lørdag den 15. august 2015

bloginspiration

Ind imellem rundt på bloggene bliver der reflekteret over, hvordan vi allesammen bliver påvirket og inspireret af det, vi ser og læser på andres blogs. I dag er det interessen for sommerfugle, jeg har ladet mig påvirke af, noget jeg ellers ville have forsvoret.

Alpemandstroen tiltrækker utrolig mange insekter, ikke i dag, hvor vi har dejlig, stille regn; men i torsdags tog jeg nogle billeder af de sommerfugle, der flagrede rundt. Jeg forventede, det var en og samme sommerfugl, men da jeg så nøjere efter, viste det sig, at der faktisk var tre.
Nældens takvinge

dagpåfugleøje

tidselsommerfugl

Mandstroen tiltrækker også nogle orangefarvede insekter, som virkelig hygger sig på den stikkende blomst.

I forrige indlæg viste jeg en klatrende aconitum, ja faktisk viste jeg to, har jeg siden fundet ud af. Den ene er uden tvivl Red Wine, hvis oprindelse der hersker usikkerhed om.

Den anden er jeg mere i tvivl om, hemsleyanum er det mest sandsynlige bud. Den såede jeg nemlig i 2013, og dens farve beskrives som mørkeblå, der kan svinge over i det violette. Det er bare oftest en blå blomst, man ser.

Sidste år havde vi fornøjelsen af den lysere blå herunder - den er desværre ikke dukket op igen i år, og frø har jeg ikke gemt. Det ærgrer mig nu.

Kanadisk kvæsurt gør sig godt i vores nye bed.


Kanellilje eller leopardlilje, belamcanda chinensis, har vist skiftet navn til iris domestica. Senere udvikler den skinnende sorte solbærlignende frø. 
                        


16 kommentarer:

 1. Den er godt nok fin den Aconitum, som ikke er kommet igen, jeg kan godt forstå, at du ærgrer dig over, at du ikke har taget frø.
  Det er lækkert med alle de sommerfugle, der er nu, vi har flest dagpåfugleøje. Kvæsurten er også fin.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg skulle have taget frø. Kvæsurten er ikke så populær blandt sommerfuglene, mærkeliigt nok.

   Slet
 2. Ja, sånn er det, vi blir vel alle påvirket av det vi ser og leser. Det er sommerfugl tider nå, så det blir nok flere blogg poster om sommerfugler fremover. Så mange flotte du hadde hos deg! De tre pleier å være her også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg regnede også med, at de var ret almindelige alle tre. Det er hyggeligt at se dem flagre rundt.

   Slet
 3. Hvor er det dog nogle fantastiske billeder af sommerfuglene - først når man får set på billederne går det op for én at der er flere forskellige - hurra for cameraet :)
  Dine aconitum er meget flotte, jeg kan nu også godt lide den mørke.
  Og den kanadiske kvæsurt er bare så ren og fin, meget yndig.
  God aften :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er næsten flov over, at jeg ikke kigger mere opmærksomt på sommerfuglene. Jeg er nu også selv glad for den mørke aconitum, og kvæsurten kan jeg kun anbefale. Den siges at blive rigtig flot til efteråret, fordi løvet bliver helt gult. Det glæder jeg mig til at se.

   Slet
 4. Hej Marie

  ja det er da dejligt som vi inspirerer hinanden her i haveblogland!

  Jeg havde også godt med sommerfugle idag - men de er svære at fotografere når det hele kører rundt i vinden!

  Flotte Aconitum - dejligt med lidt andre farbver!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. I torsdags ver der helt vindstille heromkring - det r ellers sjældent, det er sådan.Det gør det en del enklere at tage foos.

   Slet
 5. Det er helt klart vi lader os påvirke af det vi læser på bloggene, det er vel et af formålene med det :-)
  Dine sommerfuglebilleder er fine, og der findes faktisk rigtig mange forskellige, når man først begynder at nærstudere dem. I år har vi ikke set ret mange forskellige sommerfugle hos os. Det er mest den hvide, der flyver rundt i vores have lige for tiden. Jeg kan selvfølgelig forsøge at ændre på det, ved bevidst at plante noget, der trækker andre sommerfugle til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det bliver vel så det næste, altså at jeg begynder at finde ud af, hvilke planter der tiltrækker hvilke sommerfugle.

   Slet
 6. Hej Marie.Smukke sommerfugle du viser.....................og jeg tog også billeder af dem i går i det fine vejr.Og kan se at to af dem du viser havde jeg også...................men den hvide er der også.
  Men mine billeder er ikke så flotte som dine.
  Flotte Aconitum du viser.Har kun den lyse.Men den lyse kvæsurt er nu heller ikke tosset.
  Dejligt at vi kan inspirere hinanden her på bloggen...............og jeg bliver altid klogere når jeg læser her hos dig.God søndag jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for sin søde kommentar, Jette. Den hvide sommerfugl er for hurtig for mig - jeg når ikke at fange den, før den er på farten igen.

   Slet
 7. Fantastiske billeder af sommerfuglene :-)

  Den kanadisk kvæsurt er rigtig fin, bliver den lige så høj som den almindelige røde kvæsurt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det gør den ikke. Jeg gætter på, at den 1,5 meter høj, og den virker ligesom mere samlet og kompakt som plante, hvor den røde er mere spinkel i udtrykkethvis det ellers giver mening.

   Slet
 8. åh de skønne sommerfugle... jeg glæder mig over deres elegante herresving om ørene når jeg går forbi min sommerfuglebusk.... de opvejer kvalerne med snudebiller, bænkebidere og jordlopper :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. De virker så målbevidste, synes jeg, når de drøner rundt, lander kortvarigt og suser videre.

   Slet