum är också jättefina. Mina var på väg i december men sen har jag glömt att titta till dem. Men de är tuffa så det går säkert bra.

    Hade missat att Otto var på väg tills dess jag köpte tulpaner igår - då fick jag en uppdatering.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, begge planter kan overleve lidt af hvert. Heldigvis efterlod Otto sig ikke skader hos. Drivhuset er helt intakt. Vi har ellers tit mistet en eller flere ruder, når det har stormet.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Hoppas att Otto inte förstörde mycket hos er. Den härjade i södra Sverige, vi klarade oss bra.
    Det ser fantastiskt ut i din trädgård. Snöklockorna eller Klosterliljorna är så vackra. Allt som tittar fram visar att våren har kommit långt. Orkidén är mycket vacker. Jag har samma problem, vattnar för lite eller för mycket, men har klarat av att få några att blomma om. Riktigt stolt över det.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marika. Heldigvis slap vi for skader fra stormen. Der ligger masser af små, visne kviste i græsset, men det betyder jo ikke noget. Alle forårsløg er så velsete, men klosterliljerne er nogle af de smukkeste. Godt gået, at du kan få orkideerne til at genblomstre.

      Slet
  6. Ja, Otto blev lidt af en skuffelse selvom pressen forsøgte at piske en stemning op. Selv højhusene i Bellahøj står endnu... :-) Men så er det jo godt der er knald på farverne i din have! Det virker som om I jyder har tidligere forår end os andre, og ofte må vi trækkes med en kold østenvind her mens I andre sidder på kajkanten og spiser store is. Egentlig fantastisk så forskelligt det arter sig i vores lille land.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Det med sådan en hyggelig kajkant til at spise en is på kan jeg ikke rigtigt genkende, men jeg tror, at den kendsgerning, at vi bor forholdsvis tæt på Limfjorden, er med til at tyvstarte foråret så at sige.

      Slet
  7. Altid en nydelse at tage en runde, hvor der skal kigges godt efter for at finde de fine små godter. De pink cyclamen giver en herlig pift farve. Adonis har jeg ikke prøvet men både løvet og blomsterne er så fine. Skal der et spaltebed til for at de trives?

    SvarSlet
    Svar
    1. I dag så jeg f.eks. en krokus i blomst, som ikke var der i går, så du har helt ret. Man skal sørge for at give adonis en veldrænet placering. Ellers synes jeg ikke, den kræver specielle forhold. Den visner jo ned på et tidspunkt, så den kan ikke fungere som den centrale plante i et bed. Men sådan er det vel med løgplanter.

      Slet
  8. Så er Otto videre. Jeg håber, din have kom godt igennem stormen.
    Det er som sædvanlig smukke og spændende planter, du disker op med. Min favorit er hestehoven. Den er en stolt og flot repræsentant for forårets planter.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Der ligger godt med visne kviste og smågrene rundt omkring, så det blev en nem omgang. Hestehov kræver noget plads og nogle rustikke omgivelser, og vi er så heldige at have begge dele.

      Slet
  9. Der er mange smukke forårstegn i din have lige nu. Og orkideen er virkelig smuk. Jeg plejer også at lade mine stå i håndvasken i bryggers og suge vand - en gang i mellem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der er begyndt at ske noget derude, gudskelov. Min foreløbige plan for orkideen er at lade suge vand hver anden mandag. Så får vi se, hvordan del vil reagere på den behandling.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En våd og kold rundtur.

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Aprilblomstring

Skovhaven, hundetand, hjertetræ med omgivelser