en våd julisøndag


Hvis man har valgt at holde campingferie i Danmark, bander man sikkert over dagens regnvejr, mens jeg nyder tanken om, at planterne får en tiltrængt tår over tørsten. Desuden nyder jeg tanken om, at jeg i går fik beskåret og nusset rosenbuskene, som stort set er færdige med årets blomstring.  Det er ikke ligefrem et job, jeg er vild med.

I tirsdags trakterede jeg mig selv til en mindre udflugt til tre forskellige plantehandler mest for afveksling og uden en egentlig indkøbsseddel. På forhånd frygtede jeg, at der ville være uimodståelige fristelser i form af flotte splhatte. Solhatte var der; men alle tre steder var der tale om nogle miserable, halvvisne planter, som fyldte potten ud til bristepunktet, så de måtte være umulige at vande, hvilket de bestemt også bar præg af.

Herhjemme i haven har vi tre forskellige, som jeg alle tre har sået. Den ældste og frodigste er Green Twister, som har vist sig at være en særdeles holdbar staude. 

Nummer to er den traditionelle hvide, som vi også har gode erfaringer med.  Den sidste er en traditionel pink blomst med mørk midte, som dog ikke er helt udsprunget endnu. Alle frø har jeg købt hos det tyske frøfirma Jelitto, og til næste år vil jeg prøve, om deres gule blanding Mellow Yellows mon er lige så stabil som de andre.

I staudebedet har aconitum pink sensation blomstret en måneds tid, og som billederne viser, er blomsterne stadigvæk friske og ikke spor visne. Det er en køn, men ikke særlig udbredt staude, som ikke skal støttes, og som bliver omkring en meter høj. 

I krukken her står en lille oliven, som i år har selskab af den klatrende aconitum Red Wine. Det er en frøplante fra sidste år, som jeg helt havde svedt ud, at jeg havde plantet i krukken. Sådan kan man give sig selv små, behagelige overrraskelser 😊


Dagliljer/ hemerocallis var jeg en overgang ret optaget af, men det har forandret sig. Den ene grund til det er galmiden, som jeg synes breder sig for vildt. Den anden er deres vækstform, som for de flestes vedkommende er for kompakt efter min smag, og den tredje grund er, at jeg ikke har lyst til at fjerne visne blomster hver dag og heller ikke har lyst til at se på visne blomster. 
Alligevel har jeg anskaffet en ny for tre år siden, og i år blomstrer den endelig. Blomsten sidder forholdsvis højt, så planten virker derfor ikke kompakt, blomsterformen er lidt speciel og kaldes cascade, og så har planten det specielle navn Dances with Giraffes. Den glæder jeg mig til at følge trods mine forbehold.

En yndlingsplante er lige sprunget ud, nemlig  Roguchi, en af de små, blå og ikke klatrende klematis.

På min før omtalte udflugt fandt jeg clematis aromatica, som hører til den samme gruppe af klematis, og som navnet antyder, er den særdeles velduftende. Det var tanken, at den skulle blomstre oppe i parasollen; men jeg er bange for, at det kommer til at knibe, i hvert fald i år.


Kommentarer

 1. Flotte solhatte du har.. jeg holder osse meget af dem, men jeg "regner" dem som 2 årige. jeg samler frø hvert år og sår, fordi de holder ikke ret mange år her i haven. den er nok for tæt. Så jeg nøjes med de pink.
  Sød venusvogn-aconitum, den kendte jeg ikke.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nok en god idé at tage frø, hvis man vil sikre sig at have solhat hvert år. Nej, den lyserøde venusvogn er generelt ikke særligt kendt.

   Slet
 2. Jeg sådde også Green Twister i fjor etter å ha sett dine året før. Det er en pen solhatt, ja. Grønt og rosa passer godt i sammen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Forhåbentligt havde du held med såningen. Den sår faktisk sig selv, kan jeg konstatere.

   Slet
 3. Med så flotte solhatte er der ingen grund til at købe nogle halvvisne eksemplarer, de er rigtig fine, og du kan jo selv. Jeg er så heldig, at mine sår sig selv, de er ikke specielle som sådan, men for mig er solhatte specielle :) Jeg ville også hellere bruge penge på den fine clematis aromatica, mon den ikke ad åre når højere op. Jeg har mange dagliljer, dem bruger jeg meget tid på hver dag, jeg kan godt forstå, at du er lidt træt af dem og af galmiderne, de er godt nok slemme. Vi må håber, de holder sig fra Dances with Giraffes.

  SvarSlet
 4. Hellere nogle sunde og frodige solhatte end nogle mere specielle, som ikke overlever ret længe. Det er bestemt også min holdning. Det er præcis det, der er problemet - dagliljerne er efterhånden blevet for arbejdskrævende. Der er ikke andre dagliljer i det bed, hvor den nye står. Måske beskytter det den i en vis grad. Det håber jeg i hvert fald.

  SvarSlet
 5. Hej Marie

  Ja den er flot din 'Pink Sensation', den bliver nogen steder anset for at være en Aconitum × cammarum, der skulle være et kryds mellem Aconitum carmichaelii og A. napellus og selektionen skulle være foretaget af Piet Oudolf.....
  En fin elegant sag, så er 'Red Wine' mere hovedpersonen, der i krukken:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en vellykket krydsning, synes jeg. Dels er farven fin og usædvanlig for en aconitum, dels er væksten kortere og mere stiv end de fleste andre aconitum, som kan være ret tilbøjelige til at vælte. Også i mine øjne er slyngplanten gået hen og blevet hovedpersonen.

   Slet
 6. Her gjorde regnen også godt - og nu skinner solen jo igen! Smukke solhat du viser - jeg har kun Magnus (som jeg også selv har sået) og en lille hvid. Så fin aconitum pink sensation er!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er skønt at arbejde i haven i dag, hvor jorden er fugtig, og solen skinner. Jeg tror, jeg vil følge Gunvors eksempel og tage frø hvert år. Solhattene er jo enormt flotte i store grupper.

   Slet
 7. Hei Marie.
  Flotte solhatter du viser. Her er de ikke i blomst enda. Hvorfor kjøpe noen som ikke ser bra ut?. Det er jo å lure oss forbrukere. Solhatter er flotte i store grupper. Det har jeg dessverre ikke plass til her.
  God ny uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er svært at forestille sig, at de kan sælge sådan nogle miserable solhatte. Men når de er friske og frodige, ser de jo fantastisk ud.

   Slet
 8. Det var et par fine aconitum. Jeg har lige købt en lysegul, men den bliver spist af snegle - det troede jeg ikke, de blev. Gør dine det?
  Duftende klematis... det lyder fantastisk.
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Aconitum synes jeg ikke er specielt udsat for snegleangreb, og vi har ellers masser af snegle i år. Duften stammer fra den ene af de to klematis, der er blevet krydset, mens blomsterfarven og vækstformen stammer fra den anden. Alt i alt et godt resultat, synes jeg.

   Slet
 9. Hej Marie!
  Vilket härligt inlägg, med fina växter. Solhattar har jag sått med framgång, blir alltid lika glad då det lyckas. Nu står de flesta i knopp ännu. Den rosa stormhatten är så vacker, och Red Wine står på önskelistan. Vilket fint stativ, finns det att köpa eller är det maken som skapat.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Såning er uden tvivl den sikreste måde at få succes med solhat. Stativet er købt. Det viste sig at være ganske besværligt at få stangen til at stå lodret, men bortset fra det er vi godt tilfredse med stativet.

   Slet
 10. Pink Sensation - så vacker!! Jag älskar stormhattar och samlar men den har jag inte sett förut. Dagliljorna känner jag lite samma inför. Kanske för jag sett några trädgårdar som varit ensidigt planterade med dagliljor och det blir fort trist.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nemlig. Dagliljernes blomster er aldeles nydelige, men selve planterne virker ensformige.

   Slet
 11. Jeg er også vild med den lyserøde Aconitum - mon du har vist den før? Jeg genkendte den som en plante jeg tidligere har tænkt på at anskaffe, men havde glemt alt om.
  Den blå/violette udgave bliver næsten alt for høj hos os.
  Solhatte er svære, synes jeg- har prøvet utallige i mine tidlige blogår, men har droppet det. Kun Magnus i et bed og en hvid i en krukke har vi nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, jeg har vist den lyserøde aconitum et par gange før. De blå sommerblomstrende aconitum er enormt høje i år. Det er ærgerligt, at solhat er så besværlig at få til at trives, for den er jo utroligt køn i alle afskygninger, dog med undtagelse af nogle meget aparte udseende fyldte sorter, som ind imellem dukker op på markedet.

   Slet

Tilføj en kommentar