søndag den 11. marts 2018

Har jeg mon jinxet foråret?

Det kunne godt se sådan ud, for lige siden mit sidste indlæg, hvor jeg glædesstrålende omtalte og viste diverse forårstegn, har vi haft nattefrost og små snebyger nærmest hver eneste dag. Temperaturen ligger omkring frysepunktet, og i dag har der lagt sig en trist, grå dis over landskabet, så da jeg tog billeder ved firetiden, var der hverken meget lys eller farve tilbage. Alligevel oplever jeg, at hortensiaen kommer blikket i møde med sine visne blomsterstande.

I skovhaven har vi to vedbendbeklædte træer. Det mest iøjnefaldende er et ahorntræ, som en voksen vedbend/ hedera helix  arborescens totalt har sat sig på og formet helt uden menneskehjælp.

Det andet er et udgået elmetræ, som danner stativ både for en vedbend og en klatrehortensia. Vedbenden blev voksen i toppen sidste år, og jeg spekulerer på, om den anderledes form sammenlignet med den foregående mon kan skyldes, at den unge form af vedbend starter livet med at klatre opad og først breder sig ud, når den er blevet voksen. Jeg ved ikke, hvor længe vedbend er om at blive voksen, men der er i hvert fald gået ti år.


Herunder ses stammerne på de to klatreplanter - det er hortensiaen til venstre,

Lige før frosten satte ind, fik vi en brogetbladet benved flyttet væk fra sin plads ved terrassen og om i skovhaven, og allerede nu nyder vi at se, hvordan den lyser op deromme. Ganske tilfældigt er der et farvematch med bunden af erantis.


De små snebyger er vi ved at have fået nok af; men der er nu ingen tvivl om, at de kan transformere nogle triste græsser til noget ganske særligt.


22 kommentarer:

 1. Ja vi er ved at få pip af alt det sne og frost, bare det var kommet for en måned siden. Det ligner blomster på benveden. Tænk her i mørket hørte jeg solsortene synge, det smager da lidt af forår, en velkommen lyd for første gang i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi tripper for at komme til at opleve noget forår. Det er frøstande, man kan se på Vedbendvej. Solsortesang harmonerer godt nok ikke godt med det vejr, vi døjer med.

   Slet
 2. Hej Marie

  Jeg har oplevet nogen der troede blostergrenene på vedbend var en helt anden planteart - de ser også så anderledes ud.
  Nej vejret er ikke lige med os nu, men vi kan glæde os over at lyset er hastigt på vej tilbage!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ligner jo også to vidt forskellige planter, så det forstår jeg godt. Det lysner hver dag, men opleves bare ikke altid sådan.

   Slet
 3. Jeg må bare smile av snømengdene hos dere i Danmark :)
  Du har jo selv sett hvordan det er her, og det vil ingen ende ta. Først snø,og etter det bare mer kulde.
  Flott benved og erantis! Hyggelig å se farger, og noe annet enn hvitt ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ikke så underligt at du griner af vores enorme snemængder😊 Men længslen efter foråret har vi da i hvert fald til fælles.

   Slet
 4. Her kan vi nikke genkendende til vejret, men det er nu nogle smukke snebilleder:) Erantis og benved er også smukke:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hånden på hjertet, det er ikke mange dage om året, at vi har sådan et hvidt landskab, så vi burde nok ikke beklage os, men nøjes med at nyde det.

   Slet
 5. uha... gys... i har meget sne endnu ;( - vores er næsten væk nu ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vores så også her til formiddag - nu er der vand overalt.

   Slet
 6. Hej Marie!
  Ser fint ut med murgrönan som klättrat upp. Har en som kommit upp ca 80 cm på krikonträdet, får vänta länge innan den klättrat upp. Vi har fått mera snö, men nu regnar det. Fina bilder på gräset.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Igen et eksempel på, at vi må væbne os med tålmodighed. Her småregner det også, og der ligger en grå tåge - rigtig kedeligt vejr.

   Slet
 7. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 8. Hei Marie.
  Flott benved og erantis. Nå har det snødd i hele helgen. Håper at det snart tar slutt. Nå vil vi ha vår. Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hele 6 grader har vi i dag, så det begynder så småt at dufte af vår.

   Slet
 9. Ja, foråret gik vist galt af sig selv. Her har vi nu kun sne tilbage i skyggerne.
  Interessante billeder, du viser af efeu m.m. i træerne.
  Alm. efeu vokser opad, så længe den kan. Når den ikke kan komme længere, uanset højde og alder, så ændrer den form: Holder op med at sætte klatrestængler og bliver i stedet til en busk, får andre blade og begynder at blomstre. Hvis man tager stiklinger af en forbusket vedbend, der nu er en Buskvedbend, så bliver den nye plante til en busk fra start af. Men hvis man tager frø af en Buskvedbend, så bliver det en almindelig efeu, der først bliver en busk, når den ikke kan komme højere op.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for efeuinfo. Det virker umiddelbart pudsigt, at stiklinger resulterer i buske, og at frø giver klatrende efeu, men ved nærmere eftertanke giver det vel god mening.

   Slet
  2. Det undrede også mig, men det er sådan den gør... :-) Jeg luger troligt de små frøspirede planter væk under buskene.

   Slet
  3. Det kan jeg godt forstå, du gør. Ellers ville det ikke vare længe, før vedbend ville dække al jorden.

   Slet
 10. Ler lite som Marit :) Trots att det regnade inatt så ligger det kvar mer snö. Och det ska bli kallt igen. Men nånstans lär väl våren komma. Snön var väldigt vacker i gräsen.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Her til morgen er sneen helt forsvundet bortset fra nogle små klatter. Desværre vender frosten vist også tilbage her.

   Slet