ingen roser i dag

I dag vil jeg starte med et bed, som fryder mit øje mange gange dagligt, da det ligger lige op til terrassen, hvor regnvandstønden står. Nogle vil måske opleve det som rodet; men personligt holder jeg meget af  den måde, clematis durandii samler det hele på ved at lægge sine lange ranker og store blomster henover de andre planter. Den hvide er en smalbladet klokkeblomst med fyldte blomster/ campanula persicifolia alba flore pleno, som ikke kan holde sig oprejst i den blæst, der hærger for tiden. Heucheraen hedder marmelade, og de blålige buske i venstre og højre side er uldpil/ salix lanata og blå ene/ Juniperus Squamata ”Blue Star”.



Det gælder om at kunne identificere diverse frøplanter, så man ikke kommer til at luge ønskede planter væk. I forgrunden af bedet kan jeg få øje på spydverbenas oprette aks og i bunden de runde blade på kæmpemandstro/ eryngium giganteum, hvis sølvgrå blomst først dukker op til næste år.

For en måned siden tog jeg et billede af Madame le Coultre i surbundsbedet. I dag ligger hendes krop på græsplænen med strittende ben.


I fredags fik jeg nemlig et nyt stativ i fødselsdagsgave, som hun skal boltre sig i. Hun blev  kraftigt beskåret, så der kommer ingen genblomstring i år. Til gengæld vil naboplanterne sætte pris på at få noget mere lys.



Fra en anden vinkel kan man se, at der nu er to ens stativer i forskellig højde i bedet.

Ellers har jeg bl.a.  fokuseret på blade i dag. Persicaria painter's palette og pulmonaria Diane Clare er vidt forskellige. Pileurten taler for sig selv, men lungeurten skal have bonuspoints for sin ihærdighed. Den er stort set vintergrøn, blomstrer tidligt og står derefter og pynter som bladplante.






Tvillingeblad/ jeffersonia diphylla er også en udmærket bladplante med de tvedelte blade, og frøstanden er pudsig og fin. Så gør det ikke så meget, at blomstringen er så kortvarig og diskret, at man let kan komme til at overse den.


Apropos diskrete blomster så er der vel ingen, der er mere diskrete end astrantia. Oprindeligt hed disse fire shaggy, roma, maxima og moulin rouge; men efterhånden er der dukket så mange frøplanter op, at det nok vil være forkert at give dem navne.


Kommentarer

  1. Så flott stativ, og til lykke med vel overstått fødselsdag :)
    Er det noen jeg ikke klarer så er det å klippe ned clematis, men noen ganger har de bare godt av det. Jeg må nok øve meg på det ;)
    Lekre Astrantia du har. De krysser seg vilt og hemningsløst, men vakre er de.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Marit. Undertiden udvikler en klematis sig til et helt buskads, og så må saksen frem, hvor nødigt man end vil. Ja, pludselig har nogle helt nye astrantia rundt omkring.

      Slet
  2. Bladplanter kan man ikke undvære, jeg lagde selvfølgelig mest mærke til rhodoerne i det bed, hvor Madame le Coultre skal stå i Sørens flotte stativ. Det hele ser bare godt ud. Tillykke med fødselsdagen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der står en lille rhododendron i bunden af bedet, som man ikke kan se på billedet, og som ser medtaget ud. Alle de andre har det fint.jeg fik godt nok stativet af Søren, men det er lavet af hans krocketmakker i tentorstål, og det har Søren ikke remedierne til.

      Slet
  3. Hej Marie

    Tillykke med dagen:) og den flotte gave!
    Min Jeffersonia diphylla tror jeg står for lyst, den har aldrig lavet frøstanden.
    Astrantia er noget af det mest taknemmelige!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
  4. Tak for det, Karsten.Vores Jeffersonia står i halvskygge bag ved en kalmia. Man skal bare huske at klippe astrantia frøstande af; ellers sår de sig selv for vildt.

    SvarSlet
  5. Hej Marie!
    Gratulerar på födelsedagen, vilken fin present. Stackars Madame blev lite misshandlad, men hon kanske är nöjd och glad ändå. Har inte klippt bort min Summer snow än som förmodligen har dött. Persicaria painters palette, vilken speciell växt, har inte sett den förut. Astrantia är fina, tyvärr så förändras färgen, men gillar formen på dem.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Marika.Madame er blevet gødet og vandet, så hun burde hurtigt komme sig. Du har ret i, at det kan være svært at fastholde de meget mørke astrantia, fordi de krydser sig med hinanden.

      Slet
  6. Hei Marie.
    Gratulerer med overstått dag. Flotte stativer du har fått i presang. Til nå har jeg ikke vært så heldig med clematis, men har helt sikkert godt av en klipp. Har veldig sans for grønne bladplanter. Ha det godt.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Hanne-Lise. Klematis den er veletableret, så jeg satser på, at den vil skyde med det samme.

      Slet
  7. Tillykke med fødselsdagen! Gaven ser både fin og brugbar ud.
    Jeg er glad for selvsåerne, og stjerneskærm er en dejlig plante, men man skal være efter den med saksen, ellers bliver det for vildt med alle frøplanterne. Lidt ærgerligt, at de “skifter” farve, jeg har efterhånden næsten kun hvide.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det. Jeg prøver at holde de forskellige stjerneskærm adskilt i forskellige dele af haven, og så går det nogenlunde godt med at bevare farven.

      Slet
  8. Tillykke med fødselsdagen:) Flot stativ - både dekorativt og nyttigt. Hos mig kommer der desværre ingen frøplanter af astrantia, for man kan næsten ikke få for mange af den. Dine er smukke.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Susanne. Måske klipper du dine astrantia tilbage for at få en genblomstring, for så når de ikke at sætte frø.

      Slet
  9. Flotte stativer - tillykke med det nye og dagen.
    Sjovt, at du har Lungeurt og Sankt Hansurt side om side. Den ene vil have skygge, den anden sol. Min Lungeurt er i hvert fald sølle i sol og tørke. Faktisk har jeg gravet de fleste op og foræret dem væk. Men de læser ikke altid deres egen manual :-)
    Astrantia er jeg også glad for. Især frøplanterne der sår sig de mest uventede steder.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Lisbeth. I vores lerjord kan de to stauder sagtens trives side om side. Lungeurt er også en af dem, der sår sig selv her i haven.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Hvad er du for en fætter?