Oktoberblomstring

I denne tid, hvor de visne blade rasler, når man går rundt i haven, og havemøblerne snart skal bringes inden døre, bliver man ganske taknemlig over at gense de planter, der blomstrer på dette sene tidspunkt.

Det er f.eks. høstkrokus/ crocus speciosus og den fyldte hvide høsttidløs, som for en gangs skyld er helt fin og ren, fordi det ikke har regnet de seneste dage.

Alpeviolen herunder har blomstret mindst en måned; men nu kan vi også nyde de flotte sølvblade.

Høststenbræk hører også årstiden til.

I tobaksblomstafdelingen sår nicotiana middendorffiana sig selv og blomstrer sent ligesom nerine.
 

Koglerne i parasoltræ/ sciadopitys verticillata er meget specielle i mine øjne. Søren har fået fortalt, at frøene er lette at så, men jeg er ikke lige i stødet til at forsøge mig med det langtidsprojekt..

Bregner har vi efterhånden rigtig mange forskellige af, og i dag har jeg valgt fire ud. De to øverste er kambregner (blechnum pinnata og chilense), mens de to nederste er en kædebregne (woodwardia unigemmata) og kobberbregne (dryopteris erythrosora). Chilense og kædebregnen er ikke 100% hårdføre, så det bliver spændende at se, om de overlever vinteren. Hvis de gør, forventer jeg, at de vokser sig store og flotte til næste år. I dag har jeg givet dem et lag kompost, og senere bliver de dækket med grangrene.

Begge disse bregner har skinnende og læderagtige blade, som jeg håber fremgår af de to nærbilleder af kædebregnen.

Vinget benved/euonymus alatus har jeg vist i et tidligere indlæg. I dag har jeg fotograferet busken i modlys, og det lille billede viser et hjørne af den, som indtil for nyligt var dækket af en vildtvoksende pileurt. Det er da utroligt, hvor vigtig lyset er for dannelsen af efterårsfarver.


NB! Bedst som jeg skulle til at uploade dette indlæg, ankom en kurer og afleverede en pakke med disse stauder:

    1 Thalictrum flavum Tukker Princess ® (Gelbblühende Wiesenraut      6,15 EUR      6,15 EUR
    3 Trollius cultorum Alabaster (Trollblume) (37747)      5,45 EUR     16,35 EUR
    3  Symphytum grandiflorum Goldsmith (Beinwell) (41928)      3,70 EUR     11,10 EUR
    1  Symphytum x uplandicum Axminster Gold (Beinwell) (49035)      4,65 EUR      4,65 EUR
    1  Pycnanthemum muticum (Grannenlose Scheinbergminze) (47667)      4,65 EUR      4,65 EUR
    1  Cimicifuga simplex White Pearl (Oktober-Silberkerze) (42599)      5,45 EUR      5,45 EUR
    2  Helenium cultorum Short'n Sassy ® (Sonnenbraut) (49089)      5,15 EUR     10,30 EUR
    2  Helenium cultorum Salsa ® (Sonnenbraut) (49356)      4,95 EUR      9,90 EUR
    1 Saxifraga cortusifolia Beni Tsukasa (Herbst-Steinbrech) (492      6,15 EUR      6,15 EUR
    1 Saxifraga cortusifolia Gelbes Monster (Herbst-Steinbrech) (4      6,15 EUR      6,15 EUR
      
Leverandøren er http://www.stauden-stade.de/

Kommentarer

 1. Spennende med plantepakke fra Tyskland. Du er så heldig som kan bestille fra hele EU! Det misunner jeg deg veldig. Eonymus skal jeg kjøpe til neste år. For en fantastisk farge det er på den!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig et privilegium at kunne handle frit i EU. Sidste år var benveden ikke helt så flot, formentlig fordi den havde det for tørt i en periode.

   Slet
 2. Wow spændende planter du har fået hjem. Flotte bregner, min høststenbræk blomstrer ikke noget særligt i år, desværre. Den vingede benved er ikke så smuk, for billetklipperne har også været i den, det er så ærgerligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver spændende at få denne stauder plantet. Jeg var ikke klar over, at billetklipperne og kan finde på at angribe benved. Ærgerligt!

   Slet
 3. Så fine ting, du har. Med min manglende viden troede jeg, at alle høsttidløs var lilla-agtige...
  Spændene pakke. Jeg har selv Axminster gold og short'n sassy og ved, at du kan glæde dig til dem.
  /Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Axminster Gold så jeg i Jeanetts have for to år siden, og Short and Sassy eller en lignende lav helenium så jeg i en åben have i år. Desuden kan jeg sagtens huske, at du havde nogle fine billeder af den i et indlæg.

   Slet
 4. Hej Marie

  Flot pakke fra en af de store i Tyskland!
  Jeg tjekkede enkelte, og fordi jeg er i Polen, fik jeg polske hits og - ja priser, det skal man passe på med... jeg tror i øvrigt ikke nogen havde alle dine bestillinger.
  Ja det er en fin årstid - både med høstblomstrende sager og løvet også farves!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Grunden til, at jeg bestilte planterne netop hos dette firma, var nemlig, at de kunne levere flest mulige stauder fra min ønskeseddel. Polen har jeg sådan set fravalgt at handle med.

   Slet
 5. Hei Marie.
  Så mye flott du har i hagen. Er helt imponert. Også at du husker navnene på alt.
  Spennende med pakke fra Tyskland.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Især bregnernes navne er ret besværlige, så det er rart at have dem på bloggen, hvor man kan slå dem op, hvis man kommer i tvivl.

   Slet
 6. Uh, det var dog et farligt sted du handler...jeg har bare slet ikke plads til stauder, så tør ikke kigge derind :)
  De crocus speciosus jeg købte i Holland sidste efterår - og som blomstrede så fint, bliver åbenbart ikke til noget i år. SÅ er det jo godt jeg har købt 6-7 andre speciosus, der endelig er begyndt at spire, de fleste af dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores speciosus lader nu også vente på sig flere steder. Dem, jeg viser, står allerforrest i et sydvendt bed. Måske dukker dine op alligevel, bare lidt forsinket. På en måde har vi for meget plads, i hvert fald skal de tre kulsukker være bunddække i skovhaven et sted, hvor der ellers kun er erantis.

   Slet
 7. Hej Marie!
  Så fint med höstcrocus. Den röda färgen på vingbenved är vacker, får notera den, vill så gärna ha vackra röda nyanser i trädgården på hösten. Trevligt med nya växter, det fanns mycket fint hos leverantören.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Om efteråret er der ikke mange buske, som kan konkurrere med benvedbuskens flotte farve. Det er også min opfattelse, at leverandøren har et stort udvalg.

   Slet
 8. Koglerne ser spændende ud. Jeg synes ikke man skal undlade at gå i gang med langtidsprojekter, når det gælder frøplanter, for det er sjovt at følge frø, der spirer. Og helt små planter kan jo også se dekorative ud. Flot høstkrokus! Det er et fint mønster, der er i de blå blade.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har bestemt en pointe med de små frøplanter. Høstkrokusen er fin, men har det svært i regnvejr, og det har vi desværre en hel del af.

   Slet
 9. Håller med om att det här härligt med Crocus och Colchicum som blommar nu. Fast krokusarna har inte visat sig hos mig ännu de brukar vara senare. Du visar 3 ormbunkar som jag gärna skulle testa här men jag vet att det inte ska gå. Fast om de klarar sig hos dig så kommer jag pröva :)

  HA det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Bregnerne skal jeg nok give status på til foråret. De har vokset rigtig fint i år, så hvis vinteren ikke bliver hård, er jeg optimistisk.

   Slet
 10. Hej Marie!

  Visst blir man glad när det plötsligt syns en färgklick i en trädgård som just nu håller på att gå in i sin vintervila. Det gröna som är kvar är inte att förakta heller och alla hostor som blivit gula drar blickarna till sig.

  Spännande innehåll i ditt paket!

  SvarSlet
  Svar
  1. Især i solskin er der masser af smukke farvekombinationer i løvet, og jeg tror desuden, at de forskellige bladformer også påvirker vores oplevelse af nuancerne.

   Slet

Send en kommentar