søndag den 9. februar 2014

gråt, koldt og blæsende

Selvom solen bestemt ikke er en hyppig gæst, og det er hundekoldt, begynder flere og flere helleborus at springe ud - det har jeg også bemærket rundt omkring på bloggene. De 4 enkle blomster herunder er frøplanter, og selvom de røde dominerer billedet, er det sjovt at se, hvilke variationer der dukker op.


Den hvide peberbusk startede med snefnugagtige blomster, mens den nu mere danner klaser.Den lilla er langt bagefter i udviklingen.

I sandbedet kan man rigtig se detaljerne hos den enkelte vintergækplante, både hvad angår blade og blomster.Men skulle jeg vælge, så foretrækker jeg ubetinget de gode gamle vintergækker, der breder sig rundt omkring på matriklen.

                            

I sandbdet stikker disse små pæonskud op over gruset i deres potte. Det er vildarten cambessedesii fra Mallorca, som jeg ikke har kunnet få til at trives ude i haven. Nu får den chancen i en potte.


Den blomster tidligt, men kortvarigt som mange andre pæoner; men heldigvis er bladene også særdeles dekorative med den skinnende overflade og mørkerøde bagside.
Paeonia cambessedesii

20 kommentarer:

 1. Ja det er nogle smukke Helleborus du har og det er bestemt spændende, hvis det giver nye variationer. Det går jeg også og venter på.
  Det er et fint vintergæktæppe du har på vej.....Det er en spændende pæon og nogle flotte blade den har.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi går vist allesammen og venter på, at det bliver forår, og det hele eksploderer.

   Slet
 2. Gode billeder du viser af de smukke planter.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme, og god søndag aften.

   Slet
 3. Hej Marie.Meget smukke helleborus du viser.Den hvide med det limefv indre er jeg meget varm på.
  Men peberbusken er også spændende.
  Den sidste bonderose du viser har både flotte blomster og stængler.
  God søndag aften Jette  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Jette. Faktisk tror jeg ikke, jeg har set en helleborus, som ikke var smuk, og det samme gælder i grunden pæoner.

   Slet
 4. Hej Marie

  det er da super med frøplanter af Helleborus, og lidt spændende hvad der kommer, ja!
  De røde pæon spirer er et dejligt forårstegn, vinteren har vist været af de milde, jeg har stadig levende knopper på et par ITOH hybridder. Kender slet ikke den lækre lille sag fra Mallorca - bemærkelsesværdig med de røde stilke!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Sidder knopperne på dine itohhybrider oppe på stilken? Mine har også knopper, men helt nede ved jorden. Pæonen fra mallorca er faktisk en lille sag, som du skriver - bliver max 45 cm høj.

   Slet
  2. Ja flere af mine ITOH har stadig levende knopper oppe på stilken + de "normale" nede ved jorden. Sidste år var alt over jorden meget dødt på denne tid!

   Slet
  3. Spændende hvad der sker med de knopper, men det mest sandsynlige er vel desværre, at de dør.

   Slet
 5. Du bor også lunt, tror jeg, mine er ikke rigtigt i blomst endnu, kun dem jeg lige har købt :) Jeg er også spændt på at se mine frøplanter af helleborus. Dine er rigtigt fine.
  Min lilla peberbusk viser slet ikke tegn til blomstring endnu, jeg ved godt at den hvide er tidligere, men du viser en enkelt blomst på den lilla.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den lilla peberbusk har udsprungne blomster spredt rundt omkring på busken, Det er nemlig sjovt at se, hvad resultatet bliver , når det drejer sig om frøplanter. Man kan vel selv prøve at styre processen, men jeg foretrækker at lade naturen råde.

   Slet
 6. Det er spændende med de forskellige vintergækker. Jeg har en del af de gode gamle og så ser jeg frem til nogle dobbelte som jeg fik af Nette fra Nettes lille have.
  Det er dejligt med helleborus det er min favorit og jeg nyder alle varianterne der kommer ud af krydsningerne.
  Jeg er inspireret til at få flere vinterblomsterene buske:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den dobbelte er så smuk og lige så god til at formere sig som den enkelte, i hvert fald her i haven. Vinterblomster har været på min ønskeseddel i de senere år, og nu synes jeg efterhånden, vi begynder at kunne se virkningen i haven.

   Slet
 7. Det er så morsomt å se blomstring nå. Julerosene og snøklokkene dine er helt nydelige. Jeg gleder meg så inderlig til våren kommer hit også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er skønt med blomster, men jeg vil nu ikke sige, at det er vår endnu.

   Slet
 8. Du har også en gul julerose, ser jeg. Det er spændende, som de alle er forskellige fra hinanden.
  M.h.t. vintergækker, så har jeg købt lidt forskellige, men jeg er en torsk til at huske, hvor de står, så jeg opdager slet ikke, om de dukker op. Heldigvis er de almindelige også så utroligt flotte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den gule er også en frøplante - moderplanten kan ikke have været gu, for sådsn en har ikkel. Det er derfor, jeg har de mere specielle vintergækker i krukke, altså fordi ellers har det med at forsvinde for mig.

   Slet
 9. Helleborous er nu smukke :)

  KH
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig - og de næste måneder kan vi glæde os over dem i fulde drag.

   Slet