miniferie

I denne uge har Søren og jeg været på en vellykket minitur til Lolland og overnattede nogle få meter bag ved det gamle stormflodsdige. Da vi gik tur på diget stødte vi på to spændende planter. Strandkål har jeg godt set på billeder, men aldrig i virkeligheden.


Mens der kun var en enkelt strandkål, vrimlede det med  ager-kohvede, som jeg ikke anede eksisterede. Jeg hjembragte en buket med rod, men  da planten åbenbart er etårig, må jeg nøjes med at håbe, at den sår sig selv.


I haverne så vi hele tiden kæmpestore parykbuske i blomst. Vores fryser ned hver vinter og er pinligt lille i sammenligning, er måske på sin nordgrænse her.


I torsdags besøgte vi Vestlollands Botaniske Have,, som trods navnet er en privat have, der  bestemt er et besøg værd. Der var ikke mindst mange spændende træer, f.eks. storbladede og storblomstrede magnolier, og på denne tid leverer pæoner af alle mulige slags de smukkeste blomster, mens rhododendron og azaleer er afblomstrede, men står med de mest fantastiske nyskud. Solen bragede ned den dag, så mine billeder blev ikke ret gode.

Et spændende (og duftende) træ var f.eks. styrax obassia, et sneklokketræ. Vi har et af varianten japonicus, som er mindre i væksten og på nippet til at springe ud.


Der var også flere former for stewartia, som stod med de flotteste stammer. Ingen af dem blomstrede dog så rigt som vores eget eksemplar herunder  (ups, det lød vist som pral, men vi er bare så glade for det træ).


Herhjemme i haven var "klatrehortensiatræet" sprunget ud.

Smalbladet kalmia var begyndt at blomstre.

Roaring jelly hedder denne sibiriske iris. Direkte oversat betyder det brølende gelé og er åbenbart et folkeligt navn for plastisk sprængstof.


Den ene fruesko var også sprunget ud, da vi kom hjem. 

Kobberbregnen lever til fulde op til sit navn.

Denne sofistikerede blomst gemmer sig på bagsiden af podophyllum delavayi.


Bourbonroserne er nok mine yndlinge. La reine Victoria fik jeg i fødselsgave for 2 år siden.


Til sidst vil jeg gerne vise nogle lækre løgplanter, som også sprang ud, mens vi var væk. Det er lilium canadense og mackliniae samt nomocharis finlayorum.





Kommentarer

  1. Hej Marie.Dejligt med en lille mini-ferie.Og dejlige planter i har set.
    jeg har faktisk lige lavet et indlæg,hvor jeg viser min parykbusk, som jeg troede var gået ud.Men nu skyder den godt.
    Dit klatrehortensiatræ er da imponerende.
    Og kobberbregnen er bare så smuk......og det samme er din rose.God weekend Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret. Det er fint med et afbræk i hverdagen. Dine erfaringer med parykbusk bestyrker jo min formodning om, at den trives bedst sydpå.

      Slet
  2. Dejligt med en miniferie, men sikkert lige så dejligt at komme hjem til egen have igen. Jeg vil også gerne engang til Lolland og se den nævnte have medens pæonerne blomstrer.
    Er det Kentuckiense, du viser?
    Jeg synes det er helt OK at prale med Stewartiaen, for det er et rigtig flot eksemplar du har :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er nemlig kentuckiense - du har vist også vist den. Jeg kan bestemt anbefale at besøge nævnte have.

      Slet
  3. Skønne planter der ventede, da du kom hjem. Mine to parykbuske er også frosset ned i år, vi ligger dog lidt sydligere end jer, så det kan ske alligevel.
    Jeg undrer mig meget over, at I har været på Lolland uden at være i Peter Hansens have, det nævner du i hvert fald ikke, men der er måske flere kapitler af turen. Det er et stort ønske for mig at besøge den have, men klares ikke på en endagstur fra Samsø, desværre.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vestlollands botaniske have er netop Peter Hansens have og en stor oplevelse at besøge.

      Slet
    2. Ja det fandt jeg også ud af ved at læse Mays kommentar til dig. Jeg har aldrig hørt andet end Peter Hansens have. Den må være en stor oplevelse. Købte I noget hos ham, jeg ved, han har en del til salg.

      Slet
    3. Selvfølgelig købte vi da noget. Foruden nogle småplanter købte vi en hybridpæon, som hedder Cora Louise, og en cornus cousa teutonia, som bliver mere træagtig end de korneller, vi har i forvejen. Og så fortrød vi bagefter, at vi ikke købte en krydsning mellem rhododendron og azalea. Den har du måske?

      Slet
    4. Ja det var så anden gang i aften jeg stillede et dumt spørgsmål :) nu må jeg hellere gå i seng. Det lyder som spændende planter I har købt, det var også en af grundene til, at jeg gerne ville derned, jeg ved de har spændende planter. Lige netop Govenianum har jeg ja, den har jeg købt hos Lundhede for en del år siden. Den blomstrer netop nu med dejligt velduftende blomster. Gad vide om den ikke er med i dag, det tror jeg. Ellers kommer den i morgen.

      Slet
  4. Selvfølgelig må man prale, når man har noget andre ikke har! Det lyder som en hyggelig tur til det Lollandske. Der er vist mange haver at besøge dér. Det er en meget fin rose Victoria dufter den lige så dejligt som den ser ud?
    Skønne løgplanter du slutter af med!

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes, rosen har en ret diskret duft.

      Slet
  5. Jeres stewartia er virkelig smuk. Det er ikke spor pral. Synd at fotoene fra Peter Hansens have ikke blev så gode. Det er en spændende have. Og som du skriver, så er det nu pæonerne, og liljerne er nok også på vej nu. Spændende om ko-hvenen vil spire. Jeg forsøgte mig for nogle år siden, men jeg har nok for meget ler i jorden. De spirede i hvert fald ikke. Tænk at have fruesko i haven. Og sikke nogle smukke løg.

    SvarSlet
    Svar
    1. Peter Hansens martagonliljer blomstrede flittigt som de eneste liljer i haven. Han fortalte i øvrigt, at de sår sig selv - det gør vores desværre ikke.

      Slet
  6. Hej Marie
    Jeg bor på Lolland ved vandet og har strandkål i haven. Jeg flyttede en enkelt plante op i min have for tre år siden. den har bredt sig lidt, men jeg må indrømme, at jeg ikke har nurset den så meget.Den er ellers rigtig dejlig med sine hvide blomster og gråblåblade. Og så kan man jo spise den.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var hyggeligt at besøge Lolland. Jeg såede strandkålen i år, men fik desværre ikke held med det. Jeg kunne godt finde på at prøve igen til næste år.

      Slet
  7. Hej Marie

    Er L. canadense meget tidlig eller er det igen din have der er længere fremme:)

    Jeg har ikke set nogen liljer endnu på andre danske blogs.

    Fin Kalmia - kommer som Rhodoerne klinger af!

    Ha en dejlig dag!

    SvarSlet
    Svar
    1. Den canadense, der er sprunget ud, har overvintret i en krukke, mens dem i haven ikke viser farve endnu; men mackliniae står ude, omend meget beskyttet.

      Slet
  8. ja, man er ikke meget for at vende ryggen til haven i øjeblikket - der sker alt muligt derude, mens man kigger den anden vej :) Jeg har set Strandkålen (ved stranden !!!) men jeg var ikke sikker på at man kunne ha' den i haven.... det skal da prøves.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg vil også holde et vågent øje, når jeg er ved stranden.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid