Et sidste skud i oktoberbøssen

I dag øsregner det, og jeg tvivler på, at det overhovedet når at blive lyst. Græsplænen er ved at være dækket af blade, og brændeovnen buldrer. Sommertiden er endegyldigt slut. Igen en perfekt dag at tilbringe foran skærmen.

På det første billede er det blåbær og fligetbladet bøg, der lyser op. Lidt derfra er gunneraen stadigvæk grøn. Den plejer ikke at få interessante høstfarver; men når man kigger ind under skørterne, lyser de nye, rustfarvede skud alligevel op.


Ved indkørslen er det nogle afblomstrede liljer, der både lyser op og giver noget struktur, og i nærheden er det en gulbroget kornel, som i år har udviklet flotte efterårsfarver.


I vores "varme" bed blomstrer disse tre ferskenfarvede planter stadigvæk. Det er rosen Pirouette, dahliaen Labyrinth og krydsningen digiplexis. Den sidstnævnte overvintrer muligvis, men det klogeste er nok at grave den op. Så kan de tulipaner, jeg har købt i samme nuancer, overtage pladsen.

Jeg har i flere år forsøgt at få mørklilla blomster som for eksempel salvien caradonna til at trives i bedet, men uden held - desværre; for kombinationen af ferskenfarvet og mørklilla er superb i mine øjne. I bedet overfor er der stadigvæk blomster i den mørkeste af vores hortensier, og jeg bilder mig ind, at den faktisk spiller sammen med de ferskenfarvede blomster i det andet bed, så jeg alligevel opnår lidt af den ønskede kombination.

I det hele taget har hortensierne et flot efterårsløv. Bluebird  har frøstande, mørkt  efterårsløv og friske blomster - lidt af det hele.
 
Rhododendron radicans mener jeg ikke plejer at få høstfarver i samme omfang som i år. Regnen mætter sikkert også farven, så den fremstår specielt intens.

En af mine yndlingsstauder om efteråret er oktoberstormhat. Også varianten Cloudy med blåhvide blomster er fin.

Jeg slutter af med sensommerbedet, hvor elefantgræsset Dronning Ingrid dominerer i forgrunden, og papirbarkslønnen i baggrunden er begyndt at få efterårsfarver.

Kommentarer

  1. Regnet som er hos deg nå er på vei opp til meg men da vil det kanskje komme som snø. Det er fint at du finner frem høstbilder fra hagen og dine hortensia har så flotte blader som er våte av regnet. Det er mange gule blader blant staudene hos deg, og de lyser så fint opp selv om det er dårlig med lys ute i dag. Oktoberstormhatt er så fine ja.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er spændende, om regnen bliver til sne, når den når op til dig. Det gule løv lyser meget op på en mørk dag som I dag.

      Slet
  2. Hej Marie!
    Vilken vacker färg på dahlian, rosen och digiplexis. Det var en ny bekantskap, kanske jag har sett den förut men inte förstått att det är en korsning. Jag är en stor vän av digitalis, så denna får hamna på önskelistan. Blommar den hela sommaren? Håller med dig att färgkombinationen , persika och mörklila är fin ihop.
    Ha en fin söndagskväll /Hälsningar Marika

    SvarSlet
  3. Digiplexis købte jeg på et plantemarked sidst I maj, og den har blomstret mere eller mindre lige siden. Forklaringen på det er vist, at den er steril og ikke sætter frø. Derfor bliver den ved med at blomstre.

    SvarSlet
  4. Dit første billede er så dejligt Marie! Det oser af hygge og god stemning, men naturligvis også gode farver og frodighed. Blomsterne er også fine, og jeg synes navnlig den mørke Hortensia er smuk. Sensommerbedet ser flot ud, og tænk du har en papirbarkløn i den størrelse. Vores har brugt 6 år på at stikke næsen lige op over hækken, så der er et stykke vej endnu før den kan udfylde rollen som hus-træ mod vejen:-)

    Et sidste skud - men sikke et!
    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sikkert det lille bjælkehus, der skaber hyggestemningen i det første billede. De mørke hortensiablade synes jeg også er smukke, og det bliver ikke mindre af, at regnen får dem til at skinne. Vores papirbarkløn stod også i stampe i en del år. Det bliver et flot træ ud mod vejen.

      Slet
  5. Skønne efterårsbilleder. Dem der påstår efteråret er kedeligt, burde ha nye briller. Jeg elsker efteråret med dets farver, sol og regn og rusk.
    Den bjælkehytte husker jeg. Det må da være en skøn legeplads for evt. børnebørn??
    Den ser fin og sart ud det digetalis kryds. Spændende hvor vinterfast den er.
    Og hortensia har da en ekstra blomstring med de flotte blade. Utroligt de er så gode trods den tørke i sommers. Men I fik vist osse noget mere vand end os.
    Oktoberstormhat har lige den blå farve septemberhimmelen kan have. Jeg havde en engang, i flere år. Men den blomstede aldrig, så tilsidst kom den altså på kompostbunken, skøn blå eller ej.
    Spændende hvilket vejr november giver..
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din kommentar, Gunvor. Jeg er enig med dig i det, du skriver om efteråret, men de lange perioder med regn, som vi oplever heromkring, kan jeg godt undvære. Der er ingen tvivl om, at vi fik mere regn, end I gjorde, i løbet af sommeren. Faktisk har børnebørnene ikke brugt bjælkehytten ret meget, og jeg tror måske, det skyldes, at der udviklede sig et hvepsebo derinde den første sommer, og siden kom de aldrig rigtigt i gang. Det var da mærkeligt, at din oktoberstormhat ikke ville blomstre. Jeg synes, den er særdeles blomstervillig.

      Slet
  6. Godt du kiggede under gunneraens skørter - smukke nye skud! Den mørke hortensia er flot. Jeg synes ikke jeg plejer at se dem så mørke. Sensommerbedet er meget flot med træernes efterårsløv i baggrunden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der kunne også laves mange små, nye gunneraer af de fine skud. Jeg tror også, at hortensiaen er usædvanligt mørk. Det gælder om at nyde synet af sensom erbedet, for snart bliver det til en værre rodebutik, selvom elefantgræssernes blomsterstande bliver ved med at pynte.

      Slet
  7. Ja nu er der allerede kommet flere farver i haven, det er der heldigvis også i min have. Oktoberstormhat har en fin farve, desværre blev min på Samsø. Det sidste billede er selvfølgelig overdådigt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, farverne bliver ved med at udvikle sig. I dag gravede vi en stor klump af malepartus op, selvom den er flot med sine efterårsfarver Jeg vil gerne have nogle lavere græsser og stauder forrest i det bed, hvor den står, og der er en anden klump af den inde midt i bedet.

      Slet
  8. Et staselig sensommerbed!
    Jeg synes også det er gøy å ha bed med et fargetema (nesten) gjennom hele sesongen, for eksempel ferskenfarget :) Tulipaner, liljer, peoner og roser.

    SvarSlet
    Svar
    1. Faktisk hører jeg almindeligvis ikke til dem, der kører med et fast farvetema, men lige mørklilla og ferskenfarvet evt. blandet lidt med gult og orange er noget, jeg har en svaghed for.

      Slet
  9. ‘Labyrinth’ har en virkelig smuk farve, og jeg forestiller mig, at den kan harmonere med mange forskellige farver.
    Der er så flot i dit sensommerbed. Det er vildt på den gode måde.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er i virkeligheden mange forskellige farvenuancer i Labyrinth, og de bidrager allesammen til helhedsindtrykket, fordi kronbladene krøller lidt. Blomsterhovederne er forholdsvis store, men stilken knækker alligevel ikke . Den ska bestemt l gemmes👍

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Forventning og utålmodighed

En våd og kold rundtur.

Aprilblomstring