fredag den 4. september 2015

efter regntiden

I sidste uge viste jeg de to store plante af Splendide og Hewitt´s Double, som lyser op i haven. Splendide står stadigvæk strunk, mens den dobbelte bukkede under for kombinationen af blæst og regn, selvom den står ret beskyttet. Toppen blev simpelthen for tung. Nu får vi se, hvor længe blomsterne holder - normalt holder de jo rigtig lang tid.


Multiblue genblomstrer og har fundet sammen med lægekvæsurt, og edderkopper er der overalt.


Kålsommerfuglen er i grunden et kønt lille dyr, men larverne tror desværre, vores kålplanter er til fri afbenyttelse, hvilket de jo sådan set også er.

Det er mig en gåde, hvordan den ser med sit prikkede øje.

Efter omhyggelig jordforringelse er det lykkedes os at få en strandkål til at trives; men også her lagde sommerfuglen de små, ulækre, gule klumper af æg.

Oreganoplanten har ubetinget været havens største sommerfuglemagnet.

Når fuchsia riccartonii blomstrer, er der ingen tvivl - efteråret er på trapperne.

Amorpha canescens forelskede jeg mig i på The High Line i New York sidste  år, hvor den går igen mange steder i beplantningen.

Det er en udpræget prærieplante uden et dansk navn. På engelsk kaldes den mange ting: blyplante, vild te (indianerne brugte bladene til te), præriesnørebånd ( formerer sig ved tynde udløbere) og bøffelbrøleplante ( blomstrer mens bøflen er i brunst). Vi har ingen bøfler, men jeg håber alligevel, at vores lille plante vil invadere sit bed med udløbere.


Kinesertræet blomstrede overalt i New York sidst i juni sidste år. Vi har de gule blomster til gode.

Jeg har allerede fået kommentarer fra en håndfuld opmærksomme læsere af  det nye nummer af Haven, som kunne genkende vores have i en artikel af  haveskribenten Marian Haugaard Steffensen og fotografen Henrik bjerg. Bortset fra at Søren har skiftet navn fra Kjærulff til Christensen, er vi begge to særdeles tilfredse med resultatet og håber, at I andre også vil have glæde af at læse artiklen. Sjovt også hvordan en professionel fotograf kan finde vinkler, jeg ikke selv ville have drømt om at bruge.

Vi havde nok regnet med, at de gamle frugttræer havde været med, for de er en vigtig del af haven, synes vi da selv; men de fandt jo så meget andet:-)


18 kommentarer:

 1. Det var en dejlig artikel om jeres have i Haven. Især frugttræerne imponerede. Oregano og merian er super til at tiltrække sommerfuglene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Gitte, vi var også særdeles tilfredse. Oregano er uundværlig her i sensommeren - det er helt vildt, hvad den tiltrækker af insekter.

   Slet
 2. Hvor sjovt, at de var jeres have. Det var jeg ikke opmærksom på! Smukke gamle frugttræer! Jeg må se at få plantet nogle violfrøstjerner, som næsten er uundværlige i en have på denne årstid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nok også nogle anderledes fotos end dem, jeg plejer at vise. Ja, violfrøstjerne kan man bestemt ikke undvære - I har jo også masser af plads.

   Slet
 3. Hej Marie

  Vi skal vist lige igennem weekenden før regntiden er helt afsluttet for denne gang.
  Jeg må da lige få læst "Haven", det lyder spændende.

  Og sådan er det jo ofte med de dobbelte og fyldte blomster. De lider i regntider:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vælger at tro, at weekendvejrmeldingen tager fejl denne gang. Det er rigtigt, at de fyldte blomster er specielt udsatte. God fornøjelse med Haven.

   Slet
 4. Ja det var en flot artikel, og du har ret, det var fra andre vinkler end dem vi ser fra din hånd, så vi fik en anden oplevelse af jeres flotte have.
  Min violfrøstjerne plejer også at vælte, men i år er den ikke blevet så høj, så den klarer den.
  Min fuchsia har blomstret siden juni, men det er heller ikke samme slags.
  Amorpha kender jeg ikke, men den ser fin ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Splendide er simpelthen mere stivstilket end de andre og holder sig oprejst, med mindre der sker noget helt specielt. Den fuchsia har jeg også, tror, måske, den hedder Mrs. Popple. Vi har en anden amorpha, som hedder særkrone på dansk - den er nærmest et lille træ, mens denne her forbliver en busk.

   Slet
 5. Glæder mig til at læse artiklen, men havde spottet det måtte være jer, da jeg hurtigt bladrede bladet igennem, og så billederne og jeres navne. Det ser skønt ud, du må ud og finde flere vinkler, at tage skønne oversigtsbilleder fra, for din have ser da helt fantastisk skøn ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg må til at finde nye vinkkler - de forskellige årstider lægger nok i virkeligheden også op til forskellige vinkler og billeder. Det er i øvrigt noget, jeg synes, du gør så godt i din nye have.

   Slet
 6. Fine frøstjerner du har! Jeg har kjøpt Hewitts Double i år, og håper den blir like fin som din :)
  Regn og vind er ikke bra for fylte blomster, nei. Karsten har et poeng der ;)
  Jeg ser det på alle mine fylte blomster også.

  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Den dobbelte er jo umiskendeligt en violfrøstjerne, men alligevel utrolig forskellig fra dem med enkelte blomster.Min erfaring er, at den vokser langsomt.

   Slet
 7. Tillykke med den meget fine artikel i Haven - spændende at se oversigtsbilleder fra jeres smukke have. Bøffelbrøleplanten er da skøn - alene navnet :)
  Virkelig flot billede af sommerfuglens øje!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Linda. Præriesnørebånd er også et godt navn, synes jeg. Det er da et mystisk øje, de flyver rundt med.

   Slet
 8. And then I came browsing gardenblogs along this wonderful garden. You have some wonderful old fruittrees in your garden and never heard of the Amorpha canescens, so interesting.
  Another pretty garden, I will be your new follower.
  Regards, Janneke

  SvarSlet
  Svar
  1. What a nice surprise to get a comment from abroad. I look forward to visiting your blog.

   Slet
 9. Sjovt med den artikel i nyeste nummer af Haven....jeg lå og læste det her til formiddag... Må indrømme at jeres navne ikke lige sagde mig noget...så da jeg nåede til den side hvor bloggen her præsenteres...HOV....dem "kender" jeg da....så var det pludselig blevet endnu mere interessant at læse artiklen :)
  Forøvrigt en fin artikel med smukke billeder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er jo ikke specielt offentlige omkring haven - bortset fra bloggen - så det undrer mig sådan set ikke. Vi synes også godt om artiklen.

   Slet