Efterårstendenser


Efteråret er over os, og det er blevet småkoldt for hænderne på morgenrundturen. Efterårsfarverne kommer så småt , men der skal sikkert koldere nætter til, før de for alvor folder sig ud. Det gælder om at nyde alt det, der stadigvæk er i live og stadigvæk gør det til en oplevelse at færdes i haven.

Bær forbinder vi også med efteråret. Rønnebær har vi ikke selv, så jeg snuppede nogle grene til en dørkrans på min gåtur forleden.

Derimod har vi en løvfældende kristtjørn, som allerede nu står med røde bær. Sidste år var de pludseligt væk, fordi fuglene havde fået kig på dem, så i år lægger vi et grønt dug over busken, så vi også kan nyde synet af bærrene, når bladene er faldet af

Et par græsser: rørhvene/ calamagrostis Karl Foerster står næsten intakt og flot opret i år. Aksene har ellers tit en tendens til at knække. Lampepudsergræs / Pennisetum alopecuroides Hameln er efterhånden blevet en gammel plante og har ingen problemer med at overvintre på sin plads. Det kniber meget mere for de mørkbladede varianter.


I går beskar jeg åkandemagnoliaen, sådan at dens naboer stadigvæk kan få lys og vand. 

To rhododendron; Først en med blåligt løv og lilla stilke på nyskuddene. Det kreperer mig noget så frygteligt, at jeg ikke kan huske navnet.
- en time senere: det er selvfølgelig oreotrephes. Når man zoomer ind, viser det sig, at selv  blomsterknopperne også har lilla spidser. Dens oprette vækst gør godt blandt de andre, mere kugleformede små rhodododendron.


Sinogrande kan jeg sagtens huske navnet på. Den er ikke helt nem at overvintre; for de store blade tåler ikke  berøring i længere tid, så den kræver masser af plads i drivhuset.

Geoff Hamilton og Heidi Klum

Labyrinth og dagøje/ heliopsis Bleeding Heart har fundet sammen. Den farvesammensætning lykkes vist kun i naturen.

Twynings After Eight er en af de mørkløvede dahlier og en, hvis knolde er nemme at overvintre.

Parochetus communis/ blå kløver stortrives som bunddækkeplante og har bredt sig ud over et stort område. Den stammer fra fugtige egne i Asien og Afrika og har sikkert nydt al den regn, vi har fået her i løbet af året. Jeg såede den i 2017, og det er en sjov lille fætter at have til at krybe omkring.

Kommentarer

  1. Ja, høsten er helt klart kommet, Marie. Men enn så lenge er det ikke høstfarger her heller. Jeg tror ikke det har vært kaldt nok enda. Kristtjørn, er det den vi kaller kristtorn? Ilex aquifolium?
    De får røde bær her også, men de jeg har i hagen har mer taggete blader. Så fin din hvite dahlia er. Jeg liker så godt de med mørke blader.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

plantetid

Hvad sker der i september?

En flot septembersøndag

violfrøstjerner