bær, blade, blomster, sten og mos

I køkkenhaven har vi nærmest et lille krat af glasbærbuske/ callicarpa, som jeg såede for mange år siden, nok omkring 1990, og ligesom hassel har de sat en utrolig stor mængde frugt i år. De kan ikke være fuglenes yndlingsspise, for selv de klaser, der rager op i luften, er der ikke blevet rørt ved.Bladene leverer kinesertræet/ koelreutia paniculata.

Blomsterne tilhører blå kløver/ parochetus communis.

Nogle af bladene har et fint lyst mønster.

Det er først her i oktober, at den for alvor er begyndt at blomstre. Selvom den ikke anses for at være 100% hårdfør, har jeg alligevel plantet den som et bunddække tre forskellige steder. Som krukkeplante synes jeg nemlig, den kræver for meget vanding, 

Sten og mos har at gøre med et større projekt, som jeg lige er startet på. I 2005 omlagde Søren pigstensbelægningen på gårdspladsen, og siden er den blevet fejet grundigt en eller to gange om året; det har været den pasning, der var nødvendig. I år i de seneste regnfulde måneder har der desværre bredt sig et lag af en lysegrå vækst i hjørnet af gårdspladsen, hvorfra det truer med at invadere hele gårdspladsen.  

Det er ikke mos, som vi ellers gik ud fra, men en lavart, som kaldes bægerlav. I grunden er den ganske dekorativ, men passer bedre i klitterne eller på heden end på vores gårdsplads.

Jeg er derfor gået i gang med et langskaftet lugejern og regnede i begyndelsen med, at det kun var hjørnet, der skulle renses. Nu ser det så ud til, lavet er ved at brede sig til hele gårdspladsen, så det ender nok med, at de fleste af de 200 kvadratmeter skal have en omgang.

Det er ikke sådan, at vi ikke ønsker mos i pikstensbelægningen, absolut ikke; men vi foretrækker pigsten med mos frem for mos med pigsten. De rensede pigsten ser faktisk lidt for sterile ud for min smag; men jeg er ikke i tvivl om, at lige så snart lugejernet er lagt på plads, så pibler det frem igen med mos og lav.

Kommentarer

 1. Dere i Danmark har nok mer av mose og lav enn her pga. fuktigheten fra havet. Mose er dekorativt, men det kan helt klart bli for mye.
  Fantastiske mengder med glassbær! Kan du huske om de var enkle å så?

  SvarSlet
  Svar
  1. I hvert fald synes jeg, mosset har bredt sig i år, hvor det har regnet meget. Ærlig talt husker jeg ikke, hvordan glasbær var at så, så de har sikkert ikke været specielt vanskelige. Derimod kan jeg huske, at de var længe om at vokse sig store og flotte.

   Slet
 2. Ja så kommer du ikke til at kede dig, når havesæsonen er ved at slutte. Kinesertræet ønsker jeg mig, jeg må finde det et sted, det er så flot. Hvordan ser dit tulipantræ ud, er det ikke flot nu? Jeg savner også at se din Stewartia :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør jeg ikke, nej. Tulipantræ et er kun gul indvendig, og jeg kan godt huske, at den er bagefter jeres med høstfarver. Vores stewartia er så småt ved at være der.

   Slet
 3. Hej Marie

  Jo der ser umiddelbart flot ud, men jeg forstår dig
  Luften må iøvrigt være meget ren hos dig - med denne lav...:)
  Kunne en kraftig kost ikke klare det?
  Mosset derimod kan jo på sigt helt begrave stenene.

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Kosten er desværre ikke nok; det har vi skam prøvet. En af mosserne er storslem at fjerne, mens lavet går ret nemt, fordi det lægger sig som puder oven på jorden.

   Slet
 4. Hei Marie.
  Du blir ikke arbeidsledig fremover. Vi har også mye regn, men er heldigvis ikke utsatt for så mye mose og lav som dere.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør jeg bestemt ikke. Jeg VIL være færdig inden udgangen af november.

   Slet
 5. Jeg er også vild med mos mellem pigsten og brosten. Det er en overraskelse at I har døje med bægerlav, for jeg troede, at al lav vokser langsomt.
  Vi har også den helt lille trædebregne 'minor' mellen pigsten.
  Den eneste vi er møjtrætte af er lungemos, kaldet planteskolemos. Den er skrækkelig. Bent HADER den. Det er ham, der renser.
  God arbejdslyst.
  /Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Lungemos har vi der, hvor jorden er allervådest, og der lader vi den være; men i 2017 begyndte den at invadere pigstensstierne, og det var noget så irriterende. Heldigvis hjalp tørken i 2018 på det problem. Det kan godt være, at lav vokser langsomt; men nu breder det sig lystigt.

   Slet
 6. For lidt og for meget. Mos kan være pyntelig, men for meget er ikke godt. Har du prøvet med en gasbrænder? Den brugte jeg. Ret effektiv, virkningen holdt halvdelen af sommeren. En lugning holdt knapt så længe.
  det er da fantastisk så mange glasbær der er på i år. Nogen siger at de har den "forkerte" farve til fuglende interesser sig for dem.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det med, at glasbær har den forkerte farve for fuglene, har jeg også hørt. En gasbrænder har vi desværre ikke. Det er sikkert mindre anstrengende at bruge den, end det er at bruge lugejernet.

   Slet
 7. Jeg syntes lige, at overskriften med sten og mos lød så spændende, for de to ting klæder hinanden. Men da jeg fik læst dit indlæg, kan jeg godt se, at her er arbejde til mange timer, hvis stenene skal blive mere synlige, hvad der helt sikkert vil være pænt. Vi må håbe på godt efterårsvejr, så lugearbejdet ikke bliver for surt.
  Kinesertræet ser ud til at være et smukt lille træ.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de to ting klæder hinanden. Det indbyrdes forhold skal bare passe, og det gør det ikke lige nu.14 år uden kamp er vel helt pænt, så jeg klager ikke over, at det er et sejt træk lige nu. Kinesertræet burde næsten ikke blive større.

   Slet
 8. Hej Marie!
  Både mossa och lav är fint, men på rätt plats. Till slut tar den över helt. Vi har mossa på några stenplattor som är i skuggan av ett träd, den kommer tillbaka ganska snart efter att det är putsat. Har läst att man kan strö bikarbonat där man inte vill ha mossa, men har inte provat. Glasbärsbusken är riktigt dekorativ med de lila bären. Har aldrig sett en blå klöver tidigare, så söt.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mosset er så fint sammen med sten, især i de rigtige doser, og regulære moshaver er også smukke og interessante. Glasbærrene spiller godt sammen med årstidens gyldne løvfarver.

   Slet
 9. Flotte glasbær 😀 Mange planter og træer har sat masser af frugt i år, det skyldes sikkert den tørre sommer sidste år, vi døjer noget med, at de træer vi klipper grønt i, har sat mange kogler.
  Mos kan være flot, men det er ikke så godt når det får overtaget.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også det, vi har oplevet, at der er masser af frugter og bær. Koglerne er jo dekorative, men i vejen for jer, når I skal klippe grønt til salg.

   Slet
 10. Mossa är vackert på rätt plats och rätt sort, lungmossan som gärna kommer i mina partier med fuktig jord liksom såkrukor tycker jag inte om. Men jag samlar mängder av sten som kan bli en stensättning likt er - så vackert!

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
 11. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $5,500 USD every day, for six months!

  See how it works
  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...

  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.

  Here is our price lists for the ATM CARDS:

  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address:: {Universalcardshackers@gmail.com}

  Visit our Website for more Info: https://bestblankatmcards.webs.com
  ®

  SvarSlet

Tilføj en kommentar