Farvel og tak, Lilian.


Stormen Lilian ramte vores lille land meget forskelligt,  og om det var stormvejr, vi oplevede, eller bare kraftigt blæsevejr, skal jeg ikke kunne sige; men faktum er, at vi har været ved at drukne i nedfaldsæbler,  at to små træer måtte lade livet, og at en del grene har skullet fjernes. Hvad æbler angår,  så ser det ud til at der går en rum tid, før de ikke længere vil give os sved på panden. 



Det ene træ, der måtte lade livet, var en 7 år gammel robinia viscosa. Vi er så heldige, at den har sået sig selv, og en af frøplanterne flyttede vi til et område af køkkenhaven,  hvor den har fået lov til at udvikle sig vildt. Nu har vi beskåret den kraftigt og ser frem til at følge dens udvikling. Den står et perfekt sted med både læ og masser af sol. Måske ender den med at blive lige så flot som den, vi så og beundrede på Asperupgård i 2016.




Det er lidt mærkeligt,  at nabotræet Himlens syv sønner gik helt fri. Dens grene er ellers ret skrøbelige, men turbulensen på gårdspladsen må være gået uden om den.



Det andet træ, der væltede, var en gulbroget kornel i skovhaven. Kronen har åbenbart været for tung i den stærke blæst. Det er måske en god idé at lade de nye skud udvikle sig til en busk i stedet for et træ.




Sensommerbedet rummer mange store stauder og græsser, men er sluppet helt uskadt. Dels ligger det i læ, og dels står planterne så tæt,  at de støtter hinanden.






Kommentarer

  1. Ja, dere fikk nok merke mer til Lillian enn vi gjorde her. Det er fryktelig å se hvilke skader vinden kan gjøre. Busker er nok bedre å ha i din hage ja. Du kan lage eplegrøt, eplemos og eplekake i lang tid fremover. Det er jo trist at det blir sånn, men været får vi ikke endret. Her er det tordenvær og kraftig regn akkurat nå.

    SvarSlet
  2. Vejret her er lummervarmt, som om vi også kunne få tordenvejr. Før i tiden var det ikke ualmindejligt her på egnen, at folk fik en efterret eller dessert, og der kunne man virkelig få brugt nogle æbler, men det gør vi stort set aldrig.

    SvarSlet
  3. Hej Marie!
    Det var en otrolig mängd äpplen. Det verkar vara ett äppelrikt år också här. Det är alltid tråkigt när träd knäcks och då grenar går av. Det tar lång tid tills det ser bra ut igen, om alls.
    Det har blåst hos oss också men inte alls som det verkar blåst hos er.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Blæsevejret varede ikke særligt længe, men var effektivt, mens det stod på 😢

      Slet
  4. Det er altid ærgerligt at miste træer til stormvejr. Her var det bare en kraftig blæst, sur at cykle i men til at være i inde i haven. Der var der nogenlunde læ. Og jeg hørte om Lille Malund, de har vist fået skader der er næsten ubærlige. Der er store forskelle i vores lille land. Jylland er mørkegrøn på kortet, herovre er det 8-9 i tørkeindex.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, vejrforskellene kan være utroligt store. Tørken, som I døjer med, har vi faktisk ikke oplevet i år.

      Slet
  5. Det var ille med epler og trær. Stormen var såvidt innom her med noen sterke vindkast. Som veltet noen tomatpotter og annet på terrassen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det ser til, at du slap billigt. Godt for dig!

      Slet
  6. Lige nu er jeg glad for, at vi ingen æbletræer har, så slipper vi da for at samle op. Det ser ud til, at det var slemt hos jer, det synes jeg også, det var her, men vi har heldigvis ingen væltede træer. Godt Himlens 7 sønner klarede den.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var ret slemt, ja. Det var held i uheld, at det ser ud til, at vi alligevel ikke helt har mistet de to træer. Æbletræerne har sat alt for mange æbler an i går, og det giver unægteligt en masse arbejde.

      Slet
  7. Jeg kan godt forstå, at æblerne giver jer sved på panden. Det er da helt vildt at stå med så mange nedfaldsæbler. Lillian var en besværlig dame, det var godt, hun forlod os igen.
    Det var godt, himlens syv sønner klarede det, for det er vel nok et fint lille træ.
    Sensommerbedet ser helt fantastisk ud. Det ser ud til at være et stort bed, hvor de store græsser rigtigt kommer til deres ret.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
  8. Vi har prøvet det før, det med at drukne I nedfaldsæbler, og det er et langt, sejt træk. Det tog tid for Himlens syv sønner at udvikle sig til et kønt træ, men nu er det fint. Der er egentligt fire stenmelsgange rundt i sensommerbedet, men de tre er utilgængelige for tiden. Sådan er årets gang i det bed.

    SvarSlet
  9. Storm Lilian really put your garden to the test! It's impressive how your late summer bed weathered the storm. Hopefully, the apples and fallen trees will be manageable soon. It’s fascinating how different plants and trees can react so variably to the same weather. Wishing you a productive cleanup and a chance to enjoy your resilient garden. Happy weekend. I just shared a new post, I invite you to check it out. Thank you. https://www.melodyjacob.com/2024/08/high-salt-diet-linked-to-higher-eczema-incidence.html

    SvarSlet
    Svar
    1. Funny that you should stumble upon my blog which is so far from your own both subject-wise and geographically.

      Slet
  10. Uha ja der var godt nok mange æbler at samle op. Ærgerlig at miste fine træer, men dejligt at I har "reserver". Forandring fryder - I bliver måske glad for kornellen som busk.

    SvarSlet
    Svar
    1. I hvert fald bliver vi nødt til at acceptere tingenes tilstand og kan lige så godt prøve at få det bedste ud af det.

      Slet
  11. Ja, der er sandelig forskel! Her var Lillian blot et mindre blæsevejr, som end ikke formåede at vælte en enkelt stol på terrassen, men det er gået hårdt ud over jer, som sommerblæst ofte gør. De mange våde blade i toppen af træerne vejer godt til. Håber I får glæde af jeres små træer på nye steder eller i nye former. Man må være 'omstillingsparat' i disse tider!
    Æblemængden er utrolig! Det har vel nærmest været som at bo i en kugleregn, hvor man bare har siddet under tag og håbet på en våbenhvile...
    Jeg nyder som altid dit flotte sensommerbed, som har en meget inspirerende virkning hver gang du viser det. Her har jeg opdaget en gyldenris vi har fået med i en potte med asters, og vakler lidt frem og tilbage: skal den have lov at leve eller ej? Tænker jeg giver den en årstid og ser hvordan det går:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
  12. Du slap for stormen, kan jeg forstå. Storm oven i tørke ville også næsten være for barskt. Da det blæste allermest, blev æbletæppet under træerne nærmest fordoblet bare på et kvarter. Vi har en lav gyldenris, som står et tørt og halvskygget sted, og den er faktisk ret så medgørlig. Pileurterne i sensommerbedet breder sig langt mere.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

plantetid

violfrøstjerner