septembersol

Vejret har været helt forrygende de sidste to dage, og oven i det har jeg haft held til at knipse en (for mig) ny sommerfugl, citronsommerfuglen. Det er åbenbart kun hannen, der er tydeligt gul eller limefarvet, mens hunnens farve mere minder om kålsommerfuglen.

Anemonopsis white swan

Nøgen jomfru

Perovskia/ russisk salvie/ falsk lavendel - jeg kan bedst lide navnet perovskia (det er ikke en salvie, og den er heller ikke falsk), og jeg kan rigtig godt lide planten.

Jeg tror, den matcher alle andre farver. Hvis man ikke har en veldrænet plads i fuld sol, kan man lige så godt lade være med at investere i perovskia. Desuden har jeg lært på den hårde måde, at den ikke skal skæres tilbage for tidligt.

Ferdinand Pichard - nu kan rosa mundi ikke være med længere.

Mozart

heuchera spellbound

Allium senescens er blå i skyggen, lilla i solen.

Codonopsis har en underart (pseudocodonopsis), som alle er slyngplanter, og som jeg holder ved lige gennem såning hvert år.

Vinciflora, himal snow, forrestii, lanciflora og pilosua.

Halvmånedbedet er meget blåt i september.





Kommentarer

  1. Næh, en smuk citronsommerfugl. Sådan én har jeg vist aldrig set før. Og dit blå bed ... Jeg elsker det! Så frodigt og ... blåt :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har set citronsommerfuglen på en anden blog, men det her er første gang IRL. Frodigt og blåt, ja, og grønt.

      Slet
  2. Ja halvmånebedet er meget blåt og meget flot i september. Cirtonsommerfugl vil vi gerne have her, men det har ikke lykkedes os at se den endnu.
    Interessant oplysning om Perovskia, mit eksemplar er lidt sølle, den står nok lidt for skygget, det må jeg gøre noget ved.

    SvarSlet
    Svar
    1. Måske er den i haven, men I har bare ikke set den endnu. Jeg mener bestemt, at jeg så en guldsmedelignende flyver med rød krop sammen med citronsommerfuglen, så nu kigger jeg efter den hele tiden. Perovskia skal absolut have fuld sol for at trives.

      Slet
  3. Sikke nogle dejlige september billeder, det er nu en herlig tid.
    Tak for info om perovskia - herligt navn - jeg har længe tænkt på den, men i min lerede jord vil den så nok slet ikke trives.
    Ferdinand Picard er da en flot rose - og sentblomstrende også, det er så skønt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er en herlig tid. Vi har også leret jord, så der, hvor perovskia er plantet, har vi tilført jorden en hel del grus og sand.

      Slet
  4. Hej Marie

    Lækker Anemonopsis, og så kommer den jo dejlig sent!

    Ferdinand Pichard er mere Rosa Mundi agtig end den jeg fotograferede idag Honorine de Brabant, Hvordan er løvet og væksten - Honorine var ikke for køn....?

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er ikke særligt mange blomster i anemonopsis; men de lange stilke og de kuglerunde knopper tæller også med. Jeg kan vise Ferdinand som busk i mit næste indlæg. Løvet er pænt grønt; men jeg gav nu også busken en trimning for en måned siden, hvor jeg fjernede de kedeligste grene.

      Slet
  5. Perovskia er også det navn jeg foretrækker:) Jeg har også forsøgt med den i nogle år efterhånden - i år har den været uendelig langsom i optrækket, men jeg håber at den nu står et sted hvor den kan overleve.
    Citronsommerfuglen er et pletskud og Anemonopsis er så smuk.
    Forøvrigt er det en flot og spændende artikel om jeres have i Haven, jeg syntes nok den virkede bekendt og så slog det mig at det jo var jer:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Perovskia er ikke helt let, det vil jeg give dig ret i. Derfor undrer det mig også, at den nærmest er fast ingrediens i de fleste præriebede, man ser afbildet. Det glæder mig, at du du kunne lide artiklen.

      Slet
  6. I dag og i går hat det vært flere sitronsommerfuglen her også. Jeg visste ikke at det var de limefargede som var hannene. De har en flott farge. Nydelig bilde av Ferdinand Pichard! Det er jo det som er så bra med den, nemlig at den remonterer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har vist ekstremt mange sommerfugle i haven. I år synes jeg nu også, vi har mange, men kun en enkelt citronsommerfugl. Ferdinand Pichard er nu også en mere velformet busk end rosa mundi.

      Slet
  7. I år har jeg kun set en citronsommerfugl, og det var den 19/4 på min fødselsdag, sikke en gave:-) godt med noget information om Perovskia, som jeg købte i 13, vores "jord" er helt perfekt, og pladsen er rigtig kan jeg læse, så det må være klipningen der fejlede, var faktisk i tvivl om det skulle kaldes en busk eller en staude, men valgte at klippe efter staudemetoden, i år kommer den forsigtigt igen, er over knæhøjde, og nu er det så den skal befris for pileurt;-) lækkert blåt bed!

    SvarSlet
    Svar
    1. "Din" citronsommerfugl har nok været en anden generation end "min". Perovskia er lige præcis det, der kaldes en halvbusk, så i et mildere klima vil den ikke visne ned. Omvinteren er dens grene helt hvide eller sølvagtige og meget dekorative.

      Slet
  8. Spændene planter og flotte billeder. Jeg har selv i år prøvet at så frø af anemonopsis med blandet held, spire procenten var høj men at holde liv i de små frøplanter har været svært. Jeg har 6 - 7 stykker der stadig lever men de vokser meget langsomt. Havde den i haven for år tilbage og synes det er en meget delikat plante.

    SvarSlet
    Svar
    1. Delikat er lige ordet, hvis man ellers ser bort fra, at det er svært at undgå tørre blade. Jeg såede den fyldte form i år og har foreløbig fået to planter ud af 16 frø. Jeg håber, at flere vil spire til vinter, men det er måske lidt for usandsynligt.

      Slet
  9. Min hvide anemonopsis er afgået, jeg havde faktisk glemt den, indtil jeg så din.
    Fantastisk flot blåt bed.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jo også en undselig plante, så man kan nemt komme til at plante naboer for tæt på den, og sørger man ikke for, at den får vand nok, mistrives den jo faktisk også. Men blomsten og knopperne er bare fantastiske.

      Slet
  10. Lige lidt info om din smukke citronsommerfugl. Det er den eneste sommerfugl, der overvintrer som voksen i DK. Derfor er det den første vi ser om foråret. Den lægger æg på Tørstetræets blade, som larverne lever af til de forpupper sig. De sommerfugle vi ser nu, er den nye generation og de er rigtig flotte i farverne.
    De blå farver i haven er fantastisk flotte.
    Hilsen
    Anne Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi så den ikke i foråret, sikkert fordi vi ikke var opmærksom på den. Du har ret i, at farven er flot - man kan ikke forveksle den med kålsommerfuglen. Om lidt vil bedet begynde at ændre karakter, når løvet begynder at blive gyldent.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid