Tid for kornel og hyld m.m.


 Tålmodighed belønnes, hævdes det jo, og når det handler om vores blomsterkorneller,  må jeg sande, at der er noget om snakken. I år er den rødblomstrede Satomi og den hvide China Girl med et blevet til et par kæmpestore buske.


I flere år har jeg tryglet manden med motorsaven om at reducere et hyldetræ, som har taget udsigten til kornellerne og sået et utal af små hyldetræer, og i går skete det omsider. Selve stammen lod vi stå. Så får vi se, hvad vi finder på med den. Nogle af de dekorative grene og en ubeboet fuglerede blev lagt omme i skovhaven under et af træerne til glæde for dyrelivet.


Forleden fik jeg en snak med en af Sørens niecer, som undrede sig over, at hylden blomstrer nu; for duften af hyld forbandt hun med sommerferieophold hos os, og noget er der nok om snakken, altså at klimaforandringerne har fremrykket planternernes udvikling.

En glædelig overraskelse; Dette ret anonyme træ er et morbærtræ, og for første gang overhovedet har det ansat nogle frugter. De sidder inde under bladene, så måske kan vi have dem i fred for fuglene.


Tre naboer: Podophyllum Spotty Dotty trives ualmindelig godt her i haven. Man opfatter den naturligvis som en bladplante, og første gang, man får øje på de flotte blomster, der gemmer sig under bladene, bliver man ret så overrasket.


Dens nærmeste nabo er kalmia carousel, som har en overdådig blomstring i år.


Den tredje nabo er krydsningen azaleodendron govenianum. I år besluttede jeg, at den måtte klare sig selv uden vinterdække, selvom den er tilbøjelig til at blive svedet af frosten, og det gik pudsigt nok ganske fortrinligt, selvom nattefrosten var hård en kort overgang.

Vores flotteste træ her i starten af juni er uden diskussion styrax japonica/ japansk sneklokketræ, som er utroligt populær hos de små bier. Når man står inde under træet og kigger op i blomsterne, lyder der en uafladelig summen fra de små dyr.



Men den flotteste plante er nok alligevel rosa arvensis splendens, hvor en enkelt plante er i stand til at dække en hel gavl.




Kommentarer

  1. Åh ha her kan jeg sige meget. :) Håber det er ok. Jeg kan huske, at hylden blomstrede omkring skt. Hans for 10 15 år siden, sådan er det ikke mere. Mine to Spotty Dotty trives også godt her, den største er der også blomster i, så jeg håber, den laver unger, så Per kan få en. Duften af R. Goveanums blomster er fantastisk. Der er mange morbærtræer på Samsø, vi havde et, da vi boede i Tranebjerg. Husk handsker når du plukke, dem får man røde fingre af. Den have, jeg var i i går har jeg en masse billeder fra af både korneller og Calycanthus. Ja der kommer en del i det indlæg, når det kommer. Netop om beskæring osv. Godt du fik beskåret den røde hyld, men flotte er de.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du er mere end velkommen 🙂 Det glæder mig, at spotty dotty trives på Fyn, og forhåbentlig vil den også så sig selv der. Der er i det hele taget utroligt mange fine dufte, der når ens næse, når man går rundt i haven for tiden. Det bliver spændende at smage de første morbær. Den hyld, der blev beskåret, var nu en god, gammel grøn hyld.

      Slet
    2. Det er jeg glad for at høre, vi har mange hyld i hegnet rundt om os og kun en enkelt rød, som vi plantede sidste år.

      Slet
  2. åhh skønne buske. Det er sådanne man skal plante i tide, for de kan nå at blive så store og smukke.
    Jo jeg syntes osse hylden blomstrer for tidligt, det er til midsommer den burde blomstre.
    Jeg har altid syntes Spotty Dotty er en sjov bladplante. Jeg vidste ikke den havde fine blomster osse.
    Jeg troede Kalmia og sneklokke træ er surbundsplanter?. Eller er de ret så tolerante med jordbunden. De er ualmindelig yndige begge to.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er ikke bare en vittighed, når svaret på, hvornår det er den bedste tid at plante et træ eller en busk, er for 10 år siden 😀 Nej, spotty dotty gemmer blomsterne helt væk under bladene. Kalmia står i surbund, mens sneklokketræet står i almindelig havejord, måske forbedrede vi det, dengang vi plantede træet. Tror jeg, vi gjorde.

      Slet
  3. Så vakre dine korneller er. De trives ikke her, men jeg nyter dine bilder. Ja, hyllen blomstret senere før, og det samme gjelder syrin. Klimaendringene merkes i våre hager.
    Din rose er helt fantastisk!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Marit. Her tåler kornellerne fint klimaet, men skal stå i læ for vinden. Det er bekymrende med de klimaændringer, vi oplever. På den anden side forlænger de havesæsonen, og det kan vi haveejere ikke have noget imod.

      Slet
  4. Det er jo en helt fantastisk overdådighed du viser i dag, og alle de blomstrende træer og buske er skønne på hver deres måde. Den lille Kalmia har sådan nogle fine blomster i både form og farvetegning - og knopperne er foldet så utroligt elegant, som små paraplyer eller lampeskærme. Jeg er meget glad for hyld, men må indrømme det nok har været en fordel at få skåret den store hyld ned så I kan se jeres korneller. Jeg forbinder også hyld med midsommer (tidligere) men her blomstrer de også nu, og i det hele taget er der en overvældende vækstkraft i alle planter efter den meget våde tid i vinter.
    Spændende med morbær!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla. Vi oplever det også som en overdådighed af blomstring, som træer og buske har gang i for tiden. Kalmiaens blomster er virkelig fascinerende både i knop og helt udsprunget - små kunstværker. Søren har holdt hånden over den krogene hyld, fordi han opfatter den som gammel, men det er den I virkeligheden slet ikke. Hyld ældes bare hurtigt, og der dukker hele tiden nye frøplanter op rundt omkring.

      Slet
    2. Ja, og det er netop det gode ved hyld; at den hurtigt ligner et gammelt træ og giver en dejlig stemning til enhver beplantning.

      Slet
    3. Det har du fuldstændig ret i.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Helt otroligt vilka vackra buskar och träd. Fastnade för ditt hylde träd och googlade för säkerhets skull att det var fläder på svenska. Men hur jag än försökte så blev det hylla. Nu tror jag att jag lyckades få fram att det är fläder och kanske blodfläder. Den är riktigt vacker med de mörka bladen och alla blommorna. Blomsterkorneller och det Japanska snöklocketrädet. Det måste vara helt fantastiskt att vandra omkring i trädgården, från den ena skönheten till den andra. Rosen påminner om en ros vi såg i London som täckte muren till ett helt kvarter, den bara fortsatte och fortsatte.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Den mørke hyld hedder helt præcist sambucus black beauty. Godt at vi har latin i baghånden, når der opstår sproglige problemer 🙂 Ja, haven er en skøn oase for tiden. Det er din egen jo også. Det kunne sagtens være den samme rose, du så i London.

      Slet
  6. Hvor har jeg nydt alle dine smukke billeder. Der er en utrolig frodighed i haver og i naturen netop nu, og det er da helt overdådigt, som det blomstrer i jeres have. Jeg kan godt forstå manden med motorsaven. Der er næsten ikke noget smukkere end et hyldetræ (og det skal være et "rigtigt" hyldetræ med hvide blomster). Det er fint, I har givet dele af træet tilbage til naturen, og det bliver spændende at se, hvad der kommer ud af stammen.
    Jeres styrax er et utroligt smukt træ. Jeg vil tro, det er allersmukkest nu, hvor der både er knopper og udsprungne blomster.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
  7. Tak for kommentaren, Elna. Jeg oplever egentlig årets forår og forsommer som ekstremt blomsterrige. Det betyder sikkert også noget, at de træer og buske, jeg viser denne gang, efterhånden er blevet voksne og veletablerede planter. Du har helt ret i din vurdering af vores styrax, og dertil kommer, at de nye blade i starten er mørke og skinnende og derfor yderst dekorative. Det kan man desværre ikke rigtigt se på billederne.

    SvarSlet
  8. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  9. Med sådanne smukke korneller kan jeg godt forstå at du prioriterer udsigten. Vi undgår ikke løbende justeringer i haven. Det er sjovt med de planter, hvor du skal løfte skørterne for at kunne se de fine frugter og blomster, der gemmer sig. Hyggeligt med lidt skattejagt! ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er helt rigtig, at vi foretager løbende justeringer, og nogle gange forundres man over, hvor stor en forskel en lille ændring gør. At fjerne et halvstort træ som hylden kan dog nok ikke kaldes en mindre ændring.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

violfrøstjerner

plantetid