midtnovember

Sommetider har jeg på fornemmelsen, at min hjerne er blevet så ensporet, at jeg år efter år viser nøjagtig de samme ting på nøjagtigt det samme tidspunkt på året.  Nu har jeg tjekket nogle af mine tidligere novemberindlæg og kan gudskelov konstatere, at helt så galt står det ikke til, selvom der nødvendigvis er visse gengangere. Hydrangea serrata blue bird har jeg vist et par gange pga det lækre løv, og den mørkeste hortensia ligeså, fordi den bliver ved med at producere blomsterhoveder fulde af farve.


Rosen Louise Bugnet plejer derimod ikke at vise så flot et efterårsløv, som den gør i år.

Glasbærbusken har ofte smidt de fleste bær på dette tidspunkt; men i år bliver de hængende noget længere, sikkert på grund af al den regn, vi har fået.

Brogetbladet etagekornel/ Cornus controversa 'Variegata'  holder fast på sit lyse løv, indtil frosten gør kål på det. Når man zoomer ind, bliver de mørkerøde bladstilke meget iøjnefaldende.


Papirbarkløn/ acer griseum er flot nogle år og mindre flot andre år. Sidste år visnede den, før bladene overhovedet fik farve, mens vi er mere heldige i år.


De seneste år har lønnen blomstret og sat masser af frø, og barken kan man nyde hele året rundt.


Lungeurten (pulmonaria) herunder har fascineret mig i år. Den har sået sig selv blandt nogle livskraftige planter, men er alligevel lykkedes med at skaffe sig lys og næring nok til at vokse sig stor og flot. Kranstoppen tør åbenbart ikke lægge sine lange grene ind over den.

En enkelt blomst: clematis Freckles har sendt et par ranker  ud af drivhuset, og de er begyndt at blomstre. Det har vi også set tidligere.

Kommentarer

  1. Det er så deilig å se dine fargerike bilder. Min Cornus controversa slapp bladene så tidlig, men det har selvsagt sammenheng med tidlig frost. Veldig fine farger på Louise Bugnet!
    Frecles er i rute ser jeg :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, når frosten gør sig indtog, er det slut med mange ting i haven.

      Slet
  2. Åh, hvor er den lækker: Hydrangea serrata blue bird. Jeg får sådan en lyst til at prøve den. Men hortensiaer ER ikke meget for min tørre, skånende jord.
    Nu er roser jo ikke min spidskompetence, men jeg anede ikke, at haveroser kunne få så fine efterårsfarver. Superflot er den.
    Her har vi sol i dag. Så må den stråle ekstra flot.
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
  3. Nej, tør jord og hortensier er ikke en heldig kombination. Rosen er en rugosa type ligesom hybenrosen, og det er sikkert grunden til, at farverne bliver så flotte. Vi nyder også solen i dag. Skønt!

    SvarSlet
  4. Så er min hjerne også ensporet, jeg viser vidst det samme hvert år, det er jo det, der er i haven. Jeg glæder mig til min griseum forhåbentlig bliver tykstammet som din. Nu har vi jo flyttet den, det kan være det hjælper
    Mine glasbær sidder også på endnu.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, sådan er det jo nu engang. Jeg kan godt huske, at jeres acer stod lidt trængt ude i læbæltet. Nogle planter udvikler sig jo nu engang hurtigere end andre. Vores træ er nok godt 30 år gammelt.

      Slet
    2. Ok ja det er en anden snak, denne her er 9 år :)

      Slet
    3. Så må du væbne dig med tålmodighed igen igen.

      Slet
  5. Måske har jeg set din brogetbladet etagekornel før, men det gør ikke noget for nu lagde jeg rigtig mærke til hvor flot den er, så for min skyld må du gerne gentage hvad du engang har vist :-

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er godt at høre/ se, Lisbeth😊

      Slet
  6. Orv den er flot den hortensia. Det er altså pokkers de ikke er så glade for min halvtørre stive jord. Og etagekornellen, sikke blade, de er spændende med de røde stilke. Den må du da gerne vise flere gange, for den kan man ikke blive træt af.
    Lungeurt er sej og kan vokse næsten alle steder. Dog helst ikke i en potte har jeg opdaget. der vil den ikke, den får vist klaustrofobi.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er dejligt at få feedback på, at gentagelser på bloggen er ok. Jeg har aldrig prøvet at have lungeurt i potte, men det ville da ellers se godt ud.

      Slet
  7. Hej Marie

    tja nogen gentagelser kommer man jo nok til at lave gennem årene - men bare der er år imellem, så er det nok mest en selv der husker det. Og det er nok ofte sådan at sammenhængen og temaer ændrer sig.

    Flotte billeder fra din efterårshave - og dagfrosten lader til at holde sig væk foreløbigt.

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har du fuldstændig ret i, og det er en meget mere positivt måde at anskue gentagelserne på. Det er en sjov udfordring at identificere motiverne i efterårshavens kaos.

      Slet
  8. Hei Marie.
    Vi som leser blogger husker ikke om det er nytt en viser eller ikke.
    Flotte bilder fra hagen. Her har frost og snø gjort at det er ikke så mye å se på.
    Fin dag til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, måske er det kun bloggeren selv, der kan huske det🙂 Frost og sne kan hurtigt lukke haven ned.

      Slet
  9. Jeg tænker også om min egen haveblog, at der kommer mange gentagelser. Men hvad gør det, haven gentager jo også sig selv. Tænk på med hvilken forventning man imødeser de første vintergækker. Det gør jo ikke noget, at man mange, mange gange tidligere har oplevet deres komme.
    Smuk billede af Louise Bugnet - den har det flotteste efterårsløv.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Man skal i hvert fald først og fremmest selv have det godt med gentagelserne, og Karsten har jo ret i, at temaet eller formålet med dem sjældent er det samme fra indlæg til indlæg.

      Slet
  10. Hej Marie!
    Din hortensia är riktigt vacker, både bladen och blommorna har en ovanlig färg. Glasbärsbusken är vacker med de lila bären, du har många vackra växter. Du får gärna visa dem igen, det gör absolut inget. Hos mig blir det repris på repris.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Marika. Gentagelser og repriser er nok simpelthen uundgåelige, når man har en haveblog, der følger årets gang.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring