tirsdag den 1. september 2015

fraklip

Første efterårsdag i Danmark, første forårsdag i Australien og en dansker på vej ud i rummet - det er til at blive ganske rundtosset af. Regnen forbyder billedtagning i dag, så jeg bruger fraklip fra de sidste augustdage i stedet for.
Clematis jouiniana praecox er et udmærket bunddække.

Eucomis/ananaslilje/dusklilje


Hagelilje skulle kunne overvintre i haven, men gør det ikke hos os.

Sum and substance 

Vinterhårdfør begonie, som dukker op så sent hvert år, at jeg altid når at frygte, at den er forsvundet.

En kæmpeoverraskelse: Jeg var så heldig i år at få frø af tidslen circium purpuratum fra Konnässörsklubben. I dag ser jeg så, at den har store knopper og spekulerer på, om de overvintrer, eller om de bare visner væk i løbet af vinteren - de kan da umuligt nå at springe ud.

Det kan meget vel være moderplanten, jeg viser herunder.
Cirsium purpuratum


 På det sidste billede bemærker jeg personligt især 3 ting: Det ser ud, som om der er et grønt tag på regnvandstønden, men det er simpelt hen toppen af buksbomhækken bag ved tønden. Den gule plante, der står og venter på at blive plantet ud, er en guldbaldrian, som jeg fik fingre i på plantemarkedet i Vilsund. Endelig  bliver jeg aldrig træt af  at nyde det høje jernstativ i højre side, hvor flere af yndlingsplanterne holder til.


23 kommentarer:

 1. herlige stemningsbilleder :) :) tak for kigget

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme, Tim, hyggeligt at få en kommentar.

   Slet
 2. Det regner her også i dag, og det skal det gjøre hele uken :( Første høstdag her også, så nå er dessverre sommeren forbi. Vakre bilder du viser. Ananaslilje har jeg aldri hatt, men har lyst til å prøve de. Det som stopper meg er at jeg har alt for mange planter som må inn før det blir vinter fra før...

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg forstår godt din modvilje mod at anskaffe flere planter, som skal ind om vinteren. Den type planter kan bare være svært fristende.

   Slet
 3. Min hagelilje har godt nok overvintret, men ingen blomst i år.
  Jeg morede mig lidt, da jeg så, du skrev om tidslen circireum, den er Bent lige stødt på i en kryds og tværs, jeg måtte google den :)
  Her er det tørvejr, gråt og stille.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hegeliljen skal sikkert stå ekstremt lunt for at blomstre derude. Sommetider kommer vores planteviden da til nytte i kryds og tværsene. Nu er vi også ved at have fået vand nok.

   Slet
  2. Min står ved husmuren, så det kan næsten ikke blive lunere, den blomstrede sidste år.
   Ja det er godt at kunne lidt om planter, når man gætter kryds og tværs. Ja vi kan også klare os lidt nu.

   Slet
 4. Hej Marie

  Spændende med Circium purpuratum
  Her er andre billeder på den:
  http://www.garden.ie/post.aspx?id=159&idpost=51022
  Ligner den irske ikke din mere end den svenske?

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
 5. Måske, men det kan også være forskellige udviklingstrin. Tak firdi du fandt det irske link.

  SvarSlet
 6. Skønne billeder og superflot Clematis. Jeg købte også frø på nettet, det viste sig, at de kom fra Kina. 5 bitte bitte små frø, som jeg næsten ikke kunne se. De er så ikke blevet til noget, men jeg venter lidt endnu inden jeg opgiver. Kh Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Fem små frø, så er der ikke noget at rutte med. Jeg synes, klubbernes frøportioner er små, men der er 10 i det mindste minimum.

   Slet
 7. Hej Marie. Hvad ser jeg til min store fryd, da jeg som sædvanlig starter bagfra i Haven?
  Til lykke med den flotte artikel. Og super gode billeder - især oversigtsbilledet på startsiden og billedet af den slyngede skovsti.
  Er det ikke 2 år siden, at de var på besøg?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Ulla, jo det er meget tæt på 2 år siden nu, så surbundsbedet har ikke helt de samme beboere i dag.

   Slet
 8. Jeg forstod ikke en brik af, hvad Ulla skriver. Det gør jeg nu, det ser flot ud, så har I også været igennem det tabernakkel med fotograf og journalist, det har du gået stille med.
  Også tillykke her fra.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Lisbeth, vi var jo ikke sikre på, at der ville komme en artikel ud af det, slet ikke, da der var gået over et år, og vi ingenting havde hørt, så derfor var det ikke noget, vi snakkede ret meget om.

   Slet
  2. Efter I har haft artiklen til godkendelse har I ingenting hørt? Jeg har nemlig godkendt min artikel, men den kommer i hvert fald ikke før til foråret.
   Havde skribenten, der var hos jer forstand på have, det havde hende hos mig nemlig ikke. Det var lidt skuffende.
   Det er fantastiske billeder, som siger en masse om jeres have, det må jeg sige, smukke smukke farver, men det har du vist os nogen gange, det gør du forhåbentlig igen.

   Slet
  3. Vi har ikke haft artiklen til godkendelse - det havde jeg i grunden forventet at få - og jeg tror, der gik halvandet år efter fotogaferingen, før vi blev kontaktet af journalisten, Marian Steffensen. Hun er særdeles havekyndig og har udgivet flere havebøger og har i øvrigt planer om at lave en artikel om voes skovhave om foråret til Alt om Haven. Det bliver også spændende.

   Slet
  4. Det var da underligt, at I ikke har haft den til godkendelse, det har jeg haft med de to, der er lavet hos mig. Det var godt nok lang tid, der gik, inden hun kontaktede jer. Dvs at billederne er taget i 2013. Det er nu rarest med en der har forstand på det, det bliver spændende med en artikel i Alt om Haven.

   Slet
 9. Jeg har også lige læst Haven, og vil lige sige tillykke med den flotte artikel!
  Fantastiske billeder - hvor de virkelig har fanget den skønne efterårs stemningen i jeres have. Jeg er VILD med billederne på side 75 :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der skal stå side 73 i stedet for 75 :-)

   Slet
  2. Tusind tak, Gitte, vi er også glade for artiklen. Ved første gennemsyn syntes jeg billederne var lidt for slørede, men nu synes jeg, de giver en fin efterårsstemning. Min favorit er det med rosenstativet og Sørens er det megastore på s.70-71.

   Slet
 10. Sikke en fin artikel i HAVEN, det er altid sjovt at læse om steder som man "kender" fra blogland.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Sussi, det er også sjovt for os at se billeder fra haven, som en anden har taget. Og det er da, som om vi kender hinandens haver.

   Slet