podophyllum

Almindeligvis er man på mere sikker grund, når man bruger de latinske betegnelser frem for de danske; men med fodblad/majæble sejler de latinske betegnelser. I juni købte vi denne skinnende grønne plante under navnet dysosma versipelle; men Dan Hinkley, som virkelig er en autoritet, kalder den podophyllum pleianthum. Det er jo et mor-barn billede, hvilket er ekstra fedt, fordi planten blev plantet ud i skovhavens tørre jord, lige før tørken satte ind.


Her er den lille nye.


Når planten bliver gammel nok, vil den udvikle mørke blomsterknopper hængende under bladene.

Jeg var lidt nervøs for, om det var et fejlagtigt navn for den mest udbredte fodblad, den amerikanske podophyllum peltatum, som får fligede grønne blade og udvikler det typiske, røde majæble; men de er heldigvis meget forskellige.


Den lille anemonelignende blomst, hænger under bladene og  holder ikke ret længe .
Podophyllum peltatum

Kinesiske podophyllum versipelle er helt utrolig i de første måneder, hvor den næsten virker krybdyragtig, men bliver mere og mere afdæmpet med tiden. Det første billede er fra 14. maj og det andet fra i dag. Man tror næsten ikke, at det er den samme plante


Blomsten er mørkerød/lilla og temmelig stor, men gemt under bladene. Billedet er fra 22. juni og taget med blitz.

Dette billede er mere naturtro.

Spotty dotty er en  krydsning mellem  de to kinesiske arter delavayi and difforme. Den bliver ved med at sende nye blade op af jorden og har indtil videre bevaret sine mørke pletter. Den er nok min favorit, bl.a. fordi den er så frodig og bevarer sine farver så længe.

Dens blomst minder en del om delavayis.

Når jeg bladrer gennem forårsbillederne, bliver det klart, at fodblad ikke har en stor plads i min bevidsthed på det tidspunkt. Det er især trillium, blodurt og diverse løgplanter, jeg har fulgt - sikkert pga noget så banalt, som at deres blomster er smukke og iøjnefaldende, mens fodblad er meget mere afdæmpet. Derfor ved jeg simpelthen ikke, om vi stadigvæk har pdophyllum hexandrum chinensis, som jeg i hvert fald har et navneskilt til. Bladene bliver helt grønne med tiden, så på dette tidspunkt af året vil den ligne peltatum til forveksling. Jeg tror faktisk , bladet herunder er et efterårsblad fra den.
En evt nyanskaffelse skal være kaleidoscope, som minder om spotty dotty, men siges at beholde sit karakterisktiske mønster endnu længere ud på efteråret.

Links:
http://www.pacifichorticulture.org/articles/podophyllums-the-mayapples-of-asia-and-america-2/

http://davesgarden.com/guides/articles/view/1827/#b

http://botanicallyinclined.wordpress.com/tag/podophyllum-pleianthum/

Kommentarer

  1. Hej Marie,
    Sikke skønne specialiteter du viser. Smukke billeder. Ja må lige se dine link når jeg er færdig med at skrive på min opgave i dag. Lige nu tog jeg lige en blogpause og en kop kaffe. Sikke en masse forskellighed på Foldblad udover blomsten. Bladværket kan da noget - så de kunne være skønne at have.

    SvarSlet

Send en kommentar