søndag den 23. august 2015

høstsøndag


Herude på landet nyder vi det smukke høstvejr, der giver landmændene en mulighed for at få avlen sikkert i hus. Inden for i haven kunne jeg godt ønske en omgang regnvejr og er begyndt at gå rundt med vandkanden til de planter, jeg er mest øm over.

Pardalinum må nu klare sig selv.

Slægtskabet er tydeligt mellem clematis versicolor og clematis viorna - de er begge to "American bells" eller "leather flower plants" .
              
Tidligere på måneden blomstrede magnolia grandiflorum helt uventet; vi er nu nået til den 5. blomst af 7.

Og minsandten om ikke rhododendron auriculatum  nu gør den kunsten efter.

Vi har haft planten måske i 20 år, og i al den tid har vi kun set en enkelt blomst to gange, så hele 3 blomsterklaser er nærmest en overdådighed.


Bladene holder kun et enkelt år, så i maj-juni, hvor der ellers er så meget smukt og friskt at se på i haven, ser den aldeles forfærdelig ud, lige indtil det nye løv med de klæbrige røde strimler har udviklet sig. 


Planten er barbenet og begynder så småt at udvikle sig til et lille træ - nu skal den belønnes med en ordentlig portion kompost.

Græsser der vajer i høstbrisen

Roser der genblomstrer, Augusta Louise med en klase med 6 blomster, Troika og Claire Austin.Salvia Amistad og black and blue har begge en interessant farvekombination, men er ikke helt hårdføre.


Bag ved salvien står denne buket, som Eva kreerede til sin udendørs skønhedsklinik i går. 


12 kommentarer:

 1. Så mye fint du stadig har i blomst! Det er nesten merkelig å lese om planter som ikke er hardføre hos deg. Trodde nesten jeg var alene om å ha det problemet! Dine Clematis er så fine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er skam mange planter, som ikke er hårdføre her, og som derfor vokser i krukker. Det er lidt besværligt med vinteropbevaringen; men det er tit de mere eksotisk udseende og derfor vældigt attraktive planter, det drejer sig om.

   Slet
 2. Hej Marie

  Har hørt om spændende hybrider mellem disse Clematis arter og lignende typer. Går jeg ind i Clematis bliver det netop sådanne typer!

  Sjovt med din Rhododendron!

  Jeg lader jo også planterne tørste - kun nyplanteringer får!

  Ha en dejlig sommeraften

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu blevdu jo fristet over evne af roserne, så gad vidst om ikke det samme sker med klematis før eller siden. Faktisk er klematis en både nemmere g mindre pladskrævende plante end rosen. Nej, vi kan jo ikke vande hele haven.

   Slet
 3. Ja vande er vi nødt til, I er vist ikke orange på tørkeindekset som vi er, men trænger gør det hele alligevel, vi må håbe, at hvis vejret alligevel skifter, vi så får noget regn.
  Jeg har også en magnolia med fine knopper, som vil blomstre i år igen.
  Flot med blomster i R. Auriculatum, jeg havde ellers tænkt på at anskaffe mig den, men hvis der går 20 år, kan jeg vist godt opgive det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu må landmændene også snart være færdige med høsten, så vi kan tillade os at ønske regn. Du kan godt regne med mange år, før auriculatum blomstrer; men det er nu en sjov afveksling at have rhodoer, der blomstrer sent.

   Slet
  2. Det var også derfor jeg ville have en auriculatum.

   Slet
  3. Det forstår jeg godt. Jeg glemte for resten at nævne dens fine duft.

   Slet
 4. Hej Marie
  Ja der går efterhånden ret meget tid med at vande alle de udtørrede krukker og planter, men bare det ville holde op med at blæse så meget for det er da virkelig noget der udtørre.
  Dejlige American bells du viser de er så vidunderlige i blomsten, købte selv dem begge i foråret men frygter desværre at der ikke er liv i den blå :0(
  God dag.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Både tørke og blæst - så bliver det næsten ikke værre, og planterne kommer til at se forfærdelige ud, også selvom man prøver at vande de mest udsatte. Det var da rigtig ærgerligt med din klematis.

   Slet
 5. Hej Marie.Ja !!! lige nu vælter regnen ned....og det lyner og tordner..................men vi trængte også til regnen.Og så behøver jeg ikke at frygte for min have medens jeg er i Nice.
  Flotte billeder af dine to clematis.....................men mit ynglingsbillede i dag er da det med de smukke
  græsser.Det ser bare godt ud.
  Men også rigtig smukke roser du viser.
  Rigtig god dag i det jyske jette

  SvarSlet
  Svar
  1. God tur til Nice - et lækkert sted at holde ferie. Ja, nu begynder græsserne virkelig at gøre sig bemærket.

   Slet