Væmmeligt vejr



Blæst og regn får man hurtigt nok af, nok især fordi man ved, at efteråret ellers kan være noget så smukt og behageligt. 
På en måde befinder vi os i et vadested mellem to vækstsæsoner. I  skovhaven har  clematis rehderiana gang i sin efterårsblomstring,  samtidig med at clematis Freckles er begyndt på sin vinterditto i drivhuset.


Blå kløver/ parochetus communis såede jeg for 6-7 år siden og behandlede den de første år, som om den var en sart skabning, der skulle beskyttes og værnes om. Det har vist sig, at den trives fint i vores klima og faktisk breder sig ganske meget. Et minus er, at blomstringen er temmelig spredt, og min teori er, at planten får for meget næring og derfor danner mange flere blade end blomster. Derfor vil jeg flytte en luns af den til et sted, hvor den kommer på smalkost.


Det er planen at klippe buskroserne ned til ca. 70 cm; men de Recht og Rosa Mundi leverer stadigvæk en spredt blomstring, så dem nænner jeg ikke at klippe ned.

Mange hosta bliver allerede tidligt om efteråret til en farveløs dynge på jorden, men det gælder heldigvis ikke dem allesammen. 


Cementkarret på det næste billede er hjemsted for tre forskellige mouse hostaer, og jeg kan se, der er god plads til en fjerde.

Kædebregnen dukkede op i år efter at have ligget i hi hele sidste år, og nu sætter den oven i købet et nyt blad an her allersidst på sæsonen. Bregner kan nu noget helt særligt, når de ruller et nyt blad ud.


Woodwardia unigemmata


Da vi havde havegæster i sidste uge, rodede jeg rundt i navnet på denne lyngplante. Det er sjovt at sammenligne dens oktoberblomstring med blomstringen i starten af august. Det er imponerende, at den kan blomstre så længe, men også tydeligt, at farven er blegnet.
phylliopsis Mermaid

Cyclamen cilicium er efterårsblomstrende og tåler kulde; men vores regnfyldte vintermåneder er den ikke vild med. Derfor vokser den i en potte.

Indkørslen er for tiden der, hvor vi skal gå hen, hvis vi vil se efterårsfarver. 

Kommentarer

  1. Du har da alltid så mye fint å vise frem, Marie. Selv om været er vemmelig, så lyser dine blomster selv i grått vær. Her har det vært snø og sludd i dag, og ut i neste uke kommer vinteren ser det ut som. Det var en vakker liten cyclamen du viser der. Nei, regn om vinteren liker de nok ikke nei. Flotte høstfarger hos deg 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh nej, Marit. Det lyder, som om vinteren venter lige om hjørnet. Det er så ærgerligt at plante cyclamen ud bare for at se dem rådne væk i vinterregnen. Mange blade er blæst væk, men heldigvis er der stadigvæk nogle tilbage med høstfarver.

      Slet
  2. Herligt med blomster stadig i haven. Skøn blå farve den fine blå kløver har.
    Ja der er stor forskel på hosta. Nogle af mine er osse er stadig fine grønne, andre lyser gule, og andre er bare slatne. De er meget flotte dem du viser.
    Blomst i Rosa Mundi? jeg troede den var engangs blomstrene. Min er da. De Recht har blomster som det passer den. Hele året somme tider.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Blomster er der heldigvis endnu, men meget mere spredt end i foråret og sommeren. De to roser har småblomstret om efteråret de seneste år, selvom de anses for engangsblomstrende. Det er da hyggeligt.

      Slet
  3. Åh ja og det ser stadig smukt ud. Hvor var vi dog heldige med vejret i tirsdags, heldigvis havde vi solskin. Nu vil vi gerne en tur til Samsø, men hele weekenden skal det regne næsten uafbrudt, så er der ikke noget ved det. Så vi må glæde os over vores fine tur op til jer. Vi kan desværre ikke tage til Samsø på en hverdag, da vi først kan komme hjem 18.15, så bliver det for lang en dag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, vi var utroligt heldige med vejret i tirsdags. Vi kommer ikke uden om, at det er besværligt at være afhængig af færgetider. Så kan man blive nødt til at lave ubehagelige kompromisser med planlægningen.

      Slet
  4. Det er de små og 'hyggelige' blomster der giver efteråret farve hos dig ser det ud til, og de er jo så fine allesammen hvad enten de vokser i jorden, potter eller vikler sig rundt i buskadset. Den blå kløver er meget skøn, men det kan da nok være den skal sultes lidt. Kløver binder jo kvælstof selv. Bregner er jeg helt pjattet med. Dem kan man ikke få for mange af, og når de ruller sig ud er det altid en fornøjelse, men Hosta er også skønne.
    Dit sidste billede er jo sådan efteråret skal se ud!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har vist ret i, at det er småblomster, der dominerer i indlægget i dag. Hosta kan være skønne, ja, men egentlig synes jeg, deres sæson er alt for kort. De er sene til at komme i gang, og ved den første frost splatter de helt sammen. Mange bregner har man derimod glæde af nærmest hele året rundt.

      Slet
  5. Hej Marie,
    Dejligt at du tog os med en tur rundt i haven, hvor der stadig er meget at se. Jeg kan godt forstå du ikke nænner at klippe roserne ned. Der er så mange flotte farver hos dig, det er ikke startet hos mig endnu.
    Jeg har lige nydt en skøn æblecrumble med æbler fra jeres have, mange tak! Jeg har ikke været i stand til at finde en grønkålsbregne, ved du hvor man kan købe den?
    God weekend til jer.
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Først grønkålsbregnen: Dens rigtige navn er athyrium filix - femina 'Caput - Medusae', og jeg tvivler på, at du kan købe den nogen steder. Jeg vil foreslå, at du enten henter en bid af vores, eller at vi tager den med, når vi forhåbentligt skal besøge din skov til foråret. Vi har en fætter til den, som hedder dre's dagger, og som også er ret speciel.
      Farverne kommer nok senere inde i en skovmæssig beplantning. Dejligt at æblerne blev til en lækker kage i stedet for at blive smidt på komposten.

      Slet
  6. Dejlige farver i din have her sidst på sæsonen. Hvis den blå kløver kan lide smalkost, er den måske lige noget til min have! Sikke flotte efterårsfarver ved indkørslen. Lækkert at løvet bliver hængende lidt endnu.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, efterårets farver kan sagtens konkurrere med forår og sommer, men i en helt anden stil.

      Slet
  7. Hvor er det smukt med alle efterårsfarverne ved jeres indkørsel. Det må være en dejlig modtagelse at få, når I kommer hjem. Jeg gik en tur forleden og blev helt trist til mode ved synet af flere forhaver, hvor der ikke findes andet end mørkegrå granitskærver.
    Der er mange fantastiske kunstværker i naturen, og det sammenrullede bregneblad er et af dem.
    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. De japanske lygter breder sig nææsten for meget i indkørslen,men de er så dekorative i alle deres forskellige faser, og så er de lette at hive op. Bregnebladet er netop et af naturens kunstværker.

      Slet
  8. Hej Marie!
    Hösten brukar vara så fin med soliga krispiga dagar, men det har varit mycket blåst och regn. Din trädgård bjuder på mycket fint, blev hänförd av den blåa klövern, så vacker och oväntat med den blåa färgen. Vilka praktexemplar av gröna fina Hosta, hos mig har de gulnat. En härlig bild du avslutar ditt inlägg med.
    Trevlig helg /Marika

    SvarSlet
  9. Her vi haft lidt af det hele vejrmæssigt, og der bliver færre og færre blomster, samtidig med at flere og flere blade blæser ned. Med andre ord er det blevet efterår.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Forventning og utålmodighed

En våd og kold rundtur.

plantetid