fredag den 27. marts 2015

endnu en kold martsdag


Frit. raddeana er nu en god opfindelse med kontrasten mellem de sarte blomster og de
mørke  stængler og blade.

Det er et spørgsmål om dage, før den fyldte blodurt springer ud. Det bliver fedt! Også fedt den måde  det store blad bliver brugt som gaveindpakning på.

Lupin er ikke min yndlingsblomst, selvom der findes mange smukke varianter, for jeg har et problem med de huller, der opstår i bedet, når de er afblomstrede. Versicolor herunder, som jeg såede forrige år, er en halvbuskagtig stenbedsplante, som vil komme til at hænge ud over kanten af det hævede bed, den er plantet i.

Den hvide peberbusk har haft en temmelig sporadisk blomstring i år, hvorimod den lyserøde har givet den fuld skrue.


              

I drivhuset står en stedsegrøn slægtning og venter på at blive plantet ud. Den har gule;-) blomster.

Blåaks og lærkespore


Cilpinense bliver smukkere og smukkere, jo mere den springer ud.


14 kommentarer:

 1. Lækre sager, både Fritillaria og Sanguinaria. Min dobbelte blodurt er slet ikke nået så langt, den er kun lige kommet op af jorden, den står meget i skygge, gad vide om jeg skal flytte den efter blomstring, hvis der bliver en blomstring.
  Ja nu sker der snart noget med rhodoerne, jeg har en i blomst, og flere der viser farve.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores blodurt står nok perfekt på en sydvendt, lille skråning med buske omkring til at give læ. Fritillariaen får derimod ikke voldsomt meget lys.

   Slet
 2. Mht. lupiner så plejer jeg at klippe blomsterstanden af, når de begynder at afblomstre....(og når jeg husker det!) Så begynder de nemlig atter at danne blomster - dog noget mindre blomsterstande - og man får glæde af dem endnu en gang. Måske et tip?

  SvarSlet
 3. Så vakre bilder av den fylte blodurt! De liker jeg så godt. Jeg har både den enkle og fylte, men liker aller best den fylte :)

  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. De er charmerende på hver sin måde, synes jeg.

   Slet
 4. Hej Marie

  Flot raddeana! mine første udspring sidste år kom den 28 marts. Men ikke i år, efter lifting tog jeg dem nordpå til Sverige og der er der nok en 70cm sne lige nu:

  Flot blodurt - du er længere fremme en mig også der:)

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Denne her raddeana må have tidlig blomstring indkodet i generne, for den blomstrer altid midt i marts. Jeg satte en mere sidste år, og den er slet ikke klar til at blomstre endnu. jeg spekulerer på, om du har et bestemt system i, hvilke planter du har i Sverige og hvilke i Danmark.

   Slet
  2. Nja - der er forskellige faktorer. for raddeana er det dens sårbarhed overfor kryb der æder på den. der har jeg væsentlig færre i Sverige, med en vinter der tar livet af så meget.
   Ellers er det masser af forsøg, ingen andre der så dybt i skovene prøver så varieret, Svenskere ser på deres zonekort og har på forhånd udelukket meget der faktisk lykkes for mig:)

   Slet
  3. Sådan noget som zoneinddeling og hårdførhedsvurderinger skal man helt sikkert tage med et gran salt. De helt lokale miljøforhold spiller også en stor rolle for, hvad der lykkes og ikke lykkes.

   Slet
 5. Godaften Marie.Dit store billede ad din raddeana er bare SÅ smukt.
  Og mine blodurt er da slet ikke på vej endnu.................men den står også i halvskygge.
  Du har altid så mange spændende planter at vise.............det sætter jeg stor pris på.
  Godaften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din positive kommentar, Jette. Ja, raddeana er smuk og meget anderledes de kejserkroner, der blomstrer senere på året. Men de vist i nær familie med hinanden

   Slet
 6. Jeg blir visst helt betatt av blodurten din. Så nydelig der den er i ferd med å springe ut. Den bruker virkelig bladet sitt som gavepapir!
  Riktig god påske :)

  SvarSlet