"Skønheden ligger i fortiden" ???

Torsdag aften så jeg programmet Fremtidens Drømmehaver - den unikke have  på DRK, og især den første tredjedel med Peter Wibroe gav mig noget stof til eftertanke. Hans kæmpestore, private have passer perfekt ind i programmet og temaet; det er sin drømmehave, han har skabt, og den er ganske unik her i landet og formentlig også i Norden.
Rummet Exillion
Som tidligere reklamemand er Peter Wibroe glad for slogans, og som overskrift for sin proces med at skabe  sit haveunivers  med det humoristiske navn Exillion (han er gået i æstetisk eksil i haven) bruger han med en omskrivning af Proust udtrykket "jagten på den forsvundne skønhed".  Også Einstein bliver citeret, når Wibroe hævder, at fantasi og forestillingsevne er vigtigere end viden. Lidt viden om havekunstens historie må manden dog vist alligevel have:-}
IMG_3848_hugejpg

Jeg kunne godt have ønsket, at Flemming Møldrup havde forsøgt at bore lidt i disse glatte slogans, og måske var det i virkeligheden det, som Peter Wibroe selv  lagde op til, ligesom jeg tror, at hans bemærkning om, at flere af de klassiske figurer og vandkunster såmænd er købt i Skive for ikke ret mange år siden, i virkeligheden skulle provokere  til en dybere diskussion af æstetik og havekunst. Når han ikke tåler menneskeskabt grimhed, hvad tænker han så på i havesammenhæng? Det kunne have været godt med nogle eksempler, når han sådan affærdiger nutidens havekunst som noget ragelse.



Med billedet herover er vi flyttet til Skive, hvor dette sceneri leder frem til en bro over Skive Å. I modsætning til Exillion er det et meget nutidigt sceneri med de rustne jernplader, betonstolper  og beplantningen, som er inspireret af tidens præriestil.

Når man går ud på broen og kigger mod nord, er det Gl. Skivehus, byens ældste bygning, der fanger blikket. Ren idyl med det stråtækte hus, der spejler sig i åen. Fortidens skønhed!


Mod syd er udsigten mere industrielt præget, og kommunen har konstrueret et åbent opholdsområde ned til åen bygget op i beton.

Lidt længere oppe på åbredden er der beplantninger indrammet af betonkanter, og igen er det præriestilen, man har har holdt sig til.

Mens Wibroe i sit imponerende haveanlæg forsøger at fastholde en skønhed, der efter hans mening er gået tabt, har man i Skive netop holdt sig til tidens udtryksform, og personligt er jeg ikke i tvivl om, at jeg foretrækker det sidste.  Omend i meget beskedent målestok minder det mig om The High Line i New York, hvor man netop ved at acceptere byens industrielle fortid og kombinere det med tidens havestil har skabt et smukt og rekreativt område for byens beboere. I det andet program af Fremtidens Drømmehaver præsenterer man ligeledes en kæmpestor, offentlig park i byen Duisburg, som er anlagt hvor der før i tiden var et stålværk. Her antager værkets forladte bygninger og maskiner i mine øjne en helt speciel og meget grafisk skønhed. Så, nej, skønheden ligger ikke KUN i fortiden.

Et spørgsmål til sidst til læseren af dette indlæg: Hvorfor har man åbnet op ind til Flügger skiltet, som man kan se herunder? 
1. Har Flügger bestukket stadsgartneren?
2. Har man villet fremhæve anlæggets placering midt i en aktiv handelsby?
3. Har man simpelthen overset skiltet?

Kommentarer

  1. Det var et nydelige hageanlegg du viser først. Formklipte trær passer så fint til det flotte huset. Et virkelig drømmested!
    Fremtudebs gager er jeg ikke like begeistret for må jeg innrømme. Jeg tror de må ha oversett Flügerskiltet, for det virker totalt malplassert 😉

    SvarSlet
    Svar
    1. Mon ikke din tablet mente fremtidens haver? Smag og behag er forskellig, heldigvis.

      Slet
    2. Fremtidens hager mente jeg selvsagt :)

      Slet
  2. Jadu... ..man har nog varit så fokuserad på att det skulle vara en varierad linje att man missat skylten. Men visst blev det ironiskt. Det hade varit skönare att stänga den världen ute upplever jag. Och precis som du föredrag jag det sista. Jag kan beundra tekniskt det som finns i trädgårdar som den första men det kan aldrig kännas som en trädgård jag kan trivas i. Det är ju i och för sig bra att veta :)

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg deler fuldstændig din opfattelse af Exillion. Et besøg med fordybelse ville være en stor oplevelse, er jeg sikker på; heller ikke jeg kunne tænke mig at bo og trives der.

      Slet
  3. Det var et spændende indlæg Marie! Det giver lidt føde til hjernen, omkring det at skønheden ligger i fortiden. Det eneste jeg kan er at oversætte det til den storhed der var, det at der blev gjort en dyd ud af tingene-fordi det ikke var en køb og smid væk tid. Den tid er vist også ved at være brugt op;-) Ser tanken om at skønheden ligger i fortiden=fordybelse/tid!
    Til spørgsmålet tror jeg det er nr 2: man har villet fremhæve anlæggets placering midt i en aktiv handelsby.
    God lørdag hilsen Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Interessant at du kæder fortidens skønhed sammen med fordybelse. Det er lige præcis sådan, Peter Wibroe fortæller, at han bruger haven.

      Slet
  4. Jeg så også udsendelsen og synes, det var en vældig flot have, Peter Wibroe har lavet, sikken et arbejde, han har med at klippe, men mon ikke han kan gøre det med en cigaret i munden, det stødte mig lidt så meget han røg, men det er jo hans problem :) jeg kunne godt lide hans tilgang til haven og roen.
    Det er spændende at følge Flemming Møldrups udsendelser, men meget forstand på haver, har han nu ikke.
    Det sidste billede er ret fint, men hvorfor Flügger skulle med er svært at vide. Skive er en fin by, jeg har kommet der en del for ca. 30-40 år siden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis jeg ejede Peter Wibroes have, ville jeg ikke have et eneste roligt øjeblik. Der ville altid være en kvist, som vendte forkert eller var blevet for lang, så saksen ville være i brug ustandseligt. Mens jeg så interviewet, kunne jeg ikke abstrahere fra en bule på en formklippet taks bagved Wibroe, lidt ligesom en dug eller et tæppe, der skal glattes ud. Så besøg, ja tak, leve der, nej tak😊

      Slet
    2. Helt enig - jeg så også bulen.

      Slet
  5. Hej Marie

    Nej "Skønheden ligger i fortiden" bliver aldrig mit motto. Men man må dog imponeres over Peter Wibroes have, og personen virker også særdeles sympatisk, klog og spændende. Godt med klare udsagt der kan provokere!
    Ja disse highline inspirerede anlæg ser man efterhånden de mest overraskende steder. den længste jeg har set er den indre strandpromenade mellem Świnoujście i Polen og grænsen til Tyskland.
    Jeg tror skrivebords arkitekterne har overset skiltet.

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, det er alt for pessimistisk en attitude. En humoristisk provocateur er han bestemt også. Der noget forfriskende og livsbekræftende over disse highline anlæg, som du kalder dem.

      Slet
  6. Jeg var helt vild med Wibroes gåen-all-in, og jeg synes, han havde stor og interessant viden om fortidens haver - og andre ting. Om skønheden ligger i fortiden eller ej er nok ikke eksakt videnskab, men en personlig holdning. Jeg kunne i hvert fald godt lide haven, omend jeg ikke selv ville lave den sådan. Men jeg gad virkelig godt besøge den og sidde i skyggen under den hvide Wisteria og nyde udsynet. Faktisk har jeg boet ikke langt derfra, og vi gik jævnligt tur forbi og skævede lidt diskret og meget nysgerrigt ind gennem porten, for vi vidste godt, at der foregik noget særligt derinde.
    Hans punchlineres kunne jeg god lide. Jeg skyndte mig endda at optage genudsendelsen for at kunne gense og genhøre, og næste gang vil jeg tænke på, om Møldrup burde have fanget og boret i noget.
    Skives åløb og amerikanske præriebeplantning er også smuk - ligesom Duisburg, hvor jeg dog syntes, at de visse steder havde bevaret lidt for meget af bygningerne. Men hvor var det spændende. Her lå skønheden måske i fortiden.
    Er hegnets afskæring mon ikke bare en praktisk anordning, fordi en lokal virksomhed uhindret skal have lov at vise sit skilt. Morsom detalje, du har fanget.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er rigtig fint med en lang kommentar. Ja, Peter Wibroe er en spændende person og hans haveunivers ligeså. Sjovt nok var den hvide wisteria min yndlingsplante, sikkert fordi den var en af de få, der ikke var formklippet. I Duisburg projektet var det også fascinerende at se, at slagger fik lov til at blive liggende. Så indrettede man beplantningen efter det. Umiddelbart tror jeg faktisk, at arkitekterne simpelthen har overset firmaskiltet.

      Slet
  7. Mon ikke hegnet først er blevet sat op, og så har malerfirmaet bagefter fundet ud af, at her var et godt sted til et reklameskilt?
    Det er godt haver er forskellige. Wibroe har skabt en flot have, som han sikkert trives i.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis du har ret, så er det smart tænkt af firmaet. Der er ingen tvivl om, at Peter Wibroe trives i sin have og sit palæ og ikke kunne tænke sig at bo noget andet sted.

      Slet
  8. Hej Marie!
    Trädgården är en fin visningsträdgård, men sedan skulle man längta hem igen. Tittade på filmen en stund, men förstår inte språket tillräckligt bra, sittplatsen vid Wisterian såg skön ut. Det gamla korsvirkeshuset vid vattnet är vackert. Visst är det härligt att vi har olika smak och trivs i olika miljöer, inget behöver vara rätt eller fel.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Netop. Derfor kan jeg heller ikke acceptere udsagnet om, at skønheden udelukkende ligger i fortiden. Vores sprogforskelle kan godt gøre kommunikationen vanskelig, også TV mediets envejskommunikation.

      Slet
  9. Wiebroes have er flot og designet. Men ikke lige mig, jo at besøge den og kikke, men ikke at bo der. den er for korrekt.
    Jeg har set de haveudsendelser med Møldrup, og ja det er ikke meget haveviden han har. men de er faktisk ret spændende alligevel. og hvad jeg især godt kan lide, de "sapper" ikke frem og tilbage, men bevæger sig i et roligt tempo, så man kan nå at følge med.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes heller ikke, det gør så meget, at hans haveviden nok er ret begrænset. Som livsstilsekspert ser han jo på havetrends i stil med andre samfundstrends, og det synes jeg godt kan være en forfriskende vinkel at se tingene ud fra.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring