Hvad sker der i september?


Jo, miscanthus sinensis transparent er sprunget ud,og begonia grandis evansiana ligeså. Den har fået lov til at beholde de fleste af sine frøplanter. Den må dele pladsen med en brogetbladet hakonegræs.




Dagøje/ heliopsis Bleeding Heart såede jeg sidste år, og vi syntes begge to, at den var lidt  for "sommerblomstagtig", men i år ser vi den sammen med en koreagran, som ligesom neutraliserer de stærke farver.
Abies koreana kohuts icebreaker

Så er flere af roserne er i fuld gang med deres genblomstring:
Morten Korch
Crown Princess Margareta
 Belle de Clermont
Geoff Hamilton

I dag vil jeg gerne spinde en ende om nogle af vores alunrod. De rummer allesammen gener fra håret alunrod/heuchera villosa, hvilket har givet dem store bløde blade. Den farverige Rio har desuden flotte blomsteraks, hvor den enkelte blomst ligner en lille perle på den røde stilk. 
Naboen hedder Brownies, og især i solen får dens løv en flot, grønligbrun farve. 


I skyggen er de snarere olivengrønne. Til gengæld er der mere pynt ved deres blomsteraks, især når de ses op mod en mørk baggrund. Eksperterne advarer mod at bruge frøplanter af Brownies, fordi de har en tendens til at blive rent grønne; men det har jeg nu ikke oplevet. Jeg bruger dem tværtimod jævnligt som bunddække, hvor der er behov for det.

Også heuchera caramel har noget villosa i generne. Det kan ses i formen og størrelsen på dens bløde blade, og på at den orange og gule farve er behageligt afdæmpet.

I fredags klippede jeg en hvid blåregn tilbage til 4-6 skud, som  det anbefales, og nu håber vi på omsider at se blomster i planten næste år. Blomster er der sådan set allerede, for jeg har plantet en klematis sammen med blåregnen, og den havde gemt sine blomster inde bag ved blåregnens nye, lange skud.


Kommentarer

  1. Så vakker din begonia er! Den har jeg aldri sett her. Jeg visste ikke at Morten Korch kunne remontere. Den er en flott rose. Det er morsomt å se hvor stor forskjell det er i fargen på heuchera alt etter hvor de vokser. Caramel er også så fin. Den overlever dessverre ikke her på grunn av kulden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, selvom du eksperimenterer med planternes hårdførhed, er der ingen tvivl om, at der hernede hos os er mange planter, som overvintrer ude uden problemer, men som ikke kan klare sig i dit klima.

      Slet
  2. Hej Marie!
    Så vackra rosor, riktigt fint att kunna njuta av dem i september. Alunrot är en favorit hos mig, de finns lite här och där. Vet inte om det är Caramel eller Marmalade jag har, gillar färgerna på dem, de har riktigt fina höstfärger. Blåregnet passar fint med den blåa klematisen.
    Vi har haft en varm sommardag idag igen.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
  3. Også her er der megavarmt i dag. Ja, rosernes genblomstring er uundværlig, og så kan den kompensere for det grimme løv, mange af dem har. Alunrod findes i utroligt mange forskellige versioner og kan bruges på mange forskellige måder.

    SvarSlet
  4. Sød begonia. Det ligner den Fru Høneballe sommetider viser. Den skulle være vinterfast?
    Den er lige mig, den Dagøje. Pragtfulde farver. Jeg har rudbecia Herta. den har lidt lignende farver. De passer til årstiden.
    Og alunrod er næsten osse en sensommer plante. Desværre er den ikke så vinterstabil her. Dine ser meget frodige ud.
    Forhåbentlig er det den sidste varme dag i dag, så begynder de mere "normale" temperature håber jeg. Og lidt regn. Det vi fik i tordenvejret i onsdag løb jo oven ad , så voldsomt kom det.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er nok den samme begonie, ja, og vinterfast er den bestemt, men længe om at skyde om foråret. Ja, dagøje og solhat hører september til med der gyldne farver. Det er rigti, at alunrod trives godt her i haven. Varmen i dag har været ulidelig, synes jeg.

      Slet
  5. Mine øjne faldt straks på rosen Belle de Clermont, det er et smukt billede, du har taget af den. Jeg har ikke plads til flere roser nu, men jeg savner den nu. Jeg har også en del heuchera, dem kan man ikke undvære.

    SvarSlet
    Svar
    1. Grenen med roserne var knækket af, så jeg fik en hel buket helt uden at bruge saksen.

      Slet
  6. Det er et fint billede af begoniaen og den smukke hakonegræs. Jeg ville aldrig have fundet på at plante dem sammen, men de klæder virkelig hinanden.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, gult og lyserødt er ikke en oplagt kombination, men begge planter har simpelthen vokset sig meget store og når helt sammen nu.

      Slet
  7. Så fint som begonia og hakonechloa blander sig. Bleeding heart er ret dramatisk, men da jeg har den stående sammen med flere brændte farver, lægger jeg mindre mærke til den. Heuchera har jeg ikke helt styr på. Nogle klarer sig flot i haven og andre forsvinder. Nogle vil hellere være i en krukke. Dine sorter er godt nok flotte.

    SvarSlet
  8. Ja, de to planter har vist sig at passe godt sammen. Farven på Bleeding Heart har bestemt en rigtig sensommer/efterårsfarve. Almindeligvis trives heuchera godt her i haven, mens krydsningen heucherella er anderledes upålidelig.

    SvarSlet
  9. Så flott roseblomstring! Alunrot er jeg veldig glad i. De trives godt som kantplante foran rosene. I år har selv 'Caramel' og andre i oransjetoner overlevd vinteren. De har lett for å gå ut her.
    /Irene

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, rosernes genblomstring er vigtig for septemberhaven. Mon ikke, det er klimaforandringerne, der er årsag til, at dine orange alunrod har overvintret.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

plantetid

Den er god nok -